CDA Gouda

Margreeth van Dijk is gedreven, leergierig, niet bang voor veranderingen

Margreeth van Dijk (1948) is geboren in Scheveningen in een gezin van acht kinderen. Het zorgen voor anderen zit in haar bloed. Ze deed de verpleegstersopleiding en vervolgens de kraamopleiding. Daarna meldde ze zich aan voor de tropen. “Het zendingsidee sprak me aan, ik ging als idealist weg, maar werd realist. Op mijn eenentwintigste ging ik naar Kenia om als health visitor te werken vanuit de Katholieke Missie bij het AHERO MULTIPURPOSE ADULT & CONTINUING EDUCATION CENTRE project.”  

Tweeëneenhalf jaar werkte Margreeth bij het project, deed Moeder- en Kindzorg en liet een centrum achter waar moeders hun eigen kinderen beter konden maken. Ze werkte zoveel mogelijk vanuit de werkwijze van de Kenyaanse reguliere zorg. Het was heel eenvoudig en ze moesten het doen met beperkte middelen en materialen. “Het waren andere tijden. Nu denk ik, hoe hebben we op die manier kunnen vaccineren?”
 
cda gouda margreeth van dijk lang.jpg
 

Blijven leren

 
Terug in Nederland begon ze met de wijkopleiding in Enschede. “Van de tropen naar Enschede was een enorme overgang. Ik mocht één keer mijn Afrikaans verhaal vertellen. Nu weet ik dat, waar je ook gaat wonen, het je twee jaar kost voordat je ingeburgerd bent.” Na de wijkopleiding ging ze ‘terug naar de kust’ om in Noordwijk te werken. Tijdens deze werkperiode volgde ze de kaderopleiding. “Ik hou van leren en zal dat blijven doen zolang ik leef.”
 

Terug naar Afrika

 
Na een tijd meldde ze zich wederom aan voor de tropen en kwam in Zambia terecht. Daar werkte ze op provinciaal niveau bij de Moeder- en Kindzorg voor vijf districten. Ook daar bleef ze tweeëneenhalf jaar. In Nederland startte ze direct met de opleiding ‘begeleiden en onderzoek’, maar kon de opleiding niet afmaken. “Er kwam niks meer in of uit mijn hoofd. Ik wilde terug naar Den Haag om daar in de wijk te werken. Voor een sollicitatiegesprek stapte ik op de verkeerde trein en was te laat. De baan ging aan mijn neus voorbij.”
 

Mantelzorg en kwetsbare ouderen

 
Ze werd districtsverpleegkundige in Haarlem, regio Kennemerland, met specialisme kanker. Margreeth volgde een doctoraalstudie Verplegingswetenschap, afstudeerrichting Beleid en Beheer, in Maastricht. “Ik heb onderzoek gedaan naar mantelzorg en kwetsbare ouderen. Met meer dan honderdvijftig mantelzorgers sprak ik over de zorg in het verpleeghuis.” Ze schreef het boek Een naaste met dementie.
 

Gouda

 
Nadat haar toenmalige relatie eindigde, bleef ze eerst nog een tijd in Noord-Holland wonen. Voor Kaarsjesavond bij Gouda bij Kaarslicht ging ze naar haar nicht die in Gouda woonde. “Ze hadden hun huis in de verkoop. Ik dacht, misschien is het wat voor mij. Zo ben ik hier gekomen.”
 

Gangmaker

 
Margreeth is Gangmaker Lief & Leed, een initiatief van Gouda Bruist. “Verderop in de straat was een bewoner al twee jaar ziek, dat wist ik niet. Ik dacht, wat kennen we elkaar nog? Daarom besloot ik om gangmaker te worden.”
 

CDA Gouda

 
In Heerhugowaard werd ze gevraagd om mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen, maar ze zat midden in de verhuizing. “In Gouda heb ik me aangemeld bij het CDA, want ik had genoeg te bieden. Vanuit de vier CDA-thema’s: gespreide verantwoordelijkheid, publieke gerechtigheid, solidariteit en rentmeesterschap wil ik graag meebouwen aan een gezond Gouda waarin alle burgers het goed hebben.”
 
Margreeth van Dijk staat nummer 4 op de lijst van het CDA Gouda voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.
 
Tekst: Corinne Hamoen

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen vandaag 18:09

GoudApot krijgt meer aanvragen, maar keert minder geld uit

GoudApot heeft in 2023 152 initiatieven die Gouwenaars met elkaar in verbinding brengen met een financiële bijdrage ondersteund. Ondanks dat er meer aanvragen waren dan de afgelopen jaren, was het totaalbedrag (182.272 Euro) toch minder dan 2022. "Dit omdat er minder grote aanvragen waren en niet alle toegekende bijdragen ook feitelijk zijn uitgegeven", aldus Hans Te Baerts voorzitter GoudApot.

Gemeente vandaag 15:26

Politiek wil duidelijkheid over gebruik AI bij gemeente Gouda

De Goudse politieke partijen PvdA en CDA hebben het college gevraagd of AI (Kunstmatige intelligentie) al binnen het Goudse gemeentelijk apparaat wordt gebruikt. En als dat zo is in welke vorm en voor welke toepassingen. Deze vraag komt voort uit het gegeven dat AI in Nederland steeds meer gebruikt wordt en gaat worden op tal van terreinen.

Verkeer en vervoer vandaag 14:58

De Oriënt Express doet dinsdagavond Gouda aan

De Oriënt Express komt dinsdagavond aan en langs Station Gouda. Dat zal rond 19u22 zijn. Rijtijden van de Oriënt Express: 18u14 Roosendaal Via Dordrecht 18u46 Zwijndrecht Via Rotterdam 19u22 Gouda Via Woerden & Breukelen 20u13 Amsterdam CS.

Media vandaag 11:46

Gouwenaars Han Bouwmeester en Pieter Verhoeve te gast bij OP1

Twee Gouwenaars waren maandagavond te gast bij het NPO-praatprogramma OP1. De Goudse burgemeester Pieter Verhoeve en Simone Lamain spraken over de nieuwe plannen voor Prinsjesdag over de nieuwe plannen voor Prinsjesdag. De Goudse brigade-generaal Han Bouwmeester, Bart Wallet en Beri Shalmashi over de vergelding van Iran.

Weer in Gouda vandaag 11:35

Stevige buien en krachtige wind, ook kans op hagel en onweer

Dinsdag wordt een onstuimig dag met veel buien, waarbij er ook kans is op hagel en onweer. De wind waait stevig en 's ochtends zijn er zware windstoten. Het wordt met ongeveer 10 graden vrij koud voor de tijd van het jaar.

Weer in Gouda vandaag 11:11

Hoe komt een weerbericht tot stand?

Huub Mizee is al vele jaren bekend als weerman bij Radio- en TV West. Hij komt vrijdagavond 19 april bij Weerclub Gouda vertellen wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen van een weerbericht. De publieksavond met de lezing Hoe komt een weerbericht tot stand? is bij Kinderboerderij De Goudse Hofsteden en begint om 20u00.