Museum Gouda

Lange vlecht door Museum Gouda als steunbetuiging vrouwen Iran

Meer dan 65 vrouwen én mannen hebben afgelopen weekend een lange vlecht gemaakt door Museum Gouda. Deze steunbetuiging aan de vrouwen van Iran was een idee van de Gouds-Iraanse kunstenaar Astera Mortezai. Aanleiding voor de performance was de moord op Mahsa Zhina Amini in september 2022 in Iran. Een laatste foto, vlak voor haar arrestatie genomen, liet de lange vlecht zien op de schouders van Amini.

 

The Power of Braids

Haar is sindsdien een wereldwijd symbool voor vrijheid en verzet geworden. Onder de titel The Power of Braids heeft Astera Mortezai (zie frontfoto) een grote groep mensen voor even met elkaar verbonden in protest tegen het onrecht in Iran.

Het invlechten van haar is een internationale traditie, een eeuwenoude bindtechniek die in talloze culturen voorkomt. De vlecht laat de kracht zien van het aanraken, voelen en verenigen. In de performance vlochten de deelnemers elkaars haar tot één vlecht van zo’n 80 meter door het hele museum, en daarna naar buiten. Mortezai riep mensen op om hiermee solidariteit te tonen met de vrouwen in Iran.

Gouds-Iraanse kunstenaar 

Astera Mortezai (1980) is een Gouds-Iraanse kunstenaar van Koerdische afkomst. In 2009 heeft zij haar Master of Fine Arts behaald op de Alzahra University in Tehran. Sinds 2018 woont en werkt Mortezai in Nederland. In 2022 won zij de Galatea Kunstprijs, de prijs voor professionele kunstenaars met een migratieverleden.

Astera Mortezai: “In mijn werk wil ik de stem zijn van mensen die ergens buiten staan of onzichtbaar zijn, vooral vrouwen. De vrouwen in Iran zijn zich niet bewust dat hun stem ook buiten het land gehoord wordt. Deze performance is een boodschap van Iran naar Nederland en van Nederland terug aan Iran. Hiermee wil ik de kracht van vrouwen laten zien, want we zijn allemaal sisters van elkaar”.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie. 

Advertorial Koor vandaag 11:29

Toonkunst Gouda voert Johannes Passion op in Sint Janskerk

300 jaar na de eerste uitvoering in 1724 voert Toonkunst Gouda in de SintJanskerk de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit, een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus naar het Evangelie volgens Johannes. De uitvoering vindt plaats op vrijdag 15 maart.

Calamiteiten vandaag 11:19

Het onbewaakte ogenblik

Het onbewaakte ogenblik. Dat klinkt als de titel van een bestseller, maar werd voor een treinreiziger vanavond de akelige waarheid. De 22 jarige reiziger uit Nieuwerkerk aan den IJssel was met de trein onderweg naar huis. De tas van de man lag boven hem in het bagagerek. Ondanks dat zijn tas pal boven hem lag lukte het iemand toch om de tas in een onbewaakt moment te stelen.

Voetbal vandaag 11:10

Stan is the man bij Jodan Boys

Wat een knotsgekke wedstrijd was het zaterdag voor Jodan Boys tegen Woudenberg. Je bent de held van de wedstrijd wanneer je in de extra tijd van de extra tijd, het beslissende doelpunt maakt. Stan Griffioen deed dit!

Waterpolo gisteren 10:55

GZC Donk speelt zondag waterpolo-bekerfinale tegen ZV De Zaan

GZC Donk speelt zondag 3 maart om 16u00 in het Haagse Hofbad de bekerfinale tegen ZV De Zaan. Recentelijk won ZV De Zaan in een tumultueuze wedstrijd met 13-14 bij GZC Donk. Aan het begin van het seizoen won de Goudse ploeg de SuperCup in Alphen aan de Rijn door met 14-11 af te rekenen met ZV De Zaan.