Margit van Hoeve Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Margit van Hoeve is maandagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Hoeve is strategisch en praktisch actief voor positieverbetering van mensen met beperking, Soroptimist, Lid van de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking en lid van het bestuur van de Coalitie voor Inclusie.
Margit van Hoeve ontving maandag tijdens de landelijke conferentie Platform Inclusie een Koninklijke onderscheiding uit handen van de Goudse burgemeester Pieter Verhoeve. Zij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar buitengewone inzet voor gelijke kansen en rechten voor mensen met een beperking.
Charmante deskundige
"Baanbrekend. Baken van kennis. Een charmante deskundige. Dat is Margit (Meg) van Hoeve. Gefeliciteerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau", aldus Pieter Verhoeve bij het uitreiken van de onderscheiding.
"Het overkomt je niet dagelijks dat aan het einde van lange mooie intensieve dag in Utrecht op een werkconferentie van de Coalitie voor Inclusie de burgemeester van Gemeente Gouda Pieter Verhoeve voor jou binnen komt lopen", zo reageerde Van Hoeve.
Diep ontroerd
"Diep ontroerd door uw woorden en dat ik mij nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. Dankbaar dat zovelen mijn werk als waardevol ervaren. Ik doe het omdat ik oprecht overtuigd ben dat het dringend nodig is. De noodzaak om de positie van mensen met een beperking te beschermen wordt onvoldoende gevoeld in Nederland. Hopelijk straalt het op de mensen met een handicap af dat mijn inspanningen door zovelen worden gezien en gewaardeerd."
Belangen
Van Hoeve behartigt de belangen voor mensen met een levenslange en levensbrede beperking. Dat doet Van Hoeve onder meer als bestuurslid van de Stichting Inclusie Nederland, als medeoprichter van de organisatie 'Wij Staan Op' en als lid van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking. Ook was zij in 2013 namens de Soroptimisten aanjager van het project Back to School.
Al jarenlang zet Van Hoeve zich vrijwillig in voor mensen in een afhankelijke situatie met ‘eigen regie als basis’.
Immers moet ieder mens gelijkwaardig aan de samenleving mee kunnen doen? Mede gedreven door haar dochter Pauline heeft Van Hoeve zoveel voor elkaar kunnen krijgen voor zoveel mensen.
Met een landelijke Coalitie voor Inclusie, met publicaties, met lobbywerk, met acties vanuit de Soroptimisten tot en met een Routekaart voor evenementen.
Stichting Inclusie Nederland
Dankzij haar inspanningen kunnen mensen met een beperking dezelfde rechten genieten als mensen zonder beperking. Mede door haar inzet heeft Nederland in 2016 het VN-verdrag handicap ondertekend. Ze zet zich op tal van thema’s in: bestaanszekerheid, ondersteuning, zorg, hulpmiddelen, toegankelijk OV, inclusief onderwijs, arbeid, eigen regie en ook festivals en evenementen. Samen met ervaringsdeskundigen, festivalorganisaties en gemeenten ontwikkelde zij de ‘Routekaart Toegankelijkheid Festivals’.
Door haar enorme kennis op dit gebied is Van Hoeve een belangrijke gesprekspartner van diverse ministeries in Den Haag. Ook maakt Margit zich er hard voor dat mensen met een beperking meepraten over wetgeving, beleid en uitvoering daarvan. Ze was lid van de Nederlandse delegatie in Genève inzake het VN-verdrag en richt zich nu op de invoering ervan. Bovendien zorgt zij ervoor dat aandachtspunten en knelpunten zowel politiek als in de praktijk worden opgepakt en dat naleving van het VN-verdrag handicap wordt geborgd.
Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking (GAB)
Sinds 2012 is zij lid van de GAB, die bestaat uit ervaringsdeskundigen mensen met een fysieke of auditieve beperking of een familielid met een beperking. Haar dochter is rolstoelgebonden en heeft een gehoorbeperking, waardoor Van Hoeve als geen ander weet waar mensen met een beperking tegenaan lopen. De GAB heeft bijgedragen aan de lokale inclusieagenda van de gemeente Gouda.
Soroptimisten - Back to School
Als bedenker, initiatiefnemer en aanjager stond Van Hoeve aan de basis van het project ‘Syrië Back to School’. Dit project werd uitgevoerd door de Soroptimisten in Nederland en UNICEF en had als doel om Syrische vluchtelingkinderen in Turkije onderwijs te bieden in hun eigen taal. Ook Soroptimistenclubs in het buitenland hebben destijds bijgedragen aan het succesvolle project.
De prachtige lofrede van Lisa Westerveld was geheel verdiend. ‘Dit lintje is voor jullie’ sprak ze richting haar betrokkenen. Mooi.
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Voor deze onderscheiding komen personen in aanmerking die zich bijzonder inzetten voor de samenleving. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is de vijfde graad in de orde. Personen die benoemd worden tot Ridder hebben met hun bijzondere verdiensten een landelijke uitstraling of betekenis.