Museum Gouds, Paul Beek

Lievelingspop van 9-jarige Edith, vermoord in WOII, komt in Museum Gouda

De pop van de joodse Edith Roseij Beek (1934-1943) wordt onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Het Goudse meisje zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken, maar tevergeefs: als 9-jarige werd ze in Auschwitz vermoord. Haar lievelingspop liet ze achter op haar onderduikadres.

Tot nu toe was de pop onderdeel van de collectie van Libertum, voorheen Verzetsmuseum Zuid-Holland. Op 16 april  wordt de pop officieel overhandigd aan het Goudse stadsmuseum, in aanwezigheid van Paul Beek, familielid van Edith, en wethouder Thierry van Vugt.

museum gouda portret Edith Beek Paul Beek.jpg

Edith Beek en haar gezinsleden moesten in 1943 onderduiken. Hun huis en huisartsenpraktijk aan de Goudse Lange Tiendeweg lieten ze achter. Vader Arnold en moeder Clara, zoon Johan en dochter Edith doken apart van elkaar onder. De 8-jarige Edith zat bij de remonstrantse predikante Abelia Gesina Günther in Zwammerdam. In een NIOD-dossier staat dat Edith en ds. Günther in april 1943 gearresteerd werden. Na enkele maanden in Westerbork, moest Edith in november 1943 - met zo’n duizend anderen - op transport naar Auschwitz. Daar werd ze direct na aankomst vermoord door vergassing. Haar ouders en broer overleefden de oorlog.

Herinnerplaatsen

In Gouda zijn op verschillende plekken gedenkplaatsen aan de 389 Joodse stadsgenoten die – voor zover bekend – tijdens de oorlogsjaren zijn vermoord. Ediths naam is bijvoorbeeld terug te vinden op een Stolperstein aan de Lange Tiendeweg 54, waar ze woonde. Van deze ‘struikelstenen’, goudkoperen plaatjes in de stoep, zijn er inmiddels 387 in Gouda. Kunstenaar en initiatiefnemer van het wereldwijde Stolpersteineproject, Gunter Demnig, zal 23 april 2024 de laatste twee stenen in Gouda plaatsen. Ook op het Goudse Metaheerhuis en het monument aan het oude Stadhuys op de Markt staat de naam Edith Roseij Beek.

Pop als persoonlijk monument

Edith liet een dierbaar bezit achter: haar pop. Deze pop wordt nu samen met een foto van het meisje overgedragen aan Museum Gouda door Libertum (voorheen Verzetsmuseum Zuid-Holland), dat haar activiteiten in 2023 moest beëindigen. De collectie van Libertum omvatte een veelheid aan historische documentatie, schilderijen en stukken die te maken hebben met de oorlogsgeschiedenis van Midden-Holland. Objecten en documenten die specifiek tot het Gouds erfgoed behoren, worden overgedragen aan het Streekarchief Midden-Holland en Museum Gouda. Daarbij hoort expliciet ook Joods Gouds erfgoed. Zo blijven de stukken behouden en toegankelijk voor het publiek. De pop van Edith is daarvan een confronterend en aangrijpend voorbeeld. Museum Gouda is van plan het verhaal van Edith in de loop van 2025 te belichten in een kleine tentoonstelling.

Beeldrechtvermelding: portret van Edith Beek, persoonlijk eigendom Paul Beek.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.