Gemeente Gouda

Oplevering Ecopark vertraagd, kosten miljoenen hoger

De realisatie van het Ecopark is gestart. Inmiddels is duidelijk dat de oplevering van het Ecopark is vertraagd en dat de kosten fors hoger uitvallen. Dit brengt voor de gemeente Gouda keuzes met zich mee wat betreft de afbouw, kosten en financiële effecten.

Begroot

Ecopark, het nog te bouwen nieuwe afvalbrengstation aan de Goudkade, valt flink duurder uit dan begroot. Zo heeft wethouder Michel Klijmij van der Laan bekend gemaakt. De wethouder spreekt van een forse financiele tegenvaller.

Dat komt met name door onvoorziene problemen met de fundering. De fundering blijkt niet overal stabiel te zijn en tot daar meer duidelijkheid over is, wordt de bouw stopgezet. Ook blijkt de bouw flink meer te gaan kosten dan eerder is berekend.

Twee à drie miljoen euro extra

Er is minimaal twee à drie miljoen euro extra nodig om die problemen met de ondergrond op te lossen. De oorspronkelijk kosten voor de aanleg van het Ecopark waren beraamd op circa 4 miljoen euro.

In het najaar van 2021 is gestart met de voorbereidingen voor de bouw van het Ecopark. Inmiddels zijn er werkzaamheden aan de grond gedaan en is de constructie klaar. Een volgende stap zou zijn om een vloer te plaatsen, maar dat gaat nu niet. 

De gemeenteraad moet binnenkort een besluit nemen over het extra budget voor het nieuwe afvalbrengstation. En wat die injectie betekent voor de portemonnee van de Gouwenaars. Die zien sowieso de kosten van de bouw van het Ecopark terug in de afvalstoffenheffing.

Refractories B.V.

Inmiddels is de grond waarop het huidige afvalbrengstation van Cyclus is gehuisvest, verkocht aan Refractories B.V. Vanaf 1 mei is de grond niet meer beschikbaar en kan het afval niet meer worden aangevoerd en worden opgeslagen. Gezocht wordt naar oplossingen. Als noodmaatregel kijkt Gouda naar de mogelijkheden om het huidige station langer open te houden, om uit te wijken naar Waddinxveen en om de mobiele milieustraat vaker in te zetten.

De deadline voor het project is gepasseerd. Doorbouwen kan pas wanneer duidelijk is hoe dat verantwoord kan. De bouw van het park zou eigenlijk al op 1 maart 2023 klaar zijn. Dit werd door de aannemer al niet gehaald. Nu is de bouw nog verder vertraagd. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.