Meerderheid raad ziet niets in onderzoek Turfmarktkerkaffaire

Het ziet er niet naar uit, dat er een diepgravend raadsonderzoek komt naar de gang van zaken rond de gesloopte Turfmarktkerk. Er moet nog worden gestemd, maar een meerderheid in de gemeenteraad denkt dat zo'n onderzoek weinig oplevert en wel veel tijd, energie en geld kost.

Schoffering

Er komt zo goed als zeker geen raadsenquête naar de Turfmarktkerkaffaire: tijdens een commissievergadering bleek een meerderheid van de Goudse gemeenteraad geen behoefte te hebben aan wat voor onderzoek ook. Met als gevolg dat de verdeeldheid tussen coalitie en oppositie - die zo kenmerkend was voor de vorige raadsperiode - op slag weer voelbaar werd. 

De gedwongen sloop van de bouwvallige kerk die op instorten zou staan, houdt de politiek al bezig sinds 2018. In november 2021 had de vorige raad het besluit over de vorm van onderzoek doorgeschoven naar zijn opvolger. 'Een schoffering', 'een loos gebaar' brieste de oppositie toen over dit konijn uit de hoge hoed van PvdA-fractieleider Max de Groot, die hiermee zijn wethouder Rogier Tetteroo uit de wind hield. Die is samen met Thierry van Vugt (D66) verantwoordelijk voor de bestuurlijke gang van zaken, waarin Gouda meermaals teruggefloten werd door de rechter.

Diezelfde De Groot meent nu dat er al voldoende lering is getrokken uit de fouten rond dit dossier. 'We moeten naar de toekomst kijken', zei ook zijn D66-collega Evert Bobeldijk. Andere tegenstanders noemen een onderzoek zonde van de tijd, energie en geld omdat ze weinig nieuws verwachten. 'Met de kerkeigenaar is overeenstemming bereikt over de afwikkeling, daar zijn we blij mee,' zei CDA-fractievoorzitter Martijn van der Wind.

Zwarte bladzijde

Voor fractievoorzitter Jan de Koning van Leefbaar Gouda is een raadsenquête de enige juiste manier. 'De onderste steen moet boven, anders blijft dit een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Gouda. Ik vind ook dat aan de inwoners verantwoording moet worden afgelegd over de besteding van zoveel gemeenschapsgeld.' 

Bobeldijk stelde daar tegenover dat de stad hier niet op zit te wachten 'ik hoor vaak ‘waar houden jullie je in hemelsnaam mee bezig, hou je bezig met zaken die voor toekomst van Gouda belangrijk zijn. Bovendien, geen enkele ambtenaar die hier bij betrokken was, werkt hier meer.' 

Motie voor beperkt onderzoek

Martin de Jong van de SGP dacht aan een tussenoplossing die minder tijd, energie en geld kost: niet alles onderzoeken, alleen zaken die niet eenduidig zijn. 'Een snelle enquête die focust op de periode van september tot december 2018' (de maanden van de sloop). 'Transparantie richting de stad is belangrijk'.

Zelfs al komt er geen enkel onderzoek is Gouda nog niet van het dossier verlost. Er komt nog een rechtszaak over de geheime deal van het college om kerkeigenaar Khalid Boutachekourt 735.000 euro uit te keren. Een minderheid wilde daarover meer informatie maar kreeg die niet, ook niet na een (toen nog) Wob-verzoek. Verder krijgt Boutachekourt een nog onbekend bedrag aan planschade. Dat bedrag komt nog op twee miljoen euro die de kwestie Gouda al heeft gekost. En dan moet het inmiddels lege kerkterrein ook nog bebouwd worden.

De stemming is op 17 mei.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Geschiedenis gisteren 11:52

Werk mee aan het kunstwerk voor Keti Koti

Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt op 1 juli gevierd. Ook in Gouda. Speciaal voor de viering van Keti Koti richt museum Gouda een expositie in. Het museum heeft Miriam Piña gevraagd om voor deze gelegenheid een kunstwerk te maken.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 11:31

Gratis festival Gouda Maakt Toekomst is terug!

Op zondag 4 juni 2023 van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!  

Evenementen gisteren 11:18

Goudse Hofstedendagen: feest aan 2 kilometer Bloemendaalseweg

De Goudse Hofstedendagen worden op zaterdag 3 en zondag 4 juni voor de 44-ste keer gehouden. Dit feestelijke weekend is te bezoeken van 11u00-17u00 en vindt plaats langs de Bloemendaalseweg. Veel bewoners en organisaties houden open huis en bieden een kijkje in hun pand en erf en in hun bezigheden.

Ondernemen gisteren 10:38

Goudse Haringparty tijdens Goudse Bedrijvendag

Gouda Onderneemt en de Gemeente Gouda houden op 20 juni, vanaf 16u30, een Goudse Haringparty. Dit in het kader van de Goudse Bedrijvendag. De bijeenkomst van en voor Goudse ondernemers is bij het nieuwe Strandpaviljoen Gouwestrand op Goudasfalt. 

Advertorial Exposities gisteren 10:16

Expositie Daniƫl Tavenier in Kunstuitleen

Kunstuitleen Gouda toont tot en met 24 juni de tentoonstelling ‘De reizende kunstenaar. Daniël Tavenier op reis met schetsboek en schilderslinnen’. In deze expo laat de Kunstuitleen de spontane reisimpressies van Daniël Tavenier zien, die hij schilderde en optekende in onder meer Bretagne, Ierland en Venetië. Inspiratie opdoen voor de zomervakantie? Kom dan kijken!