Moslims vieren Suikerfeest voor het eerst sinds 2019 als vanouds
Zondagavond is de laatste iftar, de maaltijd waarmee tijdens de ramadan het vasten wordt doorbroken. Na twee ingetogen edities als gevolg van de coronapandemie kunnen moslims het einde van deze vastenmaand weer als vanouds vieren met Eid al Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd. Zeker ook de Goudse moslims.
Het grote feest ter afsluiting van het vasten kent veel lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familieleden en vrienden. Vanwege de coronamaatregelen konden moslims de afgelopen twee jaar niet in grote groepen samen bidden en feestvieren.
Zondag is de laatste dag in Nederland van de islamitische vastenmaand ramadan. Moslims over de hele wereld moesten zich tijdens de ramadan tussen dageraad en zonsondergang onthouden van eten, drinken, roken en het hebben van seks.
Hoe lang er gevast werd, verschilde per dag en plek. Het aantal uren tussen zonsopgang en zonsondergang varieert immers.Het exacte begin van zowel de ramadan als het Suikerfeest hangt samen met het zichtbaar worden van de eerste sikkel van de nieuwe maan. Ook dat kan dus per locatie wat verschillen. De vastenmaand begint elk jaar op een andere dag omdat de islamitische kalender een maankalender is. Zo'n maanjaar is elf dagen korter dan de westerse jaartelling.