Kunstwerk Saying hi and Goodbye is terug in Goudse Hout

Het kunstwerk Saying hi and Goodbye is donderdag teruggekeerd in het Goudse Hout. De groene hagedis van Henrique van Putten viel mei 2021 kort na de onthulling ten prooi aan vandalisme. De kunstenares is blij dat het werk terugkomt, al vindt ze het ook heel erg spannend. 'Ik hoop echt van harte dat het nu wel een lang leven tegemoet gaat en dat er veel mensen van kunnen gaan genieten!' 

Sokkel

Het kunstwerk Saying hi and Goodbye van kunstenares Henrique van Putten, dat donderdagmiddag 27 mei 2021 op het ontmoetingsplein in het Goudse Hout werd onthuld, is zaterdagavond 29 mei 2021 - twee dagen later - door vandalen van zijn sokkel getrokken.

Dat is gebeurd op zaterdagavond, tussen 20u30 en 21u30, zo constateerde een passant die daarvan aangifte deed bij de politie. De politie hoorde een aantal groepen van jongeren die in het Goudse Hout vertoefde, maar niemand werd aangehouden. "De hagedis is gisteravond inderdaad van zijn sokkel getrokken", zo bevestigde Boswachter BOA Willem Buis van Staatsbosbeheer destijds. "We kregen hiervan melding en zijn meteen gaan kijken. Toen we aankwamen was het al donker. We zagen de pinnen uit het voetstuk steken. De hagedis was spoorloos. Vanmorgen zijn we weer gaan zoeken. En samen met een aantal passanten vonden we de hagedis in het gras", weet Buis."We hebben de hagedis inmiddels veilig gesteld. Die staat in onze werkplaats. Of de stenen waaronder de hagedis zat en de stenen met de tekst van Leo Vroman er nog liggen? Dat weet ik eigenlijk niet. Dan zou ik de foto's nog eens goed moeten bekijken...", zo neemt Buis even de tijd. "Ja, die witte stenen liggen er nog. Alleen niet op de plek waar ze donderdag werden neergelegd...", zo meldt Buis.

Een passant zag bij zijn ommetje in het Goudse Hout het kunstwerk op de weg heen nog in volle glorie staan. Op zijn terugweg zag de passant het inmiddels vernielde kunstwerk. Hij maakte hier meteen melding van. "Die vernieling is in een klein uurtje voltrokken, toen het nog licht was. De politie heeft onderzoek gedaan. En zo ook een aantal groepen jongeren gesproken die daar rondhingen. Ze zagen geen aanleiding om een van hen op te pakken. Wel zijn hun namen genoteerd."

"Het is natuurlijk heel sneu, dat dit gebeurt", zo gaat Buis verder. "Zeker met het verhaal er achter. We gaan nu in overleg met de kunstenaar en Groenalliantie Midden Holland wat verder te doen. Is het beeld überhaupt te herstellen. En zo ja, komt het dan weer op dezelfde plaats..."

Wat er aan vooraf ging

Op het ontmoetingsplein in natuur- en recreatiegebied de Goudse Hout werd eind mei 2021 het kunstwerk Saying hi and Goodbye van kunstenares Henrique van Putten onthuld. Het beeld gewijd aan de Goudse dichter Leo Vroman (1915-2014) won in 2020 de kunstwerkwedstrijd, een initiatief van Groenalliantie Midden-Holland in samenwerking met de Vroman Foundation.

Voor het ontmoetingsplein in de Goudse Hout is gekozen om een kunstwerk te plaatsen met het thema ‘ontmoeten in de natuur’. De kleurrijke hagedis werd vorig jaar door een publieksstemming – na uitgebreid juryberaad – als winnaar verkozen uit drie kunstwerken. Het beeld is toegankelijk en speels met een ernstige ondertoon, maar levert toch ook een glimlach op. Passend bij de eerste dichtregels uit het gedicht Hallucinaties van Vroman:

Wij zijn verschijnselen
van zo korte duur
dat we verdwijnselen
zijn van de Natuur

Ontmoeten in de Goudse Hout

Een feestelijke opening was helaas niet mogelijk door de geldende coronamaatregelen. Er werd een livestream van de bijeenkomst gemaakt waardoor mensen de onthulling ook thuis konden volgen.

Toch was er een klein aantal genodigden aanwezig. Kees Oskam, voorzitter Groenalliantie: “Wij zijn verheugd dat het mogelijk is in klein comité de passende aandacht te kunnen geven aan deze onthulling. Het kunstwerk is onderdeel van de kwaliteitsimpuls waarmee De Goudse Hout nog aantrekkelijker is gemaakt voor de hedendaagse recreant.”

Wethouder Van Vugt: “Wij hopen dat het werk de recreant aanspoort om net als Leo Vroman met enthousiasme, nieuwsgierigheid, en eigenzinnigheid elkaar te ontmoeten in de Goudse Hout.”

Onthulling van de hagedis

Voor de definitieve onthulling van haar werk sprak Henrique van Putten over het ontstaan van de opdracht, de achtergrond en betekenis van het beeld. De inspiratie die de dichtregels van Vroman haar gaven en de hagedis die hij ooit als huisdier had. Noëlle Gracy, bestuurslid van de Vroman Foundation, en kleindochter van Leo en Tineke Vroman knipte samen met haar 11-jarige zoontje Liam het lint door met een megaschaar, zodat het doek viel en het beeld zichtbaar werd.

Kwaliteitsimpuls Groenalliantie

De plaatsing van het kunstwerk is een mooie aanvulling op de kwaliteitsimpuls, waarin Groenalliantie een aantal mooie dingen heeft gerealiseerd in de Goudse Hout. Zoals de aanleg van een natuurspeelplaats, het verbeteren van de hoofdentree, het vergroenen van het parkeerterrein en de aanleg van een centraal ontmoetingsplein. De hagedis is gefinancierd door Groenalliantie en Provincie Zuid-Holland.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:22

Derde lekkage dit lopende theaterseizoen bij De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg heeft zaterdagmorgen te maken gehad met een derde lekkage in dit lopende theaterseizoen. De lekkage in de keuken kwam boven water bij de voorverkoop van kaarten voor het nieuwe theaterseizoen. Die voorverkoop loopt voorspoedig.

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.