Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Lintjesregen in Gouda: twaalf Gouwenaars krijgen Koninklijke onderscheiding

Twaalf Gouwenaars kregen vrijdag in de Sint Janskerk een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één Gouwenaar tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een andere inwoner tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen de onderscheiding vanwege hun grote inzet in de maatschappij.

Aart Futselaar, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Dit jaar is hij 40 jaar bestuurslid/penningmeester van Schietvereniging De Gouwe Schutters. Hij is daar eveneens wapenmeester, instructeur, baancommandant en wedstrijdcommissaris. Ook is hij verantwoordelijk voor de certificering bij de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA).

Dick Hakvoort, Lid in de Orde van Oranje Nassau
In 1988 startte hij als vrijwilliger bij het Goudse Vakantie Kinderfeest (GVK) waar hij eerst de bevoorrading van het kinderkamp verzorgde voordat hij toetrad tot de kampleiding. Sinds 1998 is hij actief bij speeltuinvereniging Korte Akkeren / speeltuin De Sluis. Sinds 2017 is hij daar voorzitter. Hij is bijna dagelijks bezig om de speeltuin in optimale conditie te houden.

Bart ten Hooven, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Was bestuurlijk actief voor de Plaswijckschool en de Stichting de Vier Windstreken. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van de tennishal voor Ad Astra. Voor de Protestantse wijkgemeente De Veste was hij onder meer beleidsouderling, leider van jeugdactiviteiten, voorzitter van verschillende commissies en voorzitter van de wijkkerkenraad. Hij heeft veel gedaan voor de fusie naar één PKN Gouda en voor het meerjarig beleidsplan. Momenteel is hij voorzitter van de cliëntenraad bij Zorgpartners Midden Holland.

Co van der Horst, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Hij was 17 jaar voorzitter van show- en jachthoornkorps Emergo, 24 jaar bestuurslid van de Goudse postzegelverzamelaarsvereniging. Hij was als voorzitter van het buurtschap Stolwijkersluis betrokken bij de heropening van de gerestaureerde sluis. Sinds 2011 is hij vrijwillig veiligheidscoördinator bij diverse Goudse evenementen waaronder Gouda bij Kaarslicht, Zotte Zaterdag, Gouda Waterstad, Kerstwandeltheater, Samen Loop voor Hoop, evenementen tijdens Gouda 750 en bij diverse community-theaterprojecten. Ook is hij sinds 2013 veiligheidsadviseur voor het Sluiswachtersgilde

Fred Jacobs, Lid in de Orde van Oranje Nassau
In de jaren 70/80 was hij actief als wedstrijdsecretaris en trainer voor de honk- en softbalvereniging The Braves. In de jaren 80 en 90 was hij regiocoördinator bij het Rode Kruis en technisch coördinator bij Gouwestad. Hij was  9 jaar bestuurslid van de Vereniging Experimenteel Radio Onderzoek Nederland en vier jaar voorzitter van de Benelux QRP Club. Hij was ook 12 jaar voorzitter, secretaris en wedstrijdleider bij Windsurfclub Reeuwijk. Hij is sinds 1988 actief als docent, voorzitter wedstrijdklasse en nationaal wedstrijdleider voor de Koninklijke Nederlands Watersport Verbond. Sinds 2000 is hij tevens wedstrijdleider bij Goudse Watersportvereniging Elfhoeven. Sinds 1987 is hij bestuurslid/vicevoorzitter van de Stichting Werkgroep Reeuwijkse Plassen. Sinds 2018 is hij bestuurslid/voorzitter van Buurthuis de Kade en sinds 2019 is hij voorzitter van Stichting Evenementen Gouda en betrokken bij de organisatie van de Houtmanplantsoen concerten. Sinds 2022 is hij vrijwilliger bij Goudasfalt als schipper van het pontje Gein en is hij ook actief als vrijwillig technicus bij de Theaterbakkerij.

Bert Kunnen, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Sinds 1991 is hij als bestuurslid actief voor Sociëteit Ons Genoegen. Hij trok de kar van de verhuizing van de sociëteit van de oude schouwburg naar de huidige locatie. Sinds 2008 is hij voorzitter en drijvende kracht van de sociëteit. Sinds 2018 is hij samen met zijn vrouw mantelzorger van een echtpaar wiens kinderen niet in de buurt wonen.

Hans de Leeuw, Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Hij was 12 jaar bestuurslid bij de Terminale thuiszorg Midden Holland. Hij was betrokken bij de fusie met de christelijke thuiszorg in 2006 en hij coördineerde de aanbouw in 2012. Hij is eveneens de oprichter/voorzitter van de stichting Vrienden Van Het Hospice en organiseerde onder meer liefdadigheidsdiners om financiële middelen te genereren. 10 jaar lang was hij bestuurslid van het Ondernemersfonds Utrecht waarvan 7 jaar als voorzitter. Hij was ook  intensief betrokken bij de  oprichting van het Landelijk Platform Ondernemersfondsen. Bij de Roei- en Zeilvereniging Gouda was hij 5 jaren als bestuurslid verantwoordelijk voor het beheer van het gebouw en de vloot met 140 boten. Voor de viering van Gouda750 heeft hij zich als voorzitter van het fonds Gouda750 4 jaar lang ingezet voor het binnenhalen van voldoende financiële middelen om alle projecten te kunnen uitvoeren.

Martie van Loon, Lid in de Orde van Oranje Nassau
In de jaren 70 en 80 draaide hij mee in het DJ-team van So What. Sinds 1995 is hij actief al vrijwilliger bij Gouwestad. Momenteel is hij technisch medewerker bij het radioprogramma Gouwestad Klassiek. Sinds 2016 vervoert hij bezoeker met de shuttle bij het Groene Hart Ziekenhuis en voor De Zonnebloem rijdt hij gasten naar activiteiten en helpt waar hij kan. Sinds 2017 is hij vrijwilliger bij de stichting Open Monumentenstad en sinds 2022 is hij vrijwilliger bij de Stichting Goudse Sint Jan. Daarnaast is hij sinds 1985 mantelzorger van zijn echtgenote en was hij tot de opheffing actief voor de reumapatiëntenvereniging Gouda.

Kees Speksnijder, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Hij is sinds 2008 vrijwilliger bij de Protestantse wijkgemeente Westerkerk. Daar was hij kerkrentmeester. Momenteel is hij onder meer lid van de ontvangstcommissie, is sleutelhouder, houdt toezicht en is aanspreekpunt voor omwonenden. Sinds 2011 is hij ook vrijwilliger in de Sint Janskerk. Als gastheer ontvangt hij bezoekers bij de entree en in de museumwinkel. Sinds 2012 is hij ook vrijwilliger in het stadhuis waar hij entreetickets verkoopt, bezoekers te woord staat en informatie verstrekt. Gouda promoot hij ook tijdens toeristische beurzen.

Ria Versluis-Glissenaar, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Zij was 16 jaar lang vrijwilliger bij De Klup, 22 jaar was zij actief als vrijwilliger voor de Vereniging Wereldkinderen in Den Haag, zij is al 36 jaar actief voor de RK parochie St Jan de Doper en zij organiseerde 16 jaar lang kerkdiensten voor patiënten van GGZ Rivierduinen (voorheen de Robert Fleurystichting). Sinds 2014 is zij ook nog bestuurslid en taalcoach bij de Stichting Taalontmoeting.

Hans Kristian Ploos van Amstel, Officier in de Orde van Oranje Nassau
Was laboratoriumspecialist klinische genetica bij UMCU en hoogleraar genoomdiagnostiek & innovatie aan de UVU. Hij heeft laboratoriumspecialisten opgeleid en was hoofd van de afdeling genoomdiagnostiek. De genetica heeft de laatste 30 jaar een revolutionaire ontwikkeling doorgemaakt met als gevolg dat vrijwel alle medische specialismen direct of indirect met genetische diagnostiek te maken hebben. Als een van de pioniers in Nederland heeft hij de DNA-diagnostiek naar erfelijke ziekten ontwikkeld en beschikbaar gemaakt in de zorg. Hij heeft een 4-jarig opleidingsprogramma voor DNA-onderzoek binnen de Klinische genetische diagnostiek opgezet en zich ingespannen voor verdere professionalisering. Hij was 14 jaar secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Humane Genetica, 12 jaar voorzitter van de Federatie voor Medisch Laboratorium Specialisten en 11 jaar penningmeester van de Stichting Simonsfonds. Sinds 2018 is hij voorzitter van de Drukkerswerkplaats Gouda.

Corrie Zwart-Hoogendoorn, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Dit jaar is zij 25 jaar actief bij het Streekarchief Midden Holland. Als vrijwilliger heeft zij duizenden pagina’s archiefmateriaal leesbaar en doorzoekbaar gemaakt zoals historische archieven van de burgerlijke stand, 15e en 16e-eeuwse bronnen en verzoekschriften van burgers aan het Goudse gemeentebestuur. Haar werk maakt het makkelijker voor stamboom onderzoekers en historici om onderzoek te doen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:43

Wethouder Michiel Bunnik opent People Padel Gouda

Gouda heeft er met People Padel een sportieve trekpleister bij. Komende vrijdag 14 juni is de feestelijke opening van People Padel, de eerste indoor padellocatie in de stad. Rond 16u00 worden de deuren van deze nieuwe sportfaciliteit feestelijk geopend door wethouder Michiel Bunnik. Daarna kun je zelf ook aan de slag. Dus wees welkom...

Brand vandaag 17:38

Pizza te lang in oven, brandweer krijgt melding woningbrand

In een woning aan de Simon van der Stellaan heeft een pizza woensdagmiddag te lang in de oven gestaan. Zo ontstond er rond 14u50 rook en brand in de oven en vervolgens in de woning, waarop de brandweer voor een woningbrand werd gealarmeerd.