Museum Gouda
Advertorial Museum

MeToo van middeleeuwen tot nu: ‘Susanna’ in Museum Gouda

Vanaf oktober 2024 is in Museum Gouda een grote tentoonstelling te zien over Susanna en de ouderlingen. Het verhaal van Susanna en haar belagers wordt al duizenden jaren doorverteld, van de Bijbel tot Duizend-en-een-nacht. Machtsmisbruik en seksueel geweld – er is niets nieuws onder de zon.

Sekssymbool

Maar waarom legden kunstenaars, van Artemisia Gentileschi en Rembrandt van Rijn tot Kathleen Gilje, deze MeToo-affaire keer op keer vast? Steeds opnieuw is Susanna een slachtoffer, een model van vroomheid of zelfs een sekssymbool. Museum Gouda onderzoekt dit najaar het beeld van deze archetypische belaagde vrouw en geeft haar verhaal een podium.

Met het zojuist verschenen NPO-rapport had deze tentoonstelling niet actueler kunnen zijn. Het verhaal over Susanna en de ouderlingen is het oorspronkelijke verhaal over lust, machtsmisbruik en onrecht. Twee wellustige machtige mannen proberen de badende Susanna te chanteren. Als zij niet toegeeft aan hun avances, zullen ze haar beschuldigen van ontrouw. Susanna weigert en wordt inderdaad voor de rechter gesleept, al voorkomt de tussenkomst van Daniël haar veroordeling. #MeToo avant la lettre dus. Hoewel dit verhaal voorkomt in de katholieke Bijbel (Daniël 13:1-64), de Thora en zelfs in Duizend-en-een-nacht, is het relatief onbekend. Susanna heeft haar roem vooral te danken aan de kunstgeschiedenis.

museum gouda Susanna en de ouderlingen Artemisia Gentileschi 1649.jpg

Vrouwelijk naakt

De badende Susanna en haar belagers zijn door kunstenaars keer op keer op het doek gezet. In deze tentoonstelling onderzoekt Museum Gouda hoe een verhaal over recht en onrecht is uitgegroeid tot een vehikel: voor sensueel vrouwelijk naakt, een moralistische waarschuwing of zelfs een antisemitische karikatuur. Er worden twee werken van Rembrandt getoond en een monumentaal schilderij van Artemisia Gentileschi uit Brno, Tsjechië, dat voor het eerst in Nederland te zien zal zijn. Ook Susanna's van kunstenaars als Arnold Böcklin, Hendrick Goltzius en Gustave Vanaise komen naar Gouda. De hedendaagse installatie van kunstenaar en restaurator Kathleen Gilje, ‘Susanna and the Elders, Restored’ (1998): is ogenschijnlijk een replica van een werk van Gentileschi uit 1610, maar een röntgenfoto laat de kijker een heel andere Susanna zien.

Eigentijds en relevant

Het Goudse tentoonstellingsconcept is een vervolg op de succesvolle expositie SUSANNA. Bilder einer Frau vom Mittelalter bis “MeToo” die in 2022 te zien was in het gerenommeerde Wallraf-Richartz-Museum in Keulen, waar de Goudse Susanna van Joachim Wtewael een van de topstukken was. Museum Gouda creëert met verschillende andere bruiklenen uit binnen- en buitenland een eigentijdse en relevante tentoonstelling, met een uitgebreid publieksprogramma. In dit programma gaan aandacht voor de (kunst)geschiedenis en reflectie de positie van vrouwen en beeldvorming in deze tijd in hand.

SUSANNA

Museum Gouda

5 oktober 2024 t/m 23 maart 2025

Openingstijden Museum Gouda: dinsdag t/m zondag 11u00 – 17u00

Zie ook: museumgouda.nl

Bijschrift bij beeld: ‘Susanna en de ouderlingen’, Artemisia Gentileschi, 1649, Moravská galerie v Brně, Brno.


Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 13:58

Primeur voor Gouda: Melbourne Coffee in stationshal gaat 4 maart open

In de stationshal van Station Gouda, aan de centrumzijde, komt de Australische koffiezaak Melbourne Coffee. Hiervoor is circa 177 m² verhuurd aan Melbourne Coffee. Gouda heeft hiermee een primeur. De Australische koffieketen opent in Gouda haar eerste vestiging in Nederland. En wel op maandag 4 maart. Basis Bedrijfshuisvestiging deed hiervoor de bemiddeling.  

Voetbal vandaag 13:23

DONK loopt tegen eerste seizoensnederlaag op

Een bij vlagen goed spelend DONK is tegen een verdedigend ingesteld Alphia door persoonlijke fouten tegen de eerste thuisnederlaag aangelopen: 1-2. Door dit resultaat zakken de Gouwenaars nu naar plek twee, drie punten achter VUC en gelijk met HVV.

Advertorial Feest vandaag 12:49

Organisatie Koningsnacht en Koningsdag in handen van De Theaterbakkerij

De Theaterbakkerij neemt dit jaar de organisatie van Koningsnacht en Koningsdag op de Markt van Gouda op zich. Zo maakte Ruud Bakker zaterdagmiddag bekend in de spelershome van Jodan Boys waar De Theaterbakkerij het buffet bij de wedstrijd Jodan Boys-Woudenberg sponsorde en waar De Theaterbakkerij de plannen voor 2024 presenteerde.

Advertorial Oekraïne vandaag 12:41

Zelensky Hier: voorstelling over leven van Zelensky in De Goudse Schouwburg

Op dinsdag 5 maart komt Zelensky Hier naar De Goudse Schouwburg. Een vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon van De Theatertroep i.s.m. De Spelersfederatie, Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen over het leven van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky.

Algemeen vandaag 12:32

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie.