Publiek Domein

Kunstwerk Phyllotaxis van Sjoerd Buisman uit depot gestolen

Het kunstwerk Phyllotaxis van beeldhouwer en landschapskunstenaar Sjoerd Buisman is van de aardbodem verdwenen. Het zware bronzen kunstwerk stond altijd op de hoek van de Korte Vest en de Agnietenstraat, totdat het wegens bouwwerkzaamheden werd opgeslagen in een speciale bekisting in een depot aan de Sportlaan. Daar is het kunstwerk om onverklaarbare reden uit de bekisting verdwenen. Zo heeft een rondgang en waardemeting langs alle kunstwerken, in opdracht van de gemeente Gouda, aan het licht gebracht.

Kunstwerk weegt enkele tonnen

De gemeente heeft dit vandaag bekend en naar buiten gebracht naar aanleiding van een waardemeting van alle kunstwerken in de openbare ruimte door externe experts. De collectie beeldende kunst in de openbare ruimte van Gouda telt ruim 140, door hun locatie veelal kwetsbare werken. Er is stadsbreed een sterker besef nodig dat ze sociaal-maatschappelijke betekenis hebben en geen willekeurige decorstukken van het dagelijks leven zijn. Anders ligt onverschilligheid op de loer.

“Deze kunst levert een wezenlijke bijdrage aan de leefbaarheid, de sociale samenhang en de lokale economie. Het is kunst in zijn meest toegankelijke vorm, vanzelfsprekend onderdeel van ons dagelijks leven en onze gedeelde ervaring en identiteit. Maar, juist omdat de aanwezigheid zo vanzelfsprekend lijkt, verlies je gemakkelijk uit het oog dat kunst in de buitenlucht ook kwetsbaar is. Soms ervaar je de waarde ervan pas als het verdwenen is, gestolen, gesloopt of onherstelbaar beschadigd”, aldus de externe experts Patricia Jansma en Dieuwertje WijsmulIer, die de waardemeting van alle kunstwerken in de openbare ruimte in opdracht van de gemeente Gouda hebben uitgevoerd.

Raadsel

Een voorbeeld van hun stelling is het kunstwerk Phyllotaxis van beeldhouwer en landschapskunstenaar Sjoerd Buisman. Het is in 1991 gemaakt en stond altijd op de hoek van de Korte Vest en de Agnietenstraat, totdat het wegens bouwwerkzaamheden werd opgeslagen in een speciale bekisting in een depot aan de Sportlaan. De waardemeting door Jansma en Wijsmuller heeft aan het licht gebracht dat het kunstwerk om onverklaarbare reden uit de bekisting is verdwenen; onverklaarbaar, omdat het enkele tonnen weegt en niet zomaar kan worden opgetild en vervoerd. Een eigen onderzoek door de gemeente heeft het raadsel nog niet opgelost. Daarom heeft de gemeente voor de zekerheid aangifte gedaan (van bronsdiefstal).

In breder perspectief toont deze verdwijning nog eens de noodzaak aan van serieus, toegewijd en permanent beheer van de totale buitenkunstcollectie, inclusief veilige opslag, aldus het stadsbestuur.

Phyllotaxis

Het kunstwerk Phyllotaxis van beeldhouwer en landschapskunstenaar Sjoerd Buisman is een grote vreemde cirkel op de grond. Het kunstwerk lag op de Korte Vest, direct naast de oude Arcade Bioscoop. Het is een ronde cirkel met daarop nog meer cirkels, die naar boven lijken te draaien. Het is eenvoudig te missen door de haag die om het kunstwerk stond.

Beeldenroute

Het beeld is gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer en conceptueel kunstenaar Sjoerd Buisman. Hij kreeg van gemeente Gouda de opdracht om een beeld te realiseren in 1991. Het beeld is onderdeel van de Goudse beeldenroute.

Bij het overlijden van mevrouw James-van der Hoop – de echtgenote van de vroegere burgemeester van Gouda Karel Frederik Otto James – kreeg de gemeente in 1988 een schenking van haar. Deze schenking was uitdrukkelijk bestemd voor het plaatsen van moderne beeldhouwkunst in Gouda.

Elf beeldende kunstenaars werden gevraagd om een werk te maken, dat zou worden geplaatst aan een kunstroute langs de vier singels van Gouda: de Turfsingel, de Kattensingel, de Blekerssingel en de Fluwelensingel.

Overal door het land staan Phyllotaxis-beelden van Sjoerd Buisman. Phyllotaxis is de studie van bladstanden, waarbij men kijkt hoe bladeren rond een stam of tak zijn gegroepeerd. Buisman gebruikte de spiralende bladstand van bijvoorbeeld een palm en bleekselderij.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Archeologie vandaag 11:56

Skeletresten aan het licht bij bodemonderzoek in Gouda

In opdracht van gemeente Gouda is vrijdagochtend in de Agnietenstraat ter hoogte van het Kazernegebouw archeologisch onderzoek gedaan naar het oude pestkerkhof. Het onderzoek bestond uit het graven van proefsleuven onder leiding van een archeoloog en ging vooraf aan het aanleggen van een nieuw riool later dit jaar.

Wonen en bouwen vandaag 10:36

Zorgen omtrent aankomende huurverhoging sociale huurwoningen

De PvdA en GroenLinks maken zich zorgen omtrent de aangekondigde huurverhoging van 4,5% die het kabinet op 11 december 2024 heeft afgesproken via de Nationale Prestatieafspraken met de VNG en de  woningbouwcorporaties.

Advertorial Muziek vandaag 10:11

Pianofestival Gouda: stadshart vier dagen lang in teken van pianomuziek

De tweede editie van Pianofestival Gouda vindt van 12 tot en met 15 februari plaats. Vier dagen lang staat het  centrum van Gouda in het teken van pianomuziek. Op de mooiste historische Goudse locaties, waaronder de  Gouwekerk en de Agnietenkapel, vinden bijzondere concerten plaats met één of meerdere concertvleugels in het middelpunt. De concerten zijn divers van karakter en van de hoogste kwaliteit. Maar er is meer…

Politiek vandaag 08:18

Gouda Vitaal lanceert meldpunt voor nadelige gevolgen gemeentelijk beleid

Fractie Gouda Vitaal heeft donderdagavond tijdens haar nieuwjaarsreceptie aangekondigd een meldpunt in te richten voor Gouwenaars die hinder ondervinden van gemeentelijk beleid. Vanaf 1 april kunnen inwoners hun ervaringen en klachten delen via specifieke pagina’s op de vernieuwde website van Gouda Vitaal. Tot die tijd kunnen meldingen worden ingediend via het e-mailadres info@goudavitaal.nl.

Winkels gisteren 19:10

Assem (Omoda) neemt SHUZ over

Assem (bekend van de keten Omoda) neemt SHUZ over. Daarmee worden de twee grootste schoenenwinkels in Gouda, Omoda aan de Zeugstraat en SHUZ aan de Nieuwe Markt, samengevoegd tot één. SHUZ wordt Assem, Omoda gaat onder haar eigen naam en label verder.