Oekraïense diaken en filmmaker promoot film bij Filmhuis Gouda

De Oekraïense diaken en filmmaker Alexandr Plyska is op woensdag 4 januari vanaf 20u00 bij Filmhuis Gouda te gast bij en voor de vertoning van zijn film Where are you Adam. Plyska komt voor een inleiding en Q&A achteraf. Where are you, Adam? is een indrukwekkend, bijna meditatief portret van het leven in het eeuwenoude Dochiariou-klooster aan de westelijke oever van Griekse Oros Athos.

Where are you adam?

Where are you, Adam? is een  indrukwekkend, bijna meditatief portret van het leven in het eeuwenoude Dochiariou-klooster aan de westelijke oever van Oros Athos, het beroemde schiereiland (zonder voorzieningen) met de autonome monniken-republiek, in het noordoosten van Griekenland. Het is een hechte gemeenschap van uitsluitend mannen uit allerlei landen, in barre omstandigheden in een onherbergzame maar spectaculair mooie omgeving.

De Oekraïense diaken en filmmaker Alexandr Plyska kon er na jarenlang toestemming vragen en vertrouwen winnen, verspreid over vier jaar deze bijzonder fraaie filmopnames maken, in stilte en met respect voor de monniken.

Kunstvoorwerpen

Tussen 963 en 1545 werden op dit schiereiland maar liefst veertig kloosters gebouwd. Inmiddels zijn er nog twintig over waaronder het klooster Dochiariou. Athos is tevens het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. De kloosters bezitten een schat aan manuscripten en boeken. Tot de kunstvoorwerpen behoren fresco’s, mozaïeken en miniaturen.

In de film worden beelden van de natuur afgewisseld met het bijna onophoudelijke werk en gebed van de monniken. Zij streven naar een ritmische band tussen de mens en de natuurlijke wereld, die verwijst naar het ‘onbedorven’ Paradijs van Adam vóór de zondeval.

Het juweel van deze rijke Byzantijnse omgeving zijn dan ook de monniken zelf die in hun dagelijks leven gevolgd worden. Levens die, zoals bij ieder mens, gevuld zijn van vreugde, hoop en devotie maar ook met teleurstelling en zwakheden. Een centrale figuur in de film is de ouderling van het klooster, abt Gregory. Zijn decennia lang leiderschap heeft een sterke band gecreëerd tussen hem en de monniken onder zijn hoede.

  Voor meer info: www.filmhuisgouda.nl


  Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
  Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
  Stuur een nieuwsbericht in
  Stuur een nieuwsbericht in

  Meer nieuws

  Advertorial Sport en recreatie vandaag 13:14

  Wethouder Michiel Bunnik opent People Padel Gouda

  Gouda heeft er met People Padel een sportieve trekpleister bij. Komende vrijdag 14 juni is de feestelijke opening van People Padel, de eerste indoor padellocatie in de stad. Rond 16u00 worden de deuren van deze nieuwe sportfaciliteit feestelijk geopend door wethouder Michiel Bunnik. Daarna kun je zelf ook aan de slag. Dus wees welkom...

  Advertorial Sport vandaag 12:44

  Schrijf snel je club in voor Rabo ClubSupport

  Iedereen verdient een club! Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom ondersteunt de coöperatieve Rabobank al 20 jaar verenigingen door heel Nederland. Verenigingen en stichtingen in de regio van de Hollandse IJssel kunnen zich tot en met 14 juni aanmelden via www.rabo-clubsupport.nl. Vanaf 2 tot en met 24 september kunnen Rabobank leden stemmen op hun drie favoriete clubs in deze regio.

  Opinie vandaag 12:18

  Sportzomer 2024

  Als ik naar buiten kijk heb ik toch mijn twijfels, maar het is echt zomer. Voor de weerkundigen is de metrologische zomer op 1 juni begonnen. De astronomische zomer begint pas op donderdag 20 juni. Hoe dan ook, van echt vakantieweer is nog geen sprake.

  Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 11:10

  Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

  Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

  Stadshart vandaag 10:44

  Gemeente past regels aan: binnenstad nog gastvrijer en levendiger

  Als een horecaondernemer een plantenbak tegen de gevel van zijn zaak wil zetten, moet hij een terrasvergunning aanvragen. Een winkelier die datzelfde wil, hoeft dat niet. Om aan die scheve situatie een einde te maken, trekt de gemeente Gouda de uitstallingsregels voor detailhandel en horeca gelijk.