De Goudse Waarden
Advertorial Onderwijs

Meer mogelijkheden vmbo-leerlingen door samenwerking Yuverta en De Goudse Waarden

Yuverta christelijke vmbo Gouda en CSG De Goudse Waarden gaan vanaf schooljaar 2023-2024 intensief met elkaar samenwerken. Dit betekent dat zij gezamenlijk een breed en duurzaam onderwijspakket aanbieden aan basis- en kaderleerlingen van het vmbo.

Profielen

Leerlingen kunnen straks kiezen uit heel veel profielen: Zorg en welzijn (Z&W), Groen, Dienstverlening en producten (D&P), Bouwen, wonen en interieur (BWI), Produceren, installeren en energie (PIE), Mobiliteit en transport (M&T) en Future. Zo krijgen ze optimale kansen om die richting te kiezen die het beste bij hen past. 

Door de samenwerking willen beide scholen samen een breed aanbod van vmbo- profielen voor de lange termijn garanderen. De verwachting is dat de samenwerking leidt tot een betere spreiding van leerlingen. De afgelopen jaren schommelde het leerlingaantal op beide scholen. Beide scholen zijn gebaat bij een stabiel aantal leerlingen om ook in de toekomst goed onderwijs met een breed pakket aan te blijven bieden. 

Eigen identiteit

Beide scholen blijven zelfstandige, wendbare organisaties die vanuit hun eigen identiteit en flexibiliteit staan voor kleinschalig onderwijs. Zowel Yuverta als CSG De Goudse Waarden houden hun eigen locatie met eigen  medewerkers en werken er continu aan goed aan te sluiten bij de nieuwste ontwikkelingen in mbo en het regionale bedrijfsleven.

Door intensief samen te werken kunnen beide scholen werken aan een stabiele instroom van leerlingen. Deze samenwerking betekent allereerst dat de leerlingen op beide scholen in leerjaar 1 en 2 met alle profielen van beide scholen zullen kennismaken. Na leerjaar 2 kan een leerling overwegen om op de eigen school te blijven of over te stappen naar de andere school als één van de profielen daar beter bij hem of haar past. 

Eerste keuze

Daarnaast betekent de samenwerking dat de scholen samen alle basis- en kaderleerlingen een plek zullen geven. Misschien niet op de school van eerste keuze. Als er dit jaar meer dan 100 leerlingen zich aanmelden voor een basis- of kader-opleiding op Yuverta, dan zal er namelijk geloot worden. Uitgelote leerlingen kunnen echter altijd terecht op De Goudse Waarden, zodat ook zij aan het brede basisprogramma kunnen deelnemen en vanaf het derde leerjaar op hun school van keuze verder kunnen gaan.

Verschuift de groei zich in de toekomst richting De Goudse Waarden, dan zal mogelijk gekozen worden voor een capaciteitsbeperking op die school.

Voor GL/TL-leerlingen is er noch op Yuverta, noch op De Goudse Waarden een capaciteitsbeperking.

Meer informatie over de toelatingsprocedure op Yuverta: https://www.yuverta.nl/vmbo/scholen/chr.-vmbo-gouda/aanmelden/ Daar is de aanmeldprocedure te downloaden.


Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 12:06

Aangehouden man bedreigt en beledigt agenten en vernielt cel

Agenten hebben zaterdagavond een 33-jarige man in Lekkerkerk aangehouden voor bedreiging, vernieling en mishandeling. Doormiddel van een BTGV (benaderingstechniek gevaarlijke verdachte) werd de man door agenten aangehouden. Tijdens het vervoer naar het cellencomplex in Gouda beledigde en bedreigde de man agenten. De verdachte heeft ook vernielingen in zijn cel in Gouda aangericht. 

Sport gisteren 11:39

Jarige Emma Wissing (Roei- en Zeil Gouda) Nederlands Kampioen dubbelvier

Emma Wissing (van Roei- en Zeil Gouda), Lotte Raben (Hunze), Milou Galdey (Iris) en Amelie van Sluis (Hemus) hebben afgelopen zondag 19met een zinderende eindsprint het NK roeien voor ploegen binnengehaald in een dubbelvier voor meisjes t/m 16 jaar (M16 4x). De enige andere Goudse overwinning was voor Anaïs van Alphen, die de M16 skiff (geen NK nummer) overtuigend in haar voordeel besliste. Daarnaast wisten de Goudse roeiers nog 5 NK-podiumplekken te bemachtigen.

Advertorial Theater gisteren 11:28

Showtje Ongeregeld improviseert De eigenzinnige improvisatie show

Het kan weer, het mag weer, ze willen weer, dus ze gaan weer… Showtje Ongeregeld speelt op zaterdag 25 mei een nieuwe Impro-show in Gouda Studio's aan de Oosthaven 12. Het showtje van Showtje Ongeregeld heet De eigenzinnige improvisatie show.

Opinie gisteren 11:17

Kantelen

We maken op Gouwestad Radio het programma Gewoon Groen nu al een aantal jaren en we kunnen terugkijken op een veelheid aan onderwerpen waar we aandacht voor hebben kunnen vragen. Daar zijn we dan ook voor. We zien nu wel een aantal kantelpunten in onze onderwerpen verschijnen.

Voetbal gisteren 10:46

Jodan Boys VR1 schrijft historie met kampioenschap van de hoofdklasse

Jodan Boys VR1 is afgelopen zaterdag kampioen geworden van de hoofdklasse en promoveert daarmee naar het hoogste amateurniveau: De Topklasse. Dit na een mooi en goed voetbalseizoen. Met als bekroning een 4-0 thuisoverwinning op Jong Sparta voor pakweg 500 toeschouwers.

Dieren gisteren 10:22

Weet jij al wat jouw wijkbij is?

Op 20 mei, wereldbijendag, start in Zuid-Holland de campagne 'Help onze wijkbij'. Elke wijk in Zuid-Holland heeft een van 15 geselecteerde wilde bijen gekregen om voor te zorgen. Het doel: samenwerken aan een goed Zuid-Hollands bijenlandschap in 2030.