Kunstwerk Saying hi and Goodbye keert terug in Goudse Hout

Het kunstwerk Saying hi and Goodbye keert dit voorjaar terug in de Goudse Hout. De groene hagedis van Henrique van Putten viel kort na de onthulling ten prooi aan vandalisme. De kunstenares is blij dat het werk terugkomt, al vindt ze het ook heel erg spannend. 'Ik hoop echt van harte dat het nu wel een lang leven tegemoet gaat en dat er veel mensen van kunnen gaan genieten!' 

Het kunstwerk Saying hi and Goodbye van kunstenares Henrique van Putten, dat donderdagmiddag 27 mei 2021 op het ontmoetingsplein in het Goudse Hout werd onthuld, is zaterdagavond 29 mei 2021 - twee dagen later - door vandalen van zijn sokkel getrokken.

Dat is gebeurd op zaterdagavond, tussen 20u30 en 21u30, zo constateerde een passant die daarvan aangifte deed bij de politie. De politie hoorde een aantal groepen van jongeren die in het Goudse Hout vertoefde, maar niemand werd aangehouden. "De hagedis is gisteravond inderdaad van zijn sokkel getrokken", zo bevestigde Boswachter BOA Willem Buis van Staatsbosbeheer destijds. "We kregen hiervan melding en zijn meteen gaan kijken. Toen we aankwamen was het al donker. We zagen de pinnen uit het voetstuk steken. De hagedis was spoorloos. Vanmorgen zijn we weer gaan zoeken. En samen met een aantal passanten vonden we de hagedis in het gras", weet Buis.

"We hebben de hagedis inmiddels veilig gesteld. Die staat in onze werkplaats. Of de stenen waaronder de hagedis zat en de stenen met de tekst van Leo Vroman er nog liggen? Dat weet ik eigenlijk niet. Dan zou ik de foto's nog eens goed moeten bekijken...", zo neemt Buis even de tijd. "Ja, die witte stenen liggen er nog. Alleen niet op de plek waar ze donderdag werden neergelegd...", zo meldt Buis.

Een passant zag bij zijn ommetje in het Goudse Hout het kunstwerk op de weg heen nog in volle glorie staan. Op zijn terugweg zag de passant het inmiddels vernielde kunstwerk. Hij maakte hier meteen melding van. "Die vernieling is in een klein uurtje voltrokken, toen het nog licht was. De politie heeft onderzoek gedaan. En zo ook een aantal groepen jongeren gesproken die daar rondhingen. Ze zagen geen aanleiding om een van hen op te pakken. Wel zijn hun namen genoteerd."

"Het is natuurlijk heel sneu, dat dit gebeurt", zo gaat Buis verder. "Zeker met het verhaal er achter. We gaan nu in overleg met de kunstenaar en Groenalliantie Midden Holland wat verder te doen. Is het beeld überhaupt te herstellen. En zo ja, komt het dan weer op dezelfde plaats..."

Wat er aan vooraf ging

Op het ontmoetingsplein in natuur- en recreatiegebied de Goudse Hout werd eind mei 2021 het kunstwerk Saying hi and Goodbye van kunstenares Henrique van Putten onthuld. Het beeld gewijd aan de Goudse dichter Leo Vroman (1915-2014) won in 2020 de kunstwerkwedstrijd, een initiatief van Groenalliantie Midden-Holland in samenwerking met de Vroman Foundation.

Voor het ontmoetingsplein in de Goudse Hout is gekozen om een kunstwerk te plaatsen met het thema ‘ontmoeten in de natuur’. De kleurrijke hagedis werd vorig jaar door een publieksstemming – na uitgebreid juryberaad – als winnaar verkozen uit drie kunstwerken. Het beeld is toegankelijk en speels met een ernstige ondertoon, maar levert toch ook een glimlach op. Passend bij de eerste dichtregels uit het gedicht Hallucinaties van Vroman:

Wij zijn verschijnselen
van zo korte duur
dat we verdwijnselen
zijn van de Natuur

Ontmoeten in de Goudse Hout

Een feestelijke opening was helaas niet mogelijk door de geldende coronamaatregelen. Er werd een livestream van de bijeenkomst gemaakt waardoor mensen de onthulling ook thuis konden volgen.

Toch was er een klein aantal genodigden aanwezig. Kees Oskam, voorzitter Groenalliantie: “Wij zijn verheugd dat het mogelijk is in klein comité de passende aandacht te kunnen geven aan deze onthulling. Het kunstwerk is onderdeel van de kwaliteitsimpuls waarmee De Goudse Hout nog aantrekkelijker is gemaakt voor de hedendaagse recreant.”

Wethouder Van Vugt: “Wij hopen dat het werk de recreant aanspoort om net als Leo Vroman met enthousiasme, nieuwsgierigheid, en eigenzinnigheid elkaar te ontmoeten in de Goudse Hout.”

Onthulling van de hagedis

Voor de definitieve onthulling van haar werk sprak Henrique van Putten over het ontstaan van de opdracht, de achtergrond en betekenis van het beeld. De inspiratie die de dichtregels van Vroman haar gaven en de hagedis die hij ooit als huisdier had. Noëlle Gracy, bestuurslid van de Vroman Foundation, en kleindochter van Leo en Tineke Vroman knipte samen met haar 11-jarige zoontje Liam het lint door met een megaschaar, zodat het doek viel en het beeld zichtbaar werd.

Kwaliteitsimpuls Groenalliantie

De plaatsing van het kunstwerk is een mooie aanvulling op de kwaliteitsimpuls, waarin Groenalliantie een aantal mooie dingen heeft gerealiseerd in de Goudse Hout. Zoals de aanleg van een natuurspeelplaats, het verbeteren van de hoofdentree, het vergroenen van het parkeerterrein en de aanleg van een centraal ontmoetingsplein. De hagedis is gefinancierd door Groenalliantie en Provincie Zuid-Holland.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ontmoetingsplaats vandaag 12:05

Laatste Preek van de Leek dit keer door Mireille Pondman

Mireille Pondman houdt op zondag 21 april, vanaf 16u00 haar Preek van de Leek in de Sint-Joostkapel. Als bestuurskundige & museoloog zet zij zich in voor openbare bibliotheken en musea. Sinds 2022 is ze zakelijk directeur van de Anne Frank Stichting en in haar vrije tijd voorzitter van Poetry International. Haar Preek van de Leek is getiteld: ‘Een pleidooi voor meer nieuwsgierigheid’. Deze Preek van de Leek is de laatste van een serie van vier in het voorjaar 2024. 

Advertorial Voor Kinderen vandaag 11:42

Kinderboerderij viert 50-ste verjaardag met heropening opgeknapte varkensstal

Er is de afgelopen weken op Kinderboerderij De Goudse Hofsteden hard gewerkt in de varkensstal. De muren en kozijnen zijn geschilderd en de nieuwe hekken geplaatst. Op zondag 21 april wordt de stal heropend. Tijdens deze feestelijke dag viert de kinderboerderij ook de start van het bijzondere jubileumjaar. Kinderboerderij De Goudse Hofsteden bestaat namelijk 50 jaar!

Advertorial Winkels vandaag 11:20

Feestelijke opening Action Winkelcentrum Bloemendaal

Action Winkelcentrum Bloemendaal is zaterdagmorgen om 8u30 feestelijke open gegaan. Het is de 416de vestiging in Nederland en de tweede in Gouda. De populaire winkelketen heeft in het winkelcentrum zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.

Sport vandaag 10:55

Bekeravontuur Goudse hockeydames voorbij

Er komt niets na Groningen. Het prachtige bekeravontuur van de dames van GMHC kwam vrijdagavond met een 3-0 nederlaag tegen GHBS ten einde. Dat lijkt een kansloze nederlaag, maar dat was het absoluut niet. De ruim honderd met bus en auto’s meegereisde supporters zagen hun favorieten de eerste klasser zeer goed partij geven.