Meerderheid raad ziet niets in onderzoek Turfmarktkerkaffaire

Het ziet er niet naar uit, dat er een diepgravend raadsonderzoek komt naar de gang van zaken rond de gesloopte Turfmarktkerk. Er moet nog worden gestemd, maar een meerderheid in de gemeenteraad denkt dat zo'n onderzoek weinig oplevert en wel veel tijd, energie en geld kost.

Schoffering

Er komt zo goed als zeker geen raadsenquête naar de Turfmarktkerkaffaire: tijdens een commissievergadering bleek een meerderheid van de Goudse gemeenteraad geen behoefte te hebben aan wat voor onderzoek ook. Met als gevolg dat de verdeeldheid tussen coalitie en oppositie - die zo kenmerkend was voor de vorige raadsperiode - op slag weer voelbaar werd. 

De gedwongen sloop van de bouwvallige kerk die op instorten zou staan, houdt de politiek al bezig sinds 2018. In november 2021 had de vorige raad het besluit over de vorm van onderzoek doorgeschoven naar zijn opvolger. 'Een schoffering', 'een loos gebaar' brieste de oppositie toen over dit konijn uit de hoge hoed van PvdA-fractieleider Max de Groot, die hiermee zijn wethouder Rogier Tetteroo uit de wind hield. Die is samen met Thierry van Vugt (D66) verantwoordelijk voor de bestuurlijke gang van zaken, waarin Gouda meermaals teruggefloten werd door de rechter.

Diezelfde De Groot meent nu dat er al voldoende lering is getrokken uit de fouten rond dit dossier. 'We moeten naar de toekomst kijken', zei ook zijn D66-collega Evert Bobeldijk. Andere tegenstanders noemen een onderzoek zonde van de tijd, energie en geld omdat ze weinig nieuws verwachten. 'Met de kerkeigenaar is overeenstemming bereikt over de afwikkeling, daar zijn we blij mee,' zei CDA-fractievoorzitter Martijn van der Wind.

Zwarte bladzijde

Voor fractievoorzitter Jan de Koning van Leefbaar Gouda is een raadsenquête de enige juiste manier. 'De onderste steen moet boven, anders blijft dit een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Gouda. Ik vind ook dat aan de inwoners verantwoording moet worden afgelegd over de besteding van zoveel gemeenschapsgeld.' 

Bobeldijk stelde daar tegenover dat de stad hier niet op zit te wachten 'ik hoor vaak ‘waar houden jullie je in hemelsnaam mee bezig, hou je bezig met zaken die voor toekomst van Gouda belangrijk zijn. Bovendien, geen enkele ambtenaar die hier bij betrokken was, werkt hier meer.' 

Motie voor beperkt onderzoek

Martin de Jong van de SGP dacht aan een tussenoplossing die minder tijd, energie en geld kost: niet alles onderzoeken, alleen zaken die niet eenduidig zijn. 'Een snelle enquête die focust op de periode van september tot december 2018' (de maanden van de sloop). 'Transparantie richting de stad is belangrijk'.

Zelfs al komt er geen enkel onderzoek is Gouda nog niet van het dossier verlost. Er komt nog een rechtszaak over de geheime deal van het college om kerkeigenaar Khalid Boutachekourt 735.000 euro uit te keren. Een minderheid wilde daarover meer informatie maar kreeg die niet, ook niet na een (toen nog) Wob-verzoek. Verder krijgt Boutachekourt een nog onbekend bedrag aan planschade. Dat bedrag komt nog op twee miljoen euro die de kwestie Gouda al heeft gekost. En dan moet het inmiddels lege kerkterrein ook nog bebouwd worden.

De stemming is op 17 mei.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ontmoetingsplaats vandaag 12:05

Preek van de Leek dit keer door Mireille Pondman

Mireille Pondman houdt op zondag 21 april, vanaf 16u00 haar Preek van de Leek in de Sint-Joostkapel. Als bestuurskundige & museoloog zet zij zich in voor openbare bibliotheken en musea. Sinds 2022 is ze zakelijk directeur van de Anne Frank Stichting en in haar vrije tijd voorzitter van Poetry International. Haar Preek van de Leek is getiteld: ‘Een pleidooi voor meer nieuwsgierigheid’. Deze Preek van de Leek is de laatste van een serie van vier in het voorjaar 2024. 

Advertorial Voor Kinderen vandaag 11:42

Kinderboerderij viert 50-ste verjaardag met heropening opgeknapte varkensstal

Er is de afgelopen weken op Kinderboerderij De Goudse Hofsteden hard gewerkt in de varkensstal. De muren en kozijnen zijn geschilderd en de nieuwe hekken geplaatst. Op zondag 21 april wordt de stal heropend. Tijdens deze feestelijke dag viert de kinderboerderij ook de start van het bijzondere jubileumjaar. Kinderboerderij De Goudse Hofsteden bestaat namelijk 50 jaar!

Advertorial Winkels vandaag 11:20

Feestelijke opening Action Winkelcentrum Bloemendaal

Action Winkelcentrum Bloemendaal is zaterdagmorgen om 8u30 feestelijke open gegaan. Het is de 416de vestiging in Nederland en de tweede in Gouda. De populaire winkelketen heeft in het winkelcentrum zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.

Sport vandaag 10:55

Bekeravontuur Goudse hockeydames voorbij

Er komt niets na Groningen. Het prachtige bekeravontuur van de dames van GMHC kwam vrijdagavond met een 3-0 nederlaag tegen GHBS ten einde. Dat lijkt een kansloze nederlaag, maar dat was het absoluut niet. De ruim honderd met bus en auto’s meegereisde supporters zagen hun favorieten de eerste klasser zeer goed partij geven.