Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Lees hier alles wat je moet weten over de Tweede Kamerverkiezingen

Vandaag, woensdag 22 november, kunnen we met zijn allen naar het stembureau. Maar op wie kun je stemmen? Waar kun je stemmen? En waar vind je de standpunten van de politieke partijen? Hier vind je alle informatie op een rijtje.

Stempas

De stempas is uiterlijk 8 november bij alle stemgerechtigden in Gouda per post aangekomen. Heb je je stempas niet ontvangen of heb je deze kwijtgeraakt? Dan kun je bij de Gemeente een vervangende stempas aanvragen. Dit kan online via deze link, maar ook fysiek. Tot dinsdag 21 november 2023 12u00 kun je aan de balie in het gemeentehuis een stempas aanvragen. Hiervoor dien je een afspraak te maken.

Ben je tijdelijk in het buitenland? Je kunt dan alsnog stemmen tijdens de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Dit door een briefstembewijs aan te vragen bij gemeente Den Haag. Ook is het mogelijk om iemand anders te machtigen. Deze persoon kan dan voor jou je stem uitbrengen. Dit kun je regelen via de achterzijde van je stempas, of je kunt dit schriftelijk vastleggen.

Partijprogramma’s

Voor de Tweede Kamer hebben de 26 verschillende partijen die op het stembiljet komen te staan een verkiezingsprogramma samengesteld. De verschillende programma’s lees je hieronder:

Stemhulp

Ook zijn er weer verschillende politieke testen gemaakt om erachter te komen welke partij het best bij jou past. Zo kun je de Stemwijzer, gemaakt door ProDemos, invullen. Deze bestaat uit dertig stellingen die ook aan de politieke partijen zijn voorgelegd. Kieskompas is een andere stemhulp, gemaakt in samenwerking met Trouw. De partijprogramma’s worden hiervoor gebruikt als uitgangspunt. Andere media als de Volkskrant en AD hebben ook hun eigen stemhulp gemaakt.

Stembureaus

Voor de Tweede Kamerverkiezingen kun je stemmen bij één van de stembureaus in Gouda. Op de stempas staat een stembureau bij jou in de buurt. Je bent niet verplicht om daar te stemmen.

Hierbij een overzicht van de stembureaus in Gouda.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.