Advertorial Maak Gouda Duurzaam

Ontmoet Toekomstmakers bij Gouda Maakt Toekomst

De derde editie van het festival Gouda Maakt Toekomst vindt op zondag 2 juni plaats op de creatieve broedplaats GOUDasfalt. Tijdens het festival maak je als bezoeker kennis met Toekomstmakers en raak je geïnspireerd om er zelf ook één te worden. Het festival is gratis en duurt van 12u00 tot 18u00.

Wat is Gouda Maakt Toekomst?

Gouda Maakt Toekomst is een festival waar je Toekomstmakers ontmoet en er zelf een kunt worden! Je maakt kennis met de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en hoe makkelijk en leuk dit kan zijn. Het festival werd in 2022 voor het eerst georganiseerd door een ambitieus team vrijwilligers. Door de enthousiaste reacties en het vele bezoekers van voorgaande edities, is de organisatie weer bijeengekomen om nieuwe plannen te smeden voor 2024. Het festival verwelkomt iedereen, jong en oud, van alle achtergronden, binnen en buiten Gouda.

Wat kunnen bezoekers verwachten?

Op het festival vind je kramen met vintage, handgemaakte, upcycled, fairtrade en ecologische producten. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten voor iedereen. Van workshops die je klaarstomen voor de toekomst tot kleinkunst en innovatie, sprekers, muziek en heerlijk vega(n) eten.

Wat staat er zoal op het programma?

Muziek

Kom luisteren naar Roos Blufpand met haar Nederlandstalige electropop of naar Cigarbox die van oude sigarendozen instrumenten maakt en daar de mooiste klanken uit tovert.

Straattheater

Op het festival is er iets heel bijzonders te zien, namelijk een gigantisch hamsterrad waar bezoekers in mogen rennen, waarbij ze hun eigen energie opwekken voor een plaatje dat ze zelf hebben uitgezocht.

Workshops en kunst & innovatie

Ook zijn er tal van workshops en kunst & innovatie projecten voor iedereen. Zoals een speurtocht in en om het terrein, waar je de flora en fauna van de omgeving gaat verkennen of verf met duurzame inkt gemaakt van walnoten uit het voedselbos. Voor de techneuten onder ons zijn er verschillende dingen te doen, zoals ‘Bouw de stad Gouda voor de toekomst’ met mini zonnepaneeltjes. De hippe gasten van de Lepelaer die van zilveren theelepeltjes weer mooi ringetjes maken, combineren dit komend festival met Oud-Hollandse spelen.

Sprekers

Afval bestaat niet. Dus kom luisteren naar een gepassioneerde presentatie van Lisanne Addink over from ‘Trash to Treasure’ over Circulaire Economie. Met onder meer afdankertjes van de NS als perronborden en bekleding van treinbanken. Maar mis ook de nieuwe Klimaatburgemeester van Gouda Josefien de Bruin en onze wethouder duurzaamheid Michel Klijmij niet. Zij gaan met elkaar in gesprek en vertellen over nieuwe groene initiatieven in onze stad.

Markt & food

Origineler krijg je het niet! Shoppen bij unieke kramen vol met hippe producten. En wanneer je trek krijgt is er een geweldig aanbod aan foodtrucks met heerlijk én verantwoord eten. Proef het verrassend Caribisch vegan menu van Miss Nice Banana of kies voor de biologische producten van Curcuma. Geniet van iets lekkers bij het BuitenBintje in hun stijlvolle verkoopkraam of een lekker kop koffie bij Zjee Café gemaakt van ecologisch verantwoorde bonen. Ook Gouwestrand staat bij ons op het festival.

NIEUW! De loterij voor de toekomst!

Dit jaar organiseren we een loterij ‘Lot voor de toekomst’. Met mooie prijzen voor onze bezoekers en een leuke humoristische moderator, wordt de loterij een gezellig, informatief en spannend afsluitmoment. Van producten gemaakt van NS reststromen, een riem van versleten fietsbanden, een strippenkaart voor pontje Gein tot een lekkere fles puike wijn. Loten zijn te koop op het festivalterrein.

Alles op elkaar afgestemd!

Naast een volledig duurzaam programma wordt het festival ook op een duurzame manier georganiseerd. Zo wordt afval gescheiden met hulp van Cyclus in een heuse grondstoffen hub en is de organisatie herkenbaar door gerecyclede teamkleding. Daarnaast is al ons promotiemateriaal gemaakt van VoorBIJ papier: gerecycled papier in combinatie met bermgras.

Gezellig, vrolijk en dichtbij

Michel Klijmij, wethouder duurzaamheid bij de Gemeente Gouda, is ook enthousiast over Gouda Maakt Toekomst: “Vorig jaar was ik op het festival en heb ik genoten van de gezellige sfeer. Dit festival laat zien en voelen dat duurzaamheid niet iets is van ver weg en moeilijk, maar ook dichtbij en vrolijk kan zijn. (quote uit 2023)” Kinderwethouder Anne Warga – Natuur en Duurzaamheid benadrukt waarom het zo belangrijk is om stil te staan bij duurzame thema’s. “Van de natuur worden mensen blij, laten we daarom meer vogelhuisjes ophangen in de stad en aandacht geven aan de bij!”

Kom 2 juni naar Gouda Maakt Toekomst en laat je inspireren hoe leuk, lekker en makkelijk het is om groen te doen!


Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.