Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Lees hier alles wat je moet weten over de Tweede Kamerverkiezingen

Vandaag, woensdag 22 november, kunnen we met zijn allen naar het stembureau. Maar op wie kun je stemmen? Waar kun je stemmen? En waar vind je de standpunten van de politieke partijen? Hier vind je alle informatie op een rijtje.

Stempas

De stempas is uiterlijk 8 november bij alle stemgerechtigden in Gouda per post aangekomen. Heb je je stempas niet ontvangen of heb je deze kwijtgeraakt? Dan kun je bij de Gemeente een vervangende stempas aanvragen. Dit kan online via deze link, maar ook fysiek. Tot dinsdag 21 november 2023 12u00 kun je aan de balie in het gemeentehuis een stempas aanvragen. Hiervoor dien je een afspraak te maken.

Ben je tijdelijk in het buitenland? Je kunt dan alsnog stemmen tijdens de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Dit door een briefstembewijs aan te vragen bij gemeente Den Haag. Ook is het mogelijk om iemand anders te machtigen. Deze persoon kan dan voor jou je stem uitbrengen. Dit kun je regelen via de achterzijde van je stempas, of je kunt dit schriftelijk vastleggen.

Partijprogramma’s

Voor de Tweede Kamer hebben de 26 verschillende partijen die op het stembiljet komen te staan een verkiezingsprogramma samengesteld. De verschillende programma’s lees je hieronder:

Stemhulp

Ook zijn er weer verschillende politieke testen gemaakt om erachter te komen welke partij het best bij jou past. Zo kun je de Stemwijzer, gemaakt door ProDemos, invullen. Deze bestaat uit dertig stellingen die ook aan de politieke partijen zijn voorgelegd. Kieskompas is een andere stemhulp, gemaakt in samenwerking met Trouw. De partijprogramma’s worden hiervoor gebruikt als uitgangspunt. Andere media als de Volkskrant en AD hebben ook hun eigen stemhulp gemaakt.

Stembureaus

Voor de Tweede Kamerverkiezingen kun je stemmen bij één van de stembureaus in Gouda. Op de stempas staat een stembureau bij jou in de buurt. Je bent niet verplicht om daar te stemmen.

Hierbij een overzicht van de stembureaus in Gouda.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.