Nieuw: Librijecafé in Chocoladefabriek
Komende vrijdag 4 oktober start een nieuwe activiteit in de Chocoladefabriek: het Librijecafé. Deze bijeenkomst zet de Goudse Librije voor het voetlicht voor alle geïnteresseerden.
De historische collectie, in beheer bij het streekarchief, bevat bijzondere handschriften, vroege drukken en tal van wetenschappelijke werken, vanaf het jaar 1420 tot en met 1978. Elk café heeft een thema waarbij een deskundige wordt uitgenodigd om te vertellen en een selectie van boeken te bezichtigen is.
Stadsbibliotheek
De Goudse Librije vindt haar oorsprong in de boekencollectie van de Sint Janskerk. In 1594 besloot het stadsbestuur hier een stadslibrije van te maken. Zodoende kwam er een College van Librijemeesters en een beheerder. Slechts een beperkte groep burgers, mannen uit de bovenlaag van de samenleving, mochten er gebruik van maken.
De collectie groeide aanzienlijk door de eeuwen heen. In 1893 verhuisde de librije naar de Gasthuiskapel aan de Oosthaven. Vanaf 1977 is de collectie in beheer bij het streekarchief. De boeken uit de Librijecollectie zijn door iedereen op te vragen bij het streekarchief, maar in de praktijk gebeurt dit maar weinig.
Levend erfgoed
Het Librijecafé wil de prachtige collectie delen met het publiek. Het initiatief maakt deel uit van een groter project om de Librije zichtbaar te maken en hoopt op meer kennisdeling en uitwisseling.
In 2025 wordt in de Van Beverninghkapel in de Sint Janskerk, de plek waar de Goudse Librije drie eeuwen heeft gestaan, een permanent tentoonstellingsmeubel onthult met wisselende exposities.
Het project is een samenwerkingsverband tussen de Goudse Sint Jan, het Streekarchief Midden-Holland en de initiatiefgroep Goudse Librije, ondersteund door de Stichting Vrienden van Archief en Librije en met subsidie van onder meer de gemeente Gouda. De leden van de initiatiefgroep zijn als ‘librijemeesters’ ook verbonden aan het Librijecafé. Op 4 oktober laten zij alvast hun favoriete boeken uit de Librijecollectie zien.
Librijecafé 'De librije als levend erfgoed'
Datum: 4 oktober 2024
Locatie: Streekarchief Midden-Holland in de Chocoladefabriek
13u30: Inloop in de Steenlandzaal
14u00: Welkom. Presentaties van Jaap van Rijn en Coretta Bakker over de Goudse Librije 2.0, Robert Lammers over de Librije Edam, Jaap Hoekstra over de Librije Enkhuizen en Marieke van Delft over de Librije Zutphen
15u00: Verplaatsing naar de tweede verdieping, waar de 'librijemeesters' hun favoriete boeken laten zien
16u15: Einde
De toegang is gratis. Je kunt je aanmelden via een e-mail aan het streekarchief.