Sjouk Engels

Kunstwerk Drie vogels in vlucht van de sloop gered

Niet alleen de vier beelden, de Griekse godinnen, die vroeger op het stationsgebouw van Gouda stonden zijn gered en worden binnenkort herplaatst. Ook het bronzen kunstwerk ‘Drie vogels in vlucht’ van Sonja Meijer is deze week herplaatst.

Het gespecialiseerde bedrijf ‘Meesters in Kunst’ (voorheen Binder Art) uit Haarlem heeft vrijdagmorgen het bronzen beeld bevestigd aan de zuidgevel van het appartementengebouw Blekerspoort, hoek Agnietenstraat – Conventstraat.

Het beeld ‘drie vogels in vlucht’ werd in 2018, in stukken gezaagd, gevonden in de schuur van een school. Werken van kunstenaars vallen onder auteursrecht dus met hun werk moet zorgvuldig worden omgegaan. De kosten van reparatie en het herplaatsen heeft de gemeente Gouda op zich genomen.

De vrijwilligers Marrianne Waalwijk – van der Spree en Sjouk Engels zetten zich al 18 jaar in voor buitenkunst in Gouda. Op hun website ‘beeldeninGouda@wordpress.com’ kun je hierover meer lezen. Ook hebben deze vrijwilligers op 3 december 2021 een brief geschreven aan het college van B&W, de gemeenteraad en politieke partijen waarin zij vragen het beleid voor beelden in Gouda aan te passen. Behalve een ontvangstbevestiging is tot op heden nog geen reactie gekomen van het college en de raad op hun brief.

Voor de zomervakantie wordt de nieuwe cultuurnota besproken in de gemeenteraad van Gouda. Waalwijk – van der Spree en Engels hopen dat er voldoende middelen beschikbaar komen voor beelden in Gouda. Deze vrijwilligers hebben alle fondsen die je maar kunt bedenken aangeschreven en gevraagd om een bijdrage voor het herplaatsen van kunst. Geen enkel fonds heeft aan dit verzoek voldaan. De reden die men daarbij opgeeft is dat buitenkunst onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. Zij hopen dat door de nieuwe beleidsnota er niet alleen aandacht in ‘woord’ voor beelden in Gouda komt maar ook dat buitenkunst in de praktijk in beeld komt.

In Gouda zijn diverse beeldenroutes, zoals de Goudse Iconen, beeldenroute binnenstad, beeldenroute Nieuwe Park en de Goudse dierenroute. Deze routes zijn voor bewoners en bezoekers te bewandelen of te fietsen.

Wanneer een kunstwerk bij jou in de buurt onderhoud nodig heeft, beschadigd of verdwenen is kun je dat melden via meldpunt openbaar gebied bij de gemeente Gouda.

Hoe geven we de beelden in Gouda door?


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:22

Derde lekkage dit lopende theaterseizoen bij De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg heeft zaterdagmorgen te maken gehad met een derde lekkage in dit lopende theaterseizoen. De lekkage in de keuken kwam boven water bij de voorverkoop van kaarten voor het nieuwe theaterseizoen. Die voorverkoop loopt voorspoedig.

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.