CDA Gouda

Michiel Bunnik: Gek op z'n gezin, de sport en natuurlijk het CDA

Michiel Bunnik, de flamboyante wethouder voor financiën, die voor iedereen een luisterend oor heeft en met enthousiasme de doelstellingen van het CDA naar buiten brengt. Als lijsttrekker voor het CDA Gouda kun je hem nauwelijks ontlopen. Zeker niet in deze verkiezingstijd.

Overheid is er voor de burger

De overheid is er voor de burger: deze stelling zat al jaren in zijn achterhoofd. Toen Bunnik ongeveer vijf jaar geleden gevraagd werd wat te gaan betekenen voor het CDA en daarmee voor de stad Gouda, gaf deze stelling de doorslag. Als Gouwenaar wilde en wil hij zich graag inzetten voor het algemeen belang van de stad en de bewoners in het bijzonder, om zo te werken aan een betere balans tussen de macht en de burger. “En om die laatste gaat het”, zegt Bunnik ter onderstreping. Inmiddels heeft hij er bijna 4 jaar wethouderschap opzitten. Meer dan genoeg om door te gaan om de waarden van het CDA verder uit te dragen.

college michiel bunnik.jpg


Een andere aanpak van wonen, werk en ontmoeten

De kernpunten van het CDA zijn veiligheid, wonen, wijkontwikkeling en verbinding. Bunnik zegt in ons gesprek dat de afgelopen jaren de verschillen in de maatschappij te groot zijn geworden. Juist daarom moet er gewerkt worden om die verschillen te verkleinen zodat we naar elkaar gaan luisteren en die inzichten benutten voor Gouda. Hij gaat de stad en de straat in om in persoonlijke gesprekken de menselijke maat en de christelijke democratische waarden onder de aandacht te brengen, zoals publieke gerechtigheid, gedeelde verantwoording, solidariteit en goed rentmeesterschap. En hij kan het niet duidelijker zeggen: “Armoede moet weg!”.

De gemeente is er voor de inwoners en niet andersom

Iedereen moet zich in Gouda veilig en gewaardeerd kunnen voelen. Negatieve ontwikkelingen in de wijk en criminaliteit wil hij met het CDA preventief aangepakt zien en niet achteraf. Dat is namelijk dweilen met de kraan open. Achteraf participeren is bewust tijd verloren laten gaan. Participeren is echter geen een-richtingsverkeer. Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen religie, moet dat zonder angst kunnen uitspreken waarbij respect voor elkaar de norm is. Hier ligt een belangrijke taak voor de (gemeentelijke) overheid om via beleid dit ook in de praktijk te brengen. Dat kan het beste via het omarmen van de stelling dat de gemeente er is voor de inwoners.

De stad beter doorgeven

Dit is een belangrijk uitgangspunt van het CDA en wordt door Bunnik met verve uitgedragen. Om de stad na een zittingsperiode beter door te geven wil men een toekomstbestendig beleid voeren. Na vier jaar houdt Gouda immers niet op om te bestaan. Voorwaarden scheppen om het fietsgebruik te bevorderen, zaken oppakken en dan ook echt afmaken, strijden voor betaalbare woningen voor elke soort portemonnee. Dit moet volgens Bunnik niet te koste gaan van de kwaliteit van woningen en hun omgeving, want dat is de problemen doorschuiven naar volgende generaties. Haalbare oplossingen creëren om doorstroming mogelijk te maken en veel aandacht voor zorgwonen. Aandacht voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord mag niet verslappen en zal gelijk invloed hebben op onze manier van leven. Met deze punten heeft het CDA alvast z’n visitekaartje afgegeven voor de collegeonderhandelingen na de verkiezingen.

Open Mind

Zij zullen met een open mind overal in de stad te vinden zijn, niet alleen om in gesprek te gaan, maar vooral om te luisteren. Bunnik: “De gemeente is er immers voor de burger!” Dus zegt hij als lijsttrekker en aanvoerder van het CDA team, dat ze alle plekken zullen bezoeken waar mensen samenkomen, in buurten, bij sportverenigingen, buurthuizen en markten. Daarnaast is er nog de website van het CDA en de sociale media die voor een boeiende communicatie beschikbaar zijn. Tijdens alle contacten zal aangetoond worden dat vrijdenken -van oudsher een groot goed in Gouda- als het aan het CDA ligt hoog in het vaandel blijft staan en dat geen mens mag worden uitgesloten.

Welk dier?
Bunnik had geen denktijd nodig. Hij koos ogenblikkelijk voor de leeuw. En waarom dan wel? Een leeuw analyseert, je moet hem niet boos maken, hij kan niet tegen onrecht en gaat na zijn beslissing altijd door.

Dilemma's
Tot slot zetten we elke lijsttrekker het figuurlijke ‘mes op de keel’: we geven hen acht dilemma’s waarbij ze móeten kiezen tussen een van de twee mogelijkheden. Dat is best lastig en daarom mogen ze bij (maximaal) één dilemma een korte toelichting geven. Michiel Bunnik heeft er voor gekozen om geen toelichting te geven. Hieronder de keuzes:

 1. 1. Kattensingel afsluiten of openhouden voor verkeer?
 2. Openhouden voor verkeer

  2. Eerst meer hotels of eerst meer toeristen?
  Eerst meer hotels

  3. Het Oude Stadhuis moet zichzelf ‘betalen’ of er mag geld bij?
  Geld bij

  4. Extra flitspalen of meer verkeersdrempels?
  Meer verkeersdrempels

  5. Meer woningen in Westergouwe of een energiepark in Westergouwe?
  Energiepark

  6. Je sterk maken voor lastenverlaging burger, of burger laten betalen voor wat nodig is?
  Sterk maken voor lastenverlaging

  7. Hobbelige stoep of oude bomen kappen?
  Hobbelige stoep

  8. Parkeren in de binnenstad of een parkeergarage onder de gracht?
  Parkeergarage onder de gracht

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.