Openstellingen voormalige NTC-bunker PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

 

Koude Oorlog

Deze militaire bunker is een belangrijk overblijfsel van de periode van de Koude Oorlog 1945-1991. De bunker is gebouwd in 1966, inclusief 3-kantoorlagen op het dak en heeft in 1985 een interne aanpassing ondergaan waarbij EMP-bescherming is aangebracht. De 3-bouwlagen zijn in 2006 gesloopt en Defensie heeft het complex afgestoten in 2010.

De bunker, eigenlijk twee identieke aan elkaar en gespiegelde bunkers, is in totaal 57 x 36 meter in omvang en heeft ongeveer 144-ruimtes. Er is een uitgebreid gangenstelsel, talloze technische ruimtes, opslag en slaapvertrekken en heleboel kantoor en werkruimtes, goed voor 370 personen!

Het gehele complex van de voormalige Prins Willem-Alexander kazerne (PWA-kazerne) bestaat uit de bunker, twee dienstwoningen, een garage met werkplaatsen en een kantorencomplex bestaande uit 3 vleugels met diverse etages.

Woningbouw

De PWA-kazerne is in 2020 in handen gekomen van een projectontwikkelaar, die op het terrein woningbouw heeft voorzien. Na een zgn. “waardestelling” die in 2023 is gemaakt o.v.v. de Gemeente Gouda, bleek dat de bunker een hoge militair- en cultuurhistorische waarde te hebben.

Na voortvarend overleg tussen de Gemeente en de eigenaar is besloten dat de bunker niet gesloopt gaat worden. De bunker blijft behouden en zal een gemengde functie krijgen in de vorm van een museale en praktisch gebruik.

Omdat er in het verleden vragen en zorgen zijn geweest rondom de toekomst van de bunker, is nu het initiatief genomen om het Goudse-publiek nader kennis te laten maken met de bunker en haar historie.

Prins-Willem-Alexander-kazerne.jpg

Oproep voor vrijwilligers

Om die museale functie voor de toekomst goed vorm te geven, is er behoefte aan een groep enthousiaste (Goudse) vrijwilligers die zich om de bunker willen bekommeren.

Als zich een groep weet te vormen biedt dat een mooie basis om de bunker in stand te houden, zodat deze beschikbaar kan blijven voor belangstellende.

Mocht je belangstelling hebben dan kun je je op de website www.ntc-bunker.nl via het Vrijwilliger-aanmeldformulier aanmelden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 19:16

Global Goals Dashboard maakt inzichtelijk hoe Gouda ervoor staat

Hoeveel mensen in Gouda leven onder of rond het sociaal minimum? Hoe is de ontwikkeling van de woningvoorraad in onze stad? Hoe staat het met de gezondheid van Gouwenaars? Hoeveel CO2-uitstoot heeft Gouda afgelopen jaren bespaard? Is de kwaliteit van onze wateren verbeterd? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te vinden op het nieuwe Global Goals Dashboard dat de gemeente Gouda deze week heeft gelanceerd.

Gemeente vandaag 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad.