Jan Trouwborst
Advertorial Exposities

LichtKunstGouda met thema Verlicht nog tot Kerstavond te zien

LichtKunstGouda van De Firma | kunstcentrum Gouda is na vier jaar afwezigheid weer terug en hoe! De negende editie is te zien van 14 tot en met 24 december met lichtkunstwerken op 8 locaties. Het thema is dit jaar Verlicht!

expo lichtkunstgouda EVI Lichtungen Foto Sara Foerster.jpg

Verlicht!

LichtKunstGouda wordt georganiseerd door kunstcentrum De Firma en toont vernieuwende lichtkunstwerken, projecties en installaties tegen de achtergrond van de oude binnenstad van Gouda. Wandel langs prachtige locaties rondom de Sint-Janskerk en waan je terug in de tijd van ‘verlichte’ denkers als Erasmus en Coornhert.

Verwonder je over vonkende gloeidraden, een sacrale halo, regenboogkleuren, een sprookjesachtig verlichte tuin, optische lichtcirkels, blauw verlicht water en dansende stralen die de ruimte verlichten en ritmisch aftasten als een echo. Ontdek ook de ‘verlichte’ gedachten bij deze kunstwerken.

Compact, sfeervol en uniek

Deze unieke lichttentoonstelling is te zien op verschillende binnen- en buitenlocaties op korte loopafstand van elkaar en is gratis te bezoeken. De werken zijn speciaal voor het thema van deze editie samengesteld door curator André Groeneveld.

Veel van de lichtkunstinstallaties van de deelnemende kunstenaars zijn vaak alleen te zien tijdens de grotere festivals, maar nu is hun werk twee weken lang te bewonderen in de compacte setting van het historische centrum van Gouda. Mis het niet!

expo lichtkunstgouda pelle schelling.jpg.png

Vonken

Een kunstwerk waar letterlijk de vonken van af spatten staat in het pand van De Firma. ‘Wire’ van Pelle Schilling bestaat uit een reusachtige gloeidraad die hij keer op keer laat ontbranden als een lichtkunstwerk.

Sommige werken zijn zelfs op maat gemaakt voor de locatie, zoals bij het Kantoor van Nu aan de Peperstraat. In dit voormalige kerkgebouw creëert lichtkunstenaar Jaap van den Elzen een bijzondere dialoog tussen licht en geluid met zijn installatie ‘Echo’. Deze light-soundscape installatie is gebaseerd op samples van kerkorgels, koren en gebeden. De geluiden reizen en stuiteren als het ware door de ruimte in een uniek samenspel met licht en donker.

Daarnaast brengen verstilde werken als ‘Halo’ en 'Flow' van Tamar Frank, Optical Circle 2.0 van Daphne Glasmacher en de ‘Verlichte tuin’ van Bart Ensing een moment van bezinning en verwondering. Bekijk het volledige programma online.

De route start vanaf De Firma | kunstcentrum Gouda en loopt verder langs Achter de kerk, Vroesentuin, Jeruzalemkapel, Peperstraat, Hoge en Lage Gouwe en eindigt bij de Kleiwegbrug. De locaties kunnen ook apart en in elke andere volgorde worden bezocht en kom gerust meerdere keren langs bij je favoriete werk!

Te zien 14 t/m 24 december (ma-di gesloten) | Toegang gratis
Open: 17u00 - 21u00. 
Informatie en programma: www.lichtkunstgouda.nl
Organisatie: De Firma | kunstcentrum Gouda https://www.defirmagouda.nl/

LichtKunstGouda is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Gouda en de locaties die hun ruimte om niet beschikbaar stellen voor het exposeren van de kunstwerken.


Meer nieuws

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Muziek 14 jun. 2024 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.