Leo Vromanpark bij Chocoladefabriek gaat op de schop
Het Leo Vromanpark krijgt meer groen. De weg die dwars door het park loopt en de parkeerplaatsen gaan weg. Mensen met een parkeervergunning kunnen gebruikmaken van parkeerterrein Klein Amerika. De presentatie van het ontwerp voor het nieuwe Leo Vromanpark is op zaterdag 12 april in de Chocoladefabriek in aanwezigheid van wethouder Openbare Ruimte Judith Sargentini.
Mobiliteitskruispunt
In het gebied komt een mobiliteitskruispunt: (deel)fietsen, deelscooters en deelauto’s krijgen een plek. Het gebied is handig voor een mobiliteitskruispunt omdat het dicht bij openbaar vervoer, de binnenstad en een parkeerterrein ligt. Het is de bedoeling dat het park en het mobiliteitskruispunt in de tweede helft van 2025 worden aangelegd.
Het Leo Vromanpark ligt tussen de Chocoladefabriek en Fluwelensingel naast parkeerterrein Klein Amerika en de Karnemelksloot. Dit is het projectgebied. Het Leo Vromanpark is oorspronkelijk in 1875 ontworpen door een bekende Nederlandse landschapsarchitect, Louis Paul Zocher. Later zijn er verschillende aanpassingen gekomen, onder meer door de komst van de auto. Het is nu de bedoeling dat het weer meer een park wordt. Het past binnen de plannen om Gouda meer openbaar groen te geven.
Wat zijn de werkzaamheden?
Dwars door het park loopt de straat Klein Amerika met 28 parkeerplaatsen. De weg en de 28 parkeerplaatsen gaan weg. Er komt groen voor terug. Het park moet toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking.
In de omgeving komt een mobiliteitskruispunt (hub) met een overdekte fietsenstalling met groen dak voor (deel)fietsen en deelbakfietsen. Er komt ruimte voor deelscooters en deelauto’s. Er komen drie laadpalen op Klein Amerika. Eén paal voor twee particuliere elektrische auto’s en twee laadpalen voor de deelauto’s.
Stand van zaken
De gemeente en een landschapsarchitect vanuit een ontwerpbureau werken samen met belanghebbenden. Zij werken aan een ontwerp voor het vernieuwde Leo Vromanpark. Er zijn vier schetsen gemaakt die tijdens een eerste bijeenkomst zijn besproken. Daarvan zijn er twee overgebleven als voorkeur.
Het projectteam en het ontwerpbureau houden bijeenkomsten om gedachten en wensen op te halen vanuit de belanghebbenden. Wat is nu al goed aan het Leo Vromanpark en wat kan er beter als het wordt vergroend? Wat hoeft in het nieuwe ontwerp niet terug te komen? En wat juist wel?
Op de eerste avonden voor belanghebbenden is een analyse gemaakt van het projectgebied en de twee overgebleven ontwerpen verder besproken.
