Gemeente Gouda, Astrid den Haan
Advertorial Onderwijs

Leerlingen maken nieuw duurzaam ontwerp voor Wervenbuurt

Wethouder Michel Klijmij – van der Laan gaf bij de Theaterbakkerheij de aftrap voor de ontwerpopdracht Duurzame Stad 2024. Meer dan honderd leerlingen van drie middelbare scholen keken naar de documentaire ‘De klimaatverkenner’ en bespraken met elkaar de uitdagingen voor de wijken van de toekomst.

ODMH

Met de ontwerpopdracht willen we scholieren betrekken bij duurzaamheid in Gouda en wat erbij komt kijken om een wijk aan te passen aan klimaatverandering. De gemeente organiseert de opdracht jaarlijks in samenwerking met de ODMH.

De middelbare scholen GSG Leo Vroman, Driestarcollege en Carmelcollege doen mee aan de ontwerpopdracht. Komende maanden verdiepen zij zich in de Wervenbuurt in Gouda. Hoe ziet deze wijk er in de toekomst uit? Ze denken na over nieuwe mogelijkheden om de wijk meer duurzaam te maken. Daarbij kijken ze bijvoorbeeld naar bodemdaling, hevige regenbuien, droogte, duurzaam bouwen en vervoer en de energievoorziening. Én het belangrijkste: hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen en beslissen over de wijk. In expertmeetings op school gaan de ontwerpgroepen in gesprek met deskundigen van bijvoorbeeld de gemeente, het waterschap en bewoners over deze vragen.

Technische oplossingen

Michel Klijmij-van der Laan: “Een duurzame wijk ontwerpen lijkt makkelijker dan het is. Voor iedere wijk zijn mooie, technische oplossingen te bedenken, maar iedereen die er woont is ook heel belangrijk en bepalend voor de keuzes in de wijk. In Gouda gebeurt al heel veel voor en door bewoners, van een energiekaravaan door ondernemers, tot lokale energiecorporaties, of bewoners die gezamenlijk de wijk duurzaam willen verwarmen. Is het erg als een woning in de wijk een keer in de zoveel tijd overstroomt? Kan de warmte weg in jullie wijk en is er plek voor verkoeling? Hoe zorgen jullie ervoor dat we Gouda kunnen voorbereiden op klimaatverandering? We hebben weinig invloed op de hele wereld of zelfs het regeringsbeleid, maar we moeten doen wat we kunnen op de gebieden waar we zelf invloed hebben. Dat hoop ik terug te zien in jullie ontwerpen in de tentoonstelling bij de Garenspinnerij in juni.”

Tentoonstelling Garenspinnerij

Vanaf 19 juni zijn de ontwerpen van de leerlingen te bewonderen in een tentoonstelling bij de Garenspinnerij. Daar krijgen de ontwerpgroepen ook een reactie op de ontwerpen.


Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid