Sjouk Engels

Kunstwerk Drie vogels in vlucht van de sloop gered

Niet alleen de vier beelden, de Griekse godinnen, die vroeger op het stationsgebouw van Gouda stonden zijn gered en worden binnenkort herplaatst. Ook het bronzen kunstwerk ‘Drie vogels in vlucht’ van Sonja Meijer is deze week herplaatst.

Het gespecialiseerde bedrijf ‘Meesters in Kunst’ (voorheen Binder Art) uit Haarlem heeft vrijdagmorgen het bronzen beeld bevestigd aan de zuidgevel van het appartementengebouw Blekerspoort, hoek Agnietenstraat – Conventstraat.

Het beeld ‘drie vogels in vlucht’ werd in 2018, in stukken gezaagd, gevonden in de schuur van een school. Werken van kunstenaars vallen onder auteursrecht dus met hun werk moet zorgvuldig worden omgegaan. De kosten van reparatie en het herplaatsen heeft de gemeente Gouda op zich genomen.

De vrijwilligers Marrianne Waalwijk – van der Spree en Sjouk Engels zetten zich al 18 jaar in voor buitenkunst in Gouda. Op hun website ‘beeldeninGouda@wordpress.com’ kun je hierover meer lezen. Ook hebben deze vrijwilligers op 3 december 2021 een brief geschreven aan het college van B&W, de gemeenteraad en politieke partijen waarin zij vragen het beleid voor beelden in Gouda aan te passen. Behalve een ontvangstbevestiging is tot op heden nog geen reactie gekomen van het college en de raad op hun brief.

Voor de zomervakantie wordt de nieuwe cultuurnota besproken in de gemeenteraad van Gouda. Waalwijk – van der Spree en Engels hopen dat er voldoende middelen beschikbaar komen voor beelden in Gouda. Deze vrijwilligers hebben alle fondsen die je maar kunt bedenken aangeschreven en gevraagd om een bijdrage voor het herplaatsen van kunst. Geen enkel fonds heeft aan dit verzoek voldaan. De reden die men daarbij opgeeft is dat buitenkunst onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. Zij hopen dat door de nieuwe beleidsnota er niet alleen aandacht in ‘woord’ voor beelden in Gouda komt maar ook dat buitenkunst in de praktijk in beeld komt.

In Gouda zijn diverse beeldenroutes, zoals de Goudse Iconen, beeldenroute binnenstad, beeldenroute Nieuwe Park en de Goudse dierenroute. Deze routes zijn voor bewoners en bezoekers te bewandelen of te fietsen.

Wanneer een kunstwerk bij jou in de buurt onderhoud nodig heeft, beschadigd of verdwenen is kun je dat melden via meldpunt openbaar gebied bij de gemeente Gouda.

Hoe geven we de beelden in Gouda door?


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Geschiedenis vandaag 10:08

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij. Het Historisch Platform Gouda reikte zaterdag aan de kersverse Goudologen het certificaat Goudologie 1 uit. Dit na een goed gemaakt examen in - hoe kan het ook anders - het stadhuis op de Markt.

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Spoorstraat weer open voor alle verkeer

De Spoorstraat is zaterdagavond rond 22u00 weer opengesteld voor alle verkeer. Dat was eerder dan gepland. Dit weekend was de tweede afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege de plaatsing van een 160 ton wegend nieuw viaduct. De delen werden in delen aangevoerd en geplaatst door mobiele kranen.

Voetbal vandaag 09:38

Jodan Boys ziet het seizoen als een nachtkaars uitgaan

Jodan Boys heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen. In een wedstrijd waarin gewonnen moest worden gaven de Gouwenaars in de eerste helft niet thuis, waardoor de ploeg van Erik van Zoest tegen een 1-3 achterstand aankeek. Deze slechte vijfenveertig minuten kwam Jodan Boys in de tweede helft niet meer te boven, al wist de ploeg nog wel een keer te scoren. Door dit verlies ziet het er naar uit dat Jodan Boys in de grijze middenmoot eindigt. 

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.

Museum vandaag 08:00

Lievelingspop van 9-jarige Edith, vermoord in WOII, komt in Museum Gouda

De pop van de joodse Edith Roseij Beek (1934-1943) wordt onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Het Goudse meisje zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken, maar tevergeefs: als 9-jarige werd ze in Auschwitz vermoord. Haar lievelingspop liet ze achter op haar onderduikadres.