Martijn van der Wind: Luisteren, verbinden, aanpakken

Martijn van der Wind (1975) woont met zijn vrouw en hun twee kinderen sinds twee jaar in Westergouwe. Vierentwintig jaar geleden kwamen ze vanuit Utrecht naar Gouda. “Ik ben en voel me Gouwenaar. Gouda zit in ons hart.”

Zuid-Afrika

Via een uitwisselingsprogramma ging hij naar Zuid-Afrika voor een studie Communicatie. Daar ontmoette hij zijn vrouw en ze besloten om in Nederland hun toekomst op te bouwen. Ze zochten een huis in de buurt van Hilversum vanwege zijn werk. “Wij hadden hetzelfde probleem als veel jongeren nu, we konden geen betaalbare starterswoning vinden. We kwamen bij Gouda terecht, omdat het heel centraal ligt. Ons eerste huis was in Korte Akkeren, een paar jaar later verhuisden ze naar Plaswijck.”
 
Hij begrijpt de situatie van de jongeren in Gouda. “Hun grootste zorg, ook die van mijn zoon, is het vinden van een woning. Wat wij in Gouda keihard nodig hebben, is betaalbare huisvesting voor jongeren. Ze hebben recht op een plek.”
cda gouda martin van der Wind.jpg

Duurzaamheid

Rentmeesterschap is iets wat Martijn bezighoudt. Hoe ga je om met je leefomgeving, met de aarde, met het milieu? “Als je al heel lang in een huis woont is het lastig om te verduurzamen. Op een gegeven moment zag ik een advertentie van Westergouwe. Na lobbyen bij de projectontwikkelaar werd dat uiteindelijk gasloos gebouwd. We gebruiken in ons nieuwe huis bodemwarmte, zonnepanelen en hebben bewust gekozen voor een afwisseling van bestrating zodat het regenwater goed wegloopt.”

CDA Gouda

Ongeveer tien jaar geleden werd hij lid van het CDA Gouda. In 2014 werd Martijn burgerraadslid en de afgelopen vier jaar was hij raadslid en fractievoorzitter. “Het is een bijzonder voorrecht dat ik de stad mag vertegenwoordigen.”

Luisteren, begrijpen, verbinden

Zijn motivatie om de politiek in te gaan was om het eerlijke verhaal te vertellen. “Dat is niet altijd een leuk verhaal, je kunt het niet altijd iedereen naar de zin maken. Mensen begrijpen dat, zolang je daar niet omheen draait en gewoon eerlijk uitlegt wat het probleem is en welke keuzes je gemaakt hebt.”
 
Martijn krijgt regelmatig berichten en e-mails. Als mensen een probleem aankaarten dan gaat hij erheen. “Ik wil het zien, horen en proeven. Minder in het Huis van de Stad, meer tussen de mensen staan.”
De toenemende kloof tussen burgers en politiek stoort hem. Mensen die zich niet meer vertegenwoordigd voelen en niet meer gaan stemmen. “Dat raakt me. Elke stem telt, iedereen hoort erbij, ieders mening telt. Iedereen moet mee kunnen doen.”

Schoon, heel en veilig

De verloedering en vervuiling van de stad zorgen voor een onveilige stad. “Elke Gouwenaar wil een schone stad. Op het moment dat rotzooi overal op staat ligt, is Gouda niet schoon. We moeten kritisch kijken naar de huidige manier van afvalscheiden. Mensen met een klein huis zadel je op met een gang of keuken vol prullenbakken. Dat kan anders.”
 
De aanpak van straatintimidatie en criminaliteit en de overlast van de vele coffeeshops staan hoog op de prioriteitenlijst. Ook de verkeersveiligheid heeft de aandacht, met name de fietsroutes van en naar scholen. “In Gouda zijn veel ongevallen met fietsers. Ouders moeten met een veilig gevoel hun kinderen op de fiets naar school kunnen laten gaan.”

Ondernemende stad

Gouda is eeuwenlang een stad van handelsstromen en verkeer geweest, een bruisende stad. “Voor ondernemers is het ongelofelijk belangrijk dat ze bereikbaar zijn. Diezelfde ondernemers zorgen ook voor werkgelegenheid. Zo wordt Gouda een leefbare stad, waarin je kunt wonen, werken en recreëren.”

Samen maken we de stad

Individuen samen maken een groep, samen maken we de stad. “Ik zie veel eenzaamheid. Onder ouderen, maar ook onder jongeren. Daar maak ik me zorgen om. Als overheid moeten we zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, met alle diversiteit en verschillen.”
 
“Mensen kunnen altijd contact met me opnemen. Ik ga graag het gesprek aan.”
 
Martijn van der Wind staat op plek 2 op de kieslijst van het CDA Gouda

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand vandaag 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht vandaag 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt vandaag 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater vandaag 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.