Museum Gouda

Lange vlecht door Museum Gouda als steunbetuiging vrouwen Iran

Meer dan 65 vrouwen én mannen hebben afgelopen weekend een lange vlecht gemaakt door Museum Gouda. Deze steunbetuiging aan de vrouwen van Iran was een idee van de Gouds-Iraanse kunstenaar Astera Mortezai. Aanleiding voor de performance was de moord op Mahsa Zhina Amini in september 2022 in Iran. Een laatste foto, vlak voor haar arrestatie genomen, liet de lange vlecht zien op de schouders van Amini.

 

The Power of Braids

Haar is sindsdien een wereldwijd symbool voor vrijheid en verzet geworden. Onder de titel The Power of Braids heeft Astera Mortezai (zie frontfoto) een grote groep mensen voor even met elkaar verbonden in protest tegen het onrecht in Iran.

Het invlechten van haar is een internationale traditie, een eeuwenoude bindtechniek die in talloze culturen voorkomt. De vlecht laat de kracht zien van het aanraken, voelen en verenigen. In de performance vlochten de deelnemers elkaars haar tot één vlecht van zo’n 80 meter door het hele museum, en daarna naar buiten. Mortezai riep mensen op om hiermee solidariteit te tonen met de vrouwen in Iran.

Gouds-Iraanse kunstenaar 

Astera Mortezai (1980) is een Gouds-Iraanse kunstenaar van Koerdische afkomst. In 2009 heeft zij haar Master of Fine Arts behaald op de Alzahra University in Tehran. Sinds 2018 woont en werkt Mortezai in Nederland. In 2022 won zij de Galatea Kunstprijs, de prijs voor professionele kunstenaars met een migratieverleden.

Astera Mortezai: “In mijn werk wil ik de stem zijn van mensen die ergens buiten staan of onzichtbaar zijn, vooral vrouwen. De vrouwen in Iran zijn zich niet bewust dat hun stem ook buiten het land gehoord wordt. Deze performance is een boodschap van Iran naar Nederland en van Nederland terug aan Iran. Hiermee wil ik de kracht van vrouwen laten zien, want we zijn allemaal sisters van elkaar”.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.