Man lag maanden dood in woning, maar schoonmaak pas eind maart

Verontwaardigde en boze bewoners van galerijflat aan de Noordhoef in Gouda. Een 60-jarige buurman, die negen dagen geleden overleden op de bank werd aangetroffen, heeft daar hoogstwaarschijnlijk al vanaf begin november gelegen. Maar zijn woning wordt pas rond 31 maart schoongemaakt.

"Belachelijk, veel te laat", laat een boze buurman aan het tv-programma Hart van Nederland weten terwijl hij allerlei waarschuwende pamfletten op de woning heeft geplakt.

De onderbuurvrouw van de overleden man vindt het verschrikkelijk dat ze nog zo lang moet wachten tot het huis onder handen wordt genomen. "Nu is er nog geen stankoverlast maar ik ga daar niet op zitten wachten. Ik slaap onder zijn woning hé?". Volgens de vrouw is de man op de bank gestorven en ook die zou dus nog tot eind maart blijven staan. "Die bank gaat eruit. Al moet ik het zelf doen. Het is gewoon triest. Dat die man alleen is overleden is al zielig genoeg en dan dit", vertelt ze aan Hart van Nederland.

Sneller ingrijpen

Eigenaar Tuğrul Çirakoğlu van schoonmaakbedrijf De Frisse Kater is gespecialiseerd in dit soort 'extreme' gevallen. Hij zegt dat een voorval als in Gouda niet op zichzelf staat: "De voornaamste reden dat het met regelmaat zo lang duurt voordat er wordt schoongemaakt wanneer er een lichaam is gevonden, is regelgeving. De woning mag vaak niet betreden worden omdat bijvoorbeeld de huur nog niet is afgeschreven of familieleden blijken op de achtergrond een conflict met de woningbouwvereniging te hebben." Çirakoğlu bepleit echter wel een sneller ingrijpen: "Je moet je vooral realiseren dat een dergelijk sterfgeval natuurlijk een emotionele nasleep met zich meebrengt. Je zult maar een broer hebben die op zo'n manier op zijn eind komt. Maar ook voor omwonenden is het een luguber idee dat je naast of in de buurt van een pand woont waarin zoiets vreselijks is gebeurd. In principe kan lijkenlucht geen kwaad, maar als je in een flat bijvoorbeeld op een centraal luchtsysteem bent aangesloten, zou je die geur dus ook in jouw huis kunnen krijgen en dat wil je beslist niet."

Ongedierte en eenzaamheid

Hij vervolgt: "Als een lichaam twee maanden in huis heeft gelegen is er gevaar voor de volksgezondheid. Lijkvocht kan door een vloer naar beneden sijpelen. Bovendien ontbindt een lichaam en krijg je dus ongedierte zoals maden. Dus maak haast met opruimen zou ik zeggen." "Zelf zie ik in mijn werk vooral een enorme stijging van eenzaamheid, maar ook van wanhoop. Nu denk ik wel eens als ik ergens binnenkom: op wat voor een planeet leven we? Een intense eenzaamheid, complete verwaarlozing van het appartement. Mensen verhangen zich in een trappengat of aan de radiator. Er is veel verborgen leed achter de voordeuren."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht gisteren 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed gisteren 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt gisteren 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater gisteren 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.