Kunstwerk Saying hi and Goodbye in Goudse Hout weer vernield

Het kunstwerk Saying hi and Goodbye is weer vernield. Voor de tweede keer. De groene hagedis van Henrique van Putten viel mei 2021 kort na de onthulling ten prooi aan vandalisme. Het kunstwerk keerde donderdag 2 maart terug in het Goudse Hout.

De kunstenares is blij dat het werk terugkomt, al vindt ze het ook heel erg spannend. 'Ik hoop echt van harte dat het nu wel een lang leven tegemoet gaat en dat er veel mensen van kunnen gaan genieten!' Het heeft niet zo mogen zijn. De polyester hagedis onder een steen werd vorige week in het Goudse veenweidegebied aangetroffen zonder een van de poten.

Sokkel

Het kunstwerk Saying hi and Goodbye van kunstenares Henrique van Putten, dat donderdagmiddag 27 mei 2021 op het ontmoetingsplein in het Goudse Hout werd onthuld, is zaterdagavond 29 mei 2021 - twee dagen later - door vandalen van zijn sokkel getrokken.

Dat is gebeurd op zaterdagavond, tussen 20u30 en 21u30, zo constateerde een passant die daarvan aangifte deed bij de politie. De politie hoorde een aantal groepen van jongeren die in het Goudse Hout vertoefde, maar niemand werd aangehouden. "De hagedis is gisteravond inderdaad van zijn sokkel getrokken", zo bevestigde Boswachter BOA Willem Buis van Staatsbosbeheer destijds. "We kregen hiervan melding en zijn meteen gaan kijken. Toen we aankwamen was het al donker. We zagen de pinnen uit het voetstuk steken. De hagedis was spoorloos. Vanmorgen zijn we weer gaan zoeken. En samen met een aantal passanten vonden we de hagedis in het gras", weet Buis."We hebben de hagedis inmiddels veilig gesteld. Die staat in onze werkplaats. Of de stenen waaronder de hagedis zat en de stenen met de tekst van Leo Vroman er nog liggen? Dat weet ik eigenlijk niet. Dan zou ik de foto's nog eens goed moeten bekijken...", zo neemt Buis even de tijd. "Ja, die witte stenen liggen er nog. Alleen niet op de plek waar ze donderdag werden neergelegd...", zo meldt Buis.

Een passant zag bij zijn ommetje in het Goudse Hout het kunstwerk op de weg heen nog in volle glorie staan. Op zijn terugweg zag de passant het inmiddels vernielde kunstwerk. Hij maakte hier meteen melding van. "Die vernieling is in een klein uurtje voltrokken, toen het nog licht was. De politie heeft onderzoek gedaan. En zo ook een aantal groepen jongeren gesproken die daar rondhingen. Ze zagen geen aanleiding om een van hen op te pakken. Wel zijn hun namen genoteerd."

"Het is natuurlijk heel sneu, dat dit gebeurt", zo gaat Buis verder. "Zeker met het verhaal er achter. We gaan nu in overleg met de kunstenaar en Groenalliantie Midden Holland wat verder te doen. Is het beeld überhaupt te herstellen. En zo ja, komt het dan weer op dezelfde plaats..."

Wat er aan vooraf ging

Op het ontmoetingsplein in natuur- en recreatiegebied de Goudse Hout werd eind mei 2021 het kunstwerk Saying hi and Goodbye van kunstenares Henrique van Putten onthuld. Het beeld gewijd aan de Goudse dichter Leo Vroman (1915-2014) won in 2020 de kunstwerkwedstrijd, een initiatief van Groenalliantie Midden-Holland in samenwerking met de Vroman Foundation.

Voor het ontmoetingsplein in de Goudse Hout is gekozen om een kunstwerk te plaatsen met het thema ‘ontmoeten in de natuur’. De kleurrijke hagedis werd vorig jaar door een publieksstemming – na uitgebreid juryberaad – als winnaar verkozen uit drie kunstwerken. Het beeld is toegankelijk en speels met een ernstige ondertoon, maar levert toch ook een glimlach op. Passend bij de eerste dichtregels uit het gedicht Hallucinaties van Vroman:

Wij zijn verschijnselen
van zo korte duur
dat we verdwijnselen
zijn van de Natuur

Ontmoeten in de Goudse Hout

Een feestelijke opening was helaas niet mogelijk door de geldende coronamaatregelen. Er werd een livestream van de bijeenkomst gemaakt waardoor mensen de onthulling ook thuis konden volgen.

Toch was er een klein aantal genodigden aanwezig. Kees Oskam, voorzitter Groenalliantie: “Wij zijn verheugd dat het mogelijk is in klein comité de passende aandacht te kunnen geven aan deze onthulling. Het kunstwerk is onderdeel van de kwaliteitsimpuls waarmee De Goudse Hout nog aantrekkelijker is gemaakt voor de hedendaagse recreant.”

Wethouder Van Vugt: “Wij hopen dat het werk de recreant aanspoort om net als Leo Vroman met enthousiasme, nieuwsgierigheid, en eigenzinnigheid elkaar te ontmoeten in de Goudse Hout.”

Onthulling van de hagedis

Voor de definitieve onthulling van haar werk sprak Henrique van Putten over het ontstaan van de opdracht, de achtergrond en betekenis van het beeld. De inspiratie die de dichtregels van Vroman haar gaven en de hagedis die hij ooit als huisdier had. Noëlle Gracy, bestuurslid van de Vroman Foundation, en kleindochter van Leo en Tineke Vroman knipte samen met haar 11-jarige zoontje Liam het lint door met een megaschaar, zodat het doek viel en het beeld zichtbaar werd.

Kwaliteitsimpuls Groenalliantie

De plaatsing van het kunstwerk is een mooie aanvulling op de kwaliteitsimpuls, waarin Groenalliantie een aantal mooie dingen heeft gerealiseerd in de Goudse Hout. Zoals de aanleg van een natuurspeelplaats, het verbeteren van de hoofdentree, het vergroenen van het parkeerterrein en de aanleg van een centraal ontmoetingsplein. De hagedis is gefinancierd door Groenalliantie en Provincie Zuid-Holland.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Mobiele Milieustraat komt volgende week naar je toe

Bij de Mobiele Milieustraat kun je gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. Bijvoorbeeld: hout, puin, elektra, kunststof, metalen, KCA en papier. Reserveren voor een bezoek aan De Mobiele Milieustraat is niet nodig.

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.