Raymond Aarsman

Officiële uitslag Goudse gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Gouda was al bekend, maar deze is maandag 21 maart om 10u00  ook officieel geworden. Burgemeester Pieter Verhoeve zat de korte vergadering voor waarbij de Kiescommissie vaststelde wie er in de Goudse raad komen.  

Naast het vaststellen van welke kandidaten er zijn gekozen, is ook bekendgemaakt welke partijen een restzetel hebben bemachtigd en hoeveel stemmen op welke kandidaat zijn uitgebracht. De nieuwe gemeenteraad van Gouda wordt op 30 maart geïnstalleerd.

Goudse stemmen op wijkniveau

D66 en Groen Links zijn met ieder vijf zetels de winnaars in Gouda van de gemeenteraadsverkiezingen. D66 kreeg de meeste stemmen, terwijl Groen Links de grootste winst boekte (2 zetels). Grote verliezers waren het CDA (-2) en de VVD, die één zetel kwijtraakte. Dat is de uitkomst van de keuse van 30.405 Gouwenaars, met 51,81% iets meer dan de helft van de stemgerechtigden. Op wijkniveau zijn er de nodige verschillen te zien.

De vijfzetelpartijen D66 en Groen Links worden gevolgd door de CU, de PvdA en Gouda Positief met ieder vier; de VVD en Gemeente Belangen Gouda krijgen elk drie, terwijl er twee gaan naar Cda, SGP en PvdD, terwijl Gouda Vitaal het met één zetel moet doen. Nieuwkomers Kindpartij en Gouda Bewust kregen niet genoeg stemmen voor een zetel.

Vergelijking stemmen per partij met en zonder restzetels

Vergelijking stemmen per partij percentages

Binnenstad 
D66 consolideert zijn positie als grootste partij, nog steeds op de voet gevolgd door Groen Links. De winst van de Partij voor de Dieren is hier in procenten groter dan in de einduitslag, net als het verlies van de VVD. De derde zetel van GBG gaat hier naar de SGP. De lokale partijen groeien allemaal.

Vergelijking stemmen per partij percentages Binnenstad

Kort Akkeren
De bewoners in Korte Akkeren kozen voor het merendeel PvdA en Gemeente Belangen Gouda, waarbij de eerste er licht op achteruit ging en de tweede fors stijgt, direct gevolgd door Gouda Positief.  Alledrie goed voor 4 zetels. Dat is in lijn met de landelijke winst van de lokale partijen, want ook nieuwkomer Gouda Vitaal doet het goed en de vierde lokale partij, nieuweling Gouda Bewust, haalt met 2,4% hier zijn beste resultaat.

Vergelijking stemmen per partij percentages Korte Akkeren

Kort Haarlem
De onbetwiste winnaar en grootste partij is hier Groen Links, de verliezers zijn alle christelijke partijen, met het CDA voorop, waarbij de Christen Unie nog wel de tweede partij wordt vóór D66. De voorkeur in deze wijk voor Gouda Positief daalt licht, die voor GBG stijgt, net als die voor de PvdD.

Vergelijking stemmen per partij percentages Kort Haarlem

Bloemendaal 
Een gegroeid D66 voert hier de lijst aan, op de voet gevolgd door de eveneens groeiende Christen Unie. Met één zetel minder komt daarna Groen Links.  De overige christelijke partijen leveren in, net als de VVD. Alle lokale partijen behalen hier winst.

Vergelijking stemmen per partij percentages Bloemendaal

Plaswijck
Een met Bloemendaal vergelijkbaar beeld in Plaswijck: ook hier is D66 mét winst de grootste, gevolgd door CU en Groen Links. Het CDA, dat in 2018 nog de grootste was, verliest fors. Een mindere grote daling is er voor VVD en SGP. Alle lokale partijen winnen: nieuwkomer Gouda Vitaal haalt hier met 6,1 procent zijn grootste winst en komt op twee zetels.

Vergelijking stemmen per partij percentages Plaswijck

Noord
De Christen Unie vergroot hier haar voorsprong als grootste partij, gevolgd door D66. Ook de SGP en Groen Links kregen meer stemmen, in die volgorde. CDA en VVD waren in 2018 de tweede en derde partij maar leveren fors in, net als de PvdA. Alle lokale partijen boeken hier winst. Verder herbergt Noord procentueel de meeste Kindpartijstemmers.

Vergelijking stemmen per partij percentages Noord

Goverwelle
Ook hier gaat de Christen Unie aan kop, ten koste van D66 dat hier zelfs stemmen verliest en ook Groen Links moet voor laten gaan GL haalt hier zijn hoogste winstpercentage. GBG boekt in deze wijk forse winst, terwijl de interesse voor GoPo licht daalt. Gouda Vitaal is hier met de Partij voor de Dieren de kleinste partij.

Vergelijking stemmen per partij percentages Goverwelle

Westergouwe
De winnaar van vier jaar geleden, VVD, verliest hier het meest, ten gunste van D66 die hier het meeste wint: één op de vijf bewoners kiest deze partij. GBG haalt hetzelfde winstpercentage als in Korte Akkeren. De SGP gaat iets omhoog, de CU iets meer omlaag. De PvdA daalt hier naar 1 zetel en blijft daar de PvdD net mee voor. Gouda Vitaal haalt op de cijfers hier geen zetel.

Vergelijking stemmen per partij percentages Westergouwe

Tags: Verkiezingen 2022


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00. 

Voetbal gisteren 19:20

Jodan Boys VR1 verdedigt koppositie tegen Ter Leede VR2

Jodan Boys VR1 speelt zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen Ter Leede VR2. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Jodan Boys VR1 drie verliespunten minder dan Be Quick VR1, Saestum VR2 en Reiger Boys VR1. De strijd om het kampioenschap ligt nog volledig open en het zullen spannende weken worden.

Advertorial Festival gisteren 19:09

Kom jij ook naar Gouds Bierfestival in Burgerhal Stadhuis?

Gouda Bierstad houdt op zondag 21 april haar tweede bierfestival in de Burgerhal van het Stadhuis. Heb jij al een kaartje? De kaarten kosten € 25,-. Hiervoor krijg je vier muntjes en een Gouda Bierstad proefglas.

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Theater gisteren 18:47

Dit is het programma van De Goudse Schouwburg

Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus. 

Advertorial Onderwijs gisteren 18:45

Geschiedenisdocent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

In mei staan de centrale examens voor het voortgezet onderwijs weer voor de deur. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.