Publiek Domein

Kunstwerk Phyllotaxis van Sjoerd Buisman uit depot gestolen

Het kunstwerk Phyllotaxis van beeldhouwer en landschapskunstenaar Sjoerd Buisman is van de aardbodem verdwenen. Het zware bronzen kunstwerk stond altijd op de hoek van de Korte Vest en de Agnietenstraat, totdat het wegens bouwwerkzaamheden werd opgeslagen in een speciale bekisting in een depot aan de Sportlaan. Daar is het kunstwerk om onverklaarbare reden uit de bekisting verdwenen. Zo heeft een rondgang en waardemeting langs alle kunstwerken, in opdracht van de gemeente Gouda, aan het licht gebracht.

Kunstwerk weegt enkele tonnen

De gemeente heeft dit vandaag bekend en naar buiten gebracht naar aanleiding van een waardemeting van alle kunstwerken in de openbare ruimte door externe experts. De collectie beeldende kunst in de openbare ruimte van Gouda telt ruim 140, door hun locatie veelal kwetsbare werken. Er is stadsbreed een sterker besef nodig dat ze sociaal-maatschappelijke betekenis hebben en geen willekeurige decorstukken van het dagelijks leven zijn. Anders ligt onverschilligheid op de loer.

“Deze kunst levert een wezenlijke bijdrage aan de leefbaarheid, de sociale samenhang en de lokale economie. Het is kunst in zijn meest toegankelijke vorm, vanzelfsprekend onderdeel van ons dagelijks leven en onze gedeelde ervaring en identiteit. Maar, juist omdat de aanwezigheid zo vanzelfsprekend lijkt, verlies je gemakkelijk uit het oog dat kunst in de buitenlucht ook kwetsbaar is. Soms ervaar je de waarde ervan pas als het verdwenen is, gestolen, gesloopt of onherstelbaar beschadigd”, aldus de externe experts Patricia Jansma en Dieuwertje WijsmulIer, die de waardemeting van alle kunstwerken in de openbare ruimte in opdracht van de gemeente Gouda hebben uitgevoerd.

Raadsel

Een voorbeeld van hun stelling is het kunstwerk Phyllotaxis van beeldhouwer en landschapskunstenaar Sjoerd Buisman. Het is in 1991 gemaakt en stond altijd op de hoek van de Korte Vest en de Agnietenstraat, totdat het wegens bouwwerkzaamheden werd opgeslagen in een speciale bekisting in een depot aan de Sportlaan. De waardemeting door Jansma en Wijsmuller heeft aan het licht gebracht dat het kunstwerk om onverklaarbare reden uit de bekisting is verdwenen; onverklaarbaar, omdat het enkele tonnen weegt en niet zomaar kan worden opgetild en vervoerd. Een eigen onderzoek door de gemeente heeft het raadsel nog niet opgelost. Daarom heeft de gemeente voor de zekerheid aangifte gedaan (van bronsdiefstal).

In breder perspectief toont deze verdwijning nog eens de noodzaak aan van serieus, toegewijd en permanent beheer van de totale buitenkunstcollectie, inclusief veilige opslag, aldus het stadsbestuur.

Phyllotaxis

Het kunstwerk Phyllotaxis van beeldhouwer en landschapskunstenaar Sjoerd Buisman is een grote vreemde cirkel op de grond. Het kunstwerk lag op de Korte Vest, direct naast de oude Arcade Bioscoop. Het is een ronde cirkel met daarop nog meer cirkels, die naar boven lijken te draaien. Het is eenvoudig te missen door de haag die om het kunstwerk stond.

Beeldenroute

Het beeld is gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer en conceptueel kunstenaar Sjoerd Buisman. Hij kreeg van gemeente Gouda de opdracht om een beeld te realiseren in 1991. Het beeld is onderdeel van de Goudse beeldenroute.

Bij het overlijden van mevrouw James-van der Hoop – de echtgenote van de vroegere burgemeester van Gouda Karel Frederik Otto James – kreeg de gemeente in 1988 een schenking van haar. Deze schenking was uitdrukkelijk bestemd voor het plaatsen van moderne beeldhouwkunst in Gouda.

Elf beeldende kunstenaars werden gevraagd om een werk te maken, dat zou worden geplaatst aan een kunstroute langs de vier singels van Gouda: de Turfsingel, de Kattensingel, de Blekerssingel en de Fluwelensingel.

Overal door het land staan Phyllotaxis-beelden van Sjoerd Buisman. Phyllotaxis is de studie van bladstanden, waarbij men kijkt hoe bladeren rond een stam of tak zijn gegroepeerd. Buisman gebruikte de spiralende bladstand van bijvoorbeeld een palm en bleekselderij.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Mobiele Milieustraat komt volgende week naar je toe

Bij de Mobiele Milieustraat kun je gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. Bijvoorbeeld: hout, puin, elektra, kunststof, metalen, KCA en papier. Reserveren voor een bezoek aan De Mobiele Milieustraat is niet nodig.

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.