Negen locaties en verhalen bij Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Het Streekarchief Midden-Holland houdt op donderdag 4 mei in samenwerking met het Gouds Metaheerhuis en met ondersteuning van het Nationaal Holocaust Museum voor de vijfde keer het programma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Er zijn negen locaties opgenomen in het programma dat van 10u30 tot 16u00 loopt.

Een ander verhaal is dat van het Duitse gezin Mayer-Freudenberg, bestaande uit Hermann Meyer en Helene Mayer-Freudenberg met hun twee dochters Bertha (Beppie) en Margaretha. Het gezin was in 1935 gevlucht uit Berlijn, waar Helene’s familie al generaties eigenaar was van het bekende chique warenhuis Gerson. Marianne van der Veer vertelt in hun voormalige woonhuis aan de Zoutmanstraat over hun wedervaren. Miranda Groenendijk vertelt op haar beurt aan de Karnemelksloot over de familie Dingfelder, die na een vergeefse vluchtpoging naar Cuba in Gouda belandde. Miranda's grootvader werkte bij de firma Mokveld en liet zijn collega Rudi Dingfelder bij hem onderduiken, maar toch werd hij opgepakt en naar Westerbork gebracht.

Stadsgidsen Pita Dekker en Joke Kraal vertellen aan de Wilhelminastraat en aan Achter de Vismarkt over respectievelijk de Joodse families Frenk en Monnikendam. Aan de Oosthaven kan het voormalig bejaardentehuis worden bezocht, waar het Gouds Metaheerhuisje staat. Ook de voormalige synagoge aan de Turfmarkt maakt deel uit van het programma.

Verzet

In het parallelprogramma Huizen van Verzet vertelt onderzoeker Peter Beukema over de Toon Nieuwenhuisen. Deze Gouwenaar had aan de Hoge Gouwe een rijwielherstelwerkplaats die tevens diende als het Goudse contact- en aanloopadres van een van de eerste georganiseerde (landelijke) inlichtingendiensten in de oorlog. Voor het plaatselijke verzet was het hoofdkwartier en vergaderplaats. Nieuwenhuisen werd na verraad in maart 1942 met vier andere Gouwenaars gearresteerd. In combinatie met ontberingen, uitputting en diverse ziekten - waaronder longontsteking- is Nieuwenhuisen in concentratiekamp Dachau bezweken aan vlektyfus. Peter Beukema deelt zijn bevindingen over de verzetsman van wie het verhaal te lang weinig aandacht kreeg. 

Een bekender verzetsverhaal is dat van Mieke Steensma
Deze jonge apothekersassistente bracht onder meer voedselbonnen naar haar hartsvriendin Jetje Carla Mogendorff die met haar familie was ondergedoken in Amsterdam. Mieke werd opgepakt en kwam in meerdere kampen terecht, maar overleefde de oorlog. Hans Suijs vertelt in Kleintheater Zwaan haar levensverhaal, dat wordt geïllustreerd met scènes uit het theaterstuk Overleven is Herinneren, dat in 2022 onder overweldigende belangstelling werd uitgevoerd. Actrice Katrien Overal kruipt hiervoor wederom in de huid van Mieke Steensma.

Programma

Het programma is vrij toegankelijk. Hou er rekening mee dat sommige verhalen in woonhuizen worden verteld en de capaciteit daar beperkt is. Er kan niet vooraf gereserveerd worden. Bijna alle verhalen worden op meerdere tijdstippen verteld. Grotere locaties zijn de Chocoladefabriek, het voormalig Joods bejaardentehuis aan de Oosthaven en de voormalige synagoge aan de Turfmarkt. 

Kijk voor de tijden en het programma op de website van Open Joodse Huizen.

Video

Zie ook een videoportret over de Goudse verzetsheld Toon Nieuwenhuisen. Toon had aan de Hoge Gouwe 143 in Gouda een rijwielherstelwerkplaats dat ondertussen ook fungeerde als belangrijke plek voor het verzet.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.