Oekraïense diaken en filmmaker promoot film bij Filmhuis Gouda

De Oekraïense diaken en filmmaker Alexandr Plyska is op woensdag 4 januari vanaf 20u00 bij Filmhuis Gouda te gast bij en voor de vertoning van zijn film Where are you Adam. Plyska komt voor een inleiding en Q&A achteraf. Where are you, Adam? is een indrukwekkend, bijna meditatief portret van het leven in het eeuwenoude Dochiariou-klooster aan de westelijke oever van Griekse Oros Athos.

Where are you adam?

Where are you, Adam? is een  indrukwekkend, bijna meditatief portret van het leven in het eeuwenoude Dochiariou-klooster aan de westelijke oever van Oros Athos, het beroemde schiereiland (zonder voorzieningen) met de autonome monniken-republiek, in het noordoosten van Griekenland. Het is een hechte gemeenschap van uitsluitend mannen uit allerlei landen, in barre omstandigheden in een onherbergzame maar spectaculair mooie omgeving.

De Oekraïense diaken en filmmaker Alexandr Plyska kon er na jarenlang toestemming vragen en vertrouwen winnen, verspreid over vier jaar deze bijzonder fraaie filmopnames maken, in stilte en met respect voor de monniken.

Kunstvoorwerpen

Tussen 963 en 1545 werden op dit schiereiland maar liefst veertig kloosters gebouwd. Inmiddels zijn er nog twintig over waaronder het klooster Dochiariou. Athos is tevens het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. De kloosters bezitten een schat aan manuscripten en boeken. Tot de kunstvoorwerpen behoren fresco’s, mozaïeken en miniaturen.

In de film worden beelden van de natuur afgewisseld met het bijna onophoudelijke werk en gebed van de monniken. Zij streven naar een ritmische band tussen de mens en de natuurlijke wereld, die verwijst naar het ‘onbedorven’ Paradijs van Adam vóór de zondeval.

Het juweel van deze rijke Byzantijnse omgeving zijn dan ook de monniken zelf die in hun dagelijks leven gevolgd worden. Levens die, zoals bij ieder mens, gevuld zijn van vreugde, hoop en devotie maar ook met teleurstelling en zwakheden. Een centrale figuur in de film is de ouderling van het klooster, abt Gregory. Zijn decennia lang leiderschap heeft een sterke band gecreëerd tussen hem en de monniken onder zijn hoede.

  Voor meer info: www.filmhuisgouda.nl


  Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
  Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
  Stuur een nieuwsbericht in
  Stuur een nieuwsbericht in

  Meer nieuws

  Ondernemen vandaag 15:41

  Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

  Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

  Politiek vandaag 15:19

  Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

  Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

  Advertorial Theater vandaag 15:04

  De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

  ‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

  Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

  HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

  Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

  Voetbal vandaag 13:34

  Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

  De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

  Natuur en recreatie vandaag 13:07

  'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

  Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.