Rinus Lasschuyt Fotografie

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid

Koude Oorlog

Deze militaire bunker is een belangrijk overblijfsel van de periode van de Koude Oorlog 1945-1991. De bunker is gebouwd in 1966, inclusief 3-kantoorlagen op het dak en heeft in 1985 een interne aanpassing ondergaan waarbij EMP-bescherming is aangebracht. De 3-bouwlagen zijn in 2006 gesloopt en Defensie heeft het complex afgestoten in 2010.

De bunker, eigenlijk twee identieke aan elkaar en gespiegelde bunkers, is in totaal 57 x 36 meter in omvang en heeft ongeveer 144-ruimtes. Er is een uitgebreid gangenstelsel, talloze technische ruimtes, opslag en slaapvertrekken en heleboel kantoor en werkruimtes, goed voor 370 personen!

Het gehele complex van de voormalige Prins Willem-Alexander kazerne (PWA-kazerne) bestaat uit de bunker, twee dienstwoningen, een garage met werkplaatsen en een kantorencomplex bestaande uit 3 vleugels met diverse etages.

Projectontwikkelaar

De PWA-kazerne is in 2020 in handen gekomen van een projectontwikkelaar, die op het terrein woningbouw heeft voorzien.

Na een zogenaamde “waardestelling” die in 2023 is gemaakt voor de Gemeente Gouda, bleek dat de bunker een hoge militair- en cultuurhistorische waarde te hebben. Na voortvarend overleg tussen de gemeente en de eigenaar is besloten dat de bunker niet gesloopt gaat worden. De bunker blijft behouden en zal een gemengde functie krijgen in de vorm van een museale en praktisch gebruik.

Omdat er in het verleden vragen en zorgen zijn geweest rondom de toekomst van de bunker, is nu het initiatief genomen om het Goudse-publiek nader kennis te laten maken met de bunker en haar historie.

Oproep voor vrijwilligers

Om die museale functie voor de toekomst goed vorm te geven, is er behoefte aan een groep enthousiaste (Goudse) vrijwilligers die zich om de bunker willen bekommeren.

Als zich een groep weet te vormen biedt dat een mooie basis om de bunker in stand te houden, zodat deze beschikbaar kan blijven voor belangstellende.

Mocht je belangstelling hebben dan kun je je op de website www.ntc-bunker.nl via het Vrijwilliger-aanmeldformulier aanmelden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.