ChristenUnie

Mirjam Bikker opnieuw lijsttrekker bij ChristenUnie

Mirjam Bikker is opnieuw de lijsttrekker voor ChristenUnie voor de komende Tweede Kamer verkiezingen. De ChristenUnie heeft vooral kandidaten uit Noord- en Zuid-Holland hoog op de conceptkandidatenlijst gezet. Na lijsttrekker Mirjam Bikker (Gouda) volgen Kamerleden Pieter Grinwis (Den Haag) en Don Ceder (Amsterdam) op plek twee en drie.

Daarmee kiest de partij voor ervaring in de top van de lijst, aangevuld met nieuwkomers Alwin te Rietstap en Joëlle Gooijer, nu beiden wethouder in respectievelijk Hardenberg en Delft. Ook het huidige Kamerlid Nico Drost staat op de lijst op nummer 6.

De ChristenUnie kan rekenen op vier tot zes zetels als vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, meldde Peilingwijzer eerder door peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag te combineren. Als die voorspelling uitkomt, is Kamerlid Nico Drost uit Rhenen met zijn zesde plek de laatste die kans maakt op een zetel. Op de plekken na hem komen Tobias Holtman en Cora Otter-van den Bosch.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) ontbreekt op de lijst. Naar eigen zeggen had hij wel gesolliciteerd en was hij in de race voor een "mooie plek", maar heeft hij zich teruggetrokken om ruimte te bieden aan kandidaten uit andere delen van het land of met kennis van andere onderwerpen. Hij blijft wel campagneleider.

Landbouwminister Piet Adema en historica Beatrice de Graaf zijn in het oog springende lijstduwers, oftewel kandidaten op een onverkiesbare plek die stemmen helpen trekken. Andere lijstduwers zijn de christelijke spreker Eline Hoogenboom, voorganger Henk Stoorvogel en meteoroloog Reinier van den Berg.

De conceptkandidatenlijst wordt zaterdag 30 september voorgelegd aan de leden van de ChristenUnie.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.