Museum Gouda

Museum Gouda krijgt broodmand uit 1792 van GHZiekenhuis

“Sorry, dit kan een beetje plastisch worden,” zegt conservator Ingmar Reesing. Hij vertelt hoe chirurgijn Cornelis Bleuland in 1792 tijdens een bevalling met een “schaambeensnede” het leven redde van Johanna de Vogel. Als teken van dank ontving Bleuland van het Goudse stadsbestuur een zilveren broodmand met Latijnse inscriptie.

museum gouda zilveren mand ziekenhuis.jpg
 
De zilveren mand was jarenlang in bezit van het Goudse ziekenhuis. Deze week is hij door Lodewijk de Beukelaar, bestuurder van het Groene Hart Ziekenhuis, aan museumdirecteur Femke Haijtema overgedragen.
 
Het Catharina Gasthuis waarin Museum Gouda gevestigd is, is historisch gezien de voorloper van het Groene Hart Ziekenhuis.
 
Vanaf nu is de mand voor iedereen te zien in de Chirurgijnskamer van Museum Gouda. Tot in het midden van de 19de eeuw kwam in diezelfde kamer het chirurgijnsgilde bijeen en werden er medische instrumenten bewaard. “Ik kan me geen betere plek bedenken,” stelt De Beukelaar. 
 
museum gouda zilveren mand ziekenhuis inscriptie.jpg

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad.