mboRijnland stelt gratis menstruatieproducten beschikbaar

Niemand hoeft een school- of werkdag te missen, omdat je ongesteld bent en geen menstruatieproducten bij de hand hebt. Daarom biedt mboRijnland vanaf vandaag, op Internationale Vrouwendag, gratis menstruatieproducten aan op alle locaties.

menstruatie box maandverband tampons.jpg

Spijbelt

Uit onderzoek blijkt dat 86% van de vrouwen minstens eens per cyclus geen menstruatieproducten op zak heeft. Daarnaast blijkt dat 23% van de jongeren weleens spijbelt tijdens hun menstruatieperiode, omdat ze geen menstruatieproducten tot hun beschikking hebben.

Normaalste zaak van de wereld

mboRijnland vindt het tijd om hier verandering in te brengen door menstruatieproducten gratis aan te bieden op alle locaties. Vanaf vandaag hangen in een of meerdere toiletten dispensers met producten. Bovendien bevinden zich vanaf deze maand in elk pand kastjes met menstruatieproducten om mee te nemen. Deze zijn herkenbaar aan de paarse vlindersticker, het logo van het Armoedefonds, met wie mboRijnland een samenwerking heeft.

José Nijhuis, initiatiefnemer mboRijnland: “Wij vinden dat iedereen onderwijs moet kunnen volgen en dat niemand een dag of een paar uur school hoeft te missen omdat je ongesteld bent. Bovendien vinden we dat menstruatieproducten, net als zeep en toiletpapier, voor iedereen beschikbaar moet zijn in onze toiletten. De helft van onze bevolking is tenslotte elke maand ongesteld. Dat is de normaalste zaak van de wereld.”

Menstruatiearmoede

Met de huidige inflatie worden alle producten in de winkel steeds duurder, ook menstruatieproducten. “Het is natuurlijk fijn dat we hierin een helpende hand kunnen bieden. We zien bij ons op school ook dat studenten menstruatieproducten soms niet kunnen betalen. Maar ook als er geen inflatie was, vinden we dat iedereen binnen mboRijnland gratis moeten kunnen beschikken over tampons en maandverband”, aldus Nijhuis.  

Hoe werkt het?

Op alle locaties van mboRijnland hangt in één of meer toiletgroepen een automaat waaruit je tampons en maandverband kunt halen. Aan de buitenzijde van het toilet hangt een sticker waardoor herkenbaar is of er een automaat hangt. Daarnaast hangen ook kastjes met producten elders in het pand, vaak bij de entree van het gebouw. Studenten en medewerkers kunnen menstruatiemateriaal gratis meenemen voor gebruik.

Met dit initiatief vergroot mboRijnland de zelfredzaamheid van de studenten en onderstreept hiermee de visie met zijn onderwijs de basis te leggen voor een duurzame en inclusieve samenleving, waarin iedereen meetelt en gelijke kansen krijgt.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.