Museum Gouda
Advertorial Museum

Museum Gouda haalt kunstwerken uit Rijksmuseum in huis voor Hete Vuren

In Museum Gouda is de oogstrelende tentoonstelling Hete Vuren te zien. In de tentoonstelling zijn meer dan dertig schilderijen uit het Rijksmuseum te bekijken van bekende en minder bekende meesters. De relatie tussen mens en vuur vormt de rode draad door de expositie: op sommige kunstwerken niet meer dan een flakkerende kaars, op andere verwoestende vlammen. Met stukken uit de eigen collectie laat het stadsmuseum zien hoe Gouda zelf gevormd is door vuur.

Knisperende kunstwerken

De knisperende kunstwerken in Hete Vuren nemen de bezoeker mee door de afgelopen eeuwen, aan de hand van alledaagse taferelen en knallende zeeslagen. Schilderijen geven een inkijk in het leven van toen en laten tegelijk zien hoe kunstenaars zelf ook speelden met vuur, om een bepaalde sfeer neer te zetten of symboliek toe te voegen. Naast overkoepelende thema’s als huiselijk vuur en de vernietigende kracht van vuur, wordt ook ingezoomd op de Goudse industrie. Vuur was onmisbaar voor de pijpenmaker of plateelbakker.

museum gouda hete vuren poster.jpg

(On)bekende meesters

Uit de collectie van het Rijksmuseum zijn parels van Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls te zien, naast relatief onbekende schilders zoals Anthony Oberman, Hendrik Jacobus Scholten en Willem Alexander Liernur. Uit de eigen collectie toont Museum Gouda onder meer werk van Isaac Israels en Jan Toorop. Van Toorop is een zestal levendige lithografieën te zien van arbeiders die aan het werk zijn in de Goudse Stearine Kaarsenfabriek aan het begin van de 20ste eeuw.

Samenwerkende stadsmusea

Hete Vuren is de laatste in een reeks reizende tentoonstellingen over de elementen aarde, water, lucht en vuur. Hiervoor werken stadsmusea uit Bergen op Zoom, Harlingen, Hoorn, Zutphen, Venlo en Gouda samen met het Rijksmuseum. De selectie uit het Rijks is voor elk museum gelijk, maar de manier waarop de tentoonstelling wordt ingericht en aangevuld met werken uit de eigen collectie is uniek. Zo vertelt Hete Vuren in Gouda een geheel eigen verhaal.


Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.