Meerderheid raad ziet niets in onderzoek Turfmarktkerkaffaire

Het ziet er niet naar uit, dat er een diepgravend raadsonderzoek komt naar de gang van zaken rond de gesloopte Turfmarktkerk. Er moet nog worden gestemd, maar een meerderheid in de gemeenteraad denkt dat zo'n onderzoek weinig oplevert en wel veel tijd, energie en geld kost.

Schoffering

Er komt zo goed als zeker geen raadsenquête naar de Turfmarktkerkaffaire: tijdens een commissievergadering bleek een meerderheid van de Goudse gemeenteraad geen behoefte te hebben aan wat voor onderzoek ook. Met als gevolg dat de verdeeldheid tussen coalitie en oppositie - die zo kenmerkend was voor de vorige raadsperiode - op slag weer voelbaar werd. 

De gedwongen sloop van de bouwvallige kerk die op instorten zou staan, houdt de politiek al bezig sinds 2018. In november 2021 had de vorige raad het besluit over de vorm van onderzoek doorgeschoven naar zijn opvolger. 'Een schoffering', 'een loos gebaar' brieste de oppositie toen over dit konijn uit de hoge hoed van PvdA-fractieleider Max de Groot, die hiermee zijn wethouder Rogier Tetteroo uit de wind hield. Die is samen met Thierry van Vugt (D66) verantwoordelijk voor de bestuurlijke gang van zaken, waarin Gouda meermaals teruggefloten werd door de rechter.

Diezelfde De Groot meent nu dat er al voldoende lering is getrokken uit de fouten rond dit dossier. 'We moeten naar de toekomst kijken', zei ook zijn D66-collega Evert Bobeldijk. Andere tegenstanders noemen een onderzoek zonde van de tijd, energie en geld omdat ze weinig nieuws verwachten. 'Met de kerkeigenaar is overeenstemming bereikt over de afwikkeling, daar zijn we blij mee,' zei CDA-fractievoorzitter Martijn van der Wind.

Zwarte bladzijde

Voor fractievoorzitter Jan de Koning van Leefbaar Gouda is een raadsenquête de enige juiste manier. 'De onderste steen moet boven, anders blijft dit een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Gouda. Ik vind ook dat aan de inwoners verantwoording moet worden afgelegd over de besteding van zoveel gemeenschapsgeld.' 

Bobeldijk stelde daar tegenover dat de stad hier niet op zit te wachten 'ik hoor vaak ‘waar houden jullie je in hemelsnaam mee bezig, hou je bezig met zaken die voor toekomst van Gouda belangrijk zijn. Bovendien, geen enkele ambtenaar die hier bij betrokken was, werkt hier meer.' 

Motie voor beperkt onderzoek

Martin de Jong van de SGP dacht aan een tussenoplossing die minder tijd, energie en geld kost: niet alles onderzoeken, alleen zaken die niet eenduidig zijn. 'Een snelle enquête die focust op de periode van september tot december 2018' (de maanden van de sloop). 'Transparantie richting de stad is belangrijk'.

Zelfs al komt er geen enkel onderzoek is Gouda nog niet van het dossier verlost. Er komt nog een rechtszaak over de geheime deal van het college om kerkeigenaar Khalid Boutachekourt 735.000 euro uit te keren. Een minderheid wilde daarover meer informatie maar kreeg die niet, ook niet na een (toen nog) Wob-verzoek. Verder krijgt Boutachekourt een nog onbekend bedrag aan planschade. Dat bedrag komt nog op twee miljoen euro die de kwestie Gouda al heeft gekost. En dan moet het inmiddels lege kerkterrein ook nog bebouwd worden.

De stemming is op 17 mei.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Podia vandaag 11:00

Free Music draait mee bij Record Store Day

Zaterdag 20 april is het weer zover: Record Store Day. De dag voor de onafhankelijke platenzaken in 25 landen. De dag met vele schitterende releases op vinyl en cd. En uiteraard, optredens. Ook Free Music aan Turfmarkt 12 draait weer mee.

Werken vandaag 10:21

Zelf een bus besturen? Kom naar open dag vervoerder Arriva

Heb jij er wel eens over nagedacht om buschauffeur te worden maar is het er nooit van gekomen? Heb je altijd al eens in een bus willen rijden? Of zou je graag meer te weten willen komen over het beroep? Arriva nodigt je graag uit om te kijken of het beroep van buschauffeur, fulltime of parttime, bij jou past door een proefrit op de bus te maken.

Geschiedenis vandaag 10:08

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij. Het Historisch Platform Gouda reikte zaterdag aan de kersverse Goudologen het certificaat Goudologie 1 uit. Dit na een goed gemaakt examen in - hoe kan het ook anders - het stadhuis op de Markt.

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Spoorstraat weer open voor alle verkeer

De Spoorstraat is zaterdagavond rond 22u00 weer opengesteld voor alle verkeer. Dat was eerder dan gepland. Dit weekend was de tweede afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege de plaatsing van een 160 ton wegend nieuw viaduct. De delen werden in delen aangevoerd en geplaatst door mobiele kranen.

Voetbal vandaag 09:38

Jodan Boys ziet het seizoen als een nachtkaars uitgaan

Jodan Boys heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen. In een wedstrijd waarin gewonnen moest worden gaven de Gouwenaars in de eerste helft niet thuis, waardoor de ploeg van Erik van Zoest tegen een 1-3 achterstand aankeek. Deze slechte vijfenveertig minuten kwam Jodan Boys in de tweede helft niet meer te boven, al wist de ploeg nog wel een keer te scoren. Door dit verlies ziet het er naar uit dat Jodan Boys in de grijze middenmoot eindigt.