Nog geen problemen Groene Hart Ziekenhuis na sluiting spoedeisende hulp Zoetermeer

De sluiting van de spoedeisende hulp van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer heeft tot dusver niet voor problemen gezorgd bij omringende hospitalen, zoals het Groene Hart Ziekenhuis.

"De ziekenhuizen laten weten dat ze het merken, maar de effecten zijn eigenlijk marginaal", aldus manager van het Netwerk Acute Zorg West (NAZW) Frank de Groot. Donderdag hebben de zorginstellingen in de regio een eerste evaluatie gehouden van de samenwerking na de sluiting.

De SEH in Zoetermeer is vanaf deze week van dinsdagochtend tot vrijdagochtend dicht door personeelstekorten. Met ziekenhuizen, huisartsen en de ambulancedienst in de regio zijn afspraken gemaakt over het overnemen van patiënten. De gedeeltelijke sluiting van de SEH in Zoetermeer duurt tot 1 oktober.

SEH-zorg

"Samen met de ziekenhuizen uit de regio springt het GHZ bij om de SEH-zorg voor patiënten uit de regio Zoetermeer tijdens deze sluiting op te vangen. De ziekenhuizen hebben vandaag samen met de ambulancedienst goede afspraken gemaakt en afgestemd waar spoedpatiënten op deze dagen in de regio terecht kunnen", zo reageert het Groene Hart Ziekenhuis.

"Zoals altijd vragen we patiënten om niet op eigen initiatief naar de SEH te komen en om bij situaties die niet levensbedreigend zijn eerst contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan vaak helpen en kan ook beoordelen of een bezoek aan de SEH nodig is. Zo kan de SEH zich goed richten op ernstig zieke patiënten en zorg die echt niet kan wachten", aldus het GHZ.
 

Een paar patiënten per dag extra

De omringende ziekenhuizen vingen afgelopen dagen "een paar patiënten per dag extra" op, aldus De Groot. Het NAZW maakt regionaal afspraken over het in stand houden van de acute zorg. Volgens De Groot gaan de ziekenhuizen vanaf volgende week precies bijhouden hoeveel extra patiënten uit Zoetermeer ze op hun spoedeisende hulpdiensten zien binnenkomen. Het gaat onder meer om het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Voorzitter van Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) David Baden zei eerder dat hij verwachtte dat ziekenhuizen in de regio vooral vanaf september last zouden gaan krijgen van langere wachttijden op de SEH's. Dan zijn de meeste mensen terug van vakantie en wordt het sowieso drukker op hulpposten, aldus Baden. De Groot voegt daaraan toe dat het effect van terugkerende vakantiegangers hopelijk wel wordt opgeheven doordat ook zorgpersoneel tegen die tijd terug is van verlof.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.