mboRijnland stelt gratis menstruatieproducten beschikbaar

Niemand hoeft een school- of werkdag te missen, omdat je ongesteld bent en geen menstruatieproducten bij de hand hebt. Daarom biedt mboRijnland vanaf vandaag, op Internationale Vrouwendag, gratis menstruatieproducten aan op alle locaties.

menstruatie box maandverband tampons.jpg

Spijbelt

Uit onderzoek blijkt dat 86% van de vrouwen minstens eens per cyclus geen menstruatieproducten op zak heeft. Daarnaast blijkt dat 23% van de jongeren weleens spijbelt tijdens hun menstruatieperiode, omdat ze geen menstruatieproducten tot hun beschikking hebben.

Normaalste zaak van de wereld

mboRijnland vindt het tijd om hier verandering in te brengen door menstruatieproducten gratis aan te bieden op alle locaties. Vanaf vandaag hangen in een of meerdere toiletten dispensers met producten. Bovendien bevinden zich vanaf deze maand in elk pand kastjes met menstruatieproducten om mee te nemen. Deze zijn herkenbaar aan de paarse vlindersticker, het logo van het Armoedefonds, met wie mboRijnland een samenwerking heeft.

José Nijhuis, initiatiefnemer mboRijnland: “Wij vinden dat iedereen onderwijs moet kunnen volgen en dat niemand een dag of een paar uur school hoeft te missen omdat je ongesteld bent. Bovendien vinden we dat menstruatieproducten, net als zeep en toiletpapier, voor iedereen beschikbaar moet zijn in onze toiletten. De helft van onze bevolking is tenslotte elke maand ongesteld. Dat is de normaalste zaak van de wereld.”

Menstruatiearmoede

Met de huidige inflatie worden alle producten in de winkel steeds duurder, ook menstruatieproducten. “Het is natuurlijk fijn dat we hierin een helpende hand kunnen bieden. We zien bij ons op school ook dat studenten menstruatieproducten soms niet kunnen betalen. Maar ook als er geen inflatie was, vinden we dat iedereen binnen mboRijnland gratis moeten kunnen beschikken over tampons en maandverband”, aldus Nijhuis.  

Hoe werkt het?

Op alle locaties van mboRijnland hangt in één of meer toiletgroepen een automaat waaruit je tampons en maandverband kunt halen. Aan de buitenzijde van het toilet hangt een sticker waardoor herkenbaar is of er een automaat hangt. Daarnaast hangen ook kastjes met producten elders in het pand, vaak bij de entree van het gebouw. Studenten en medewerkers kunnen menstruatiemateriaal gratis meenemen voor gebruik.

Met dit initiatief vergroot mboRijnland de zelfredzaamheid van de studenten en onderstreept hiermee de visie met zijn onderwijs de basis te leggen voor een duurzame en inclusieve samenleving, waarin iedereen meetelt en gelijke kansen krijgt.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00. 

Voetbal gisteren 19:20

Jodan Boys VR1 verdedigt koppositie tegen Ter Leede VR2

Jodan Boys VR1 speelt zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen Ter Leede VR2. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Jodan Boys VR1 drie verliespunten minder dan Be Quick VR1, Saestum VR2 en Reiger Boys VR1. De strijd om het kampioenschap ligt nog volledig open en het zullen spannende weken worden.

Advertorial Festival gisteren 19:09

Kom jij ook naar Gouds Bierfestival in Burgerhal Stadhuis?

Gouda Bierstad houdt op zondag 21 april haar tweede bierfestival in de Burgerhal van het Stadhuis. Heb jij al een kaartje? De kaarten kosten € 25,-. Hiervoor krijg je vier muntjes en een Gouda Bierstad proefglas.

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Theater gisteren 18:47

Dit is het programma van De Goudse Schouwburg

Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus. 

Advertorial Onderwijs gisteren 18:45

Geschiedenisdocent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

In mei staan de centrale examens voor het voortgezet onderwijs weer voor de deur. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.