Oproep voor dienstplicht bereikt ook jongeren in Gouda

Ook jongeren uit Gouda zullen deze week de dienstplichtbrief ontvangen. Deze brief is bedoeld om alle jongeren die dit jaar zeventien worden te informeren dat ze kunnen worden opgeroepen in het geval van dreigende oorlog, mits ze door de keuring komen.

200.000 jongeren

In totaal ontvangen zo'n 200.000 jongeren in Nederland deze dienstplichtbrief, wat neerkomt op ongeveer 1,08 procent van alle inwoners. Iedereen tussen de 17 en 45 jaar valt in principe onder de categorie 'oproepbaar'. Dit betekent dat ongeveer 6,5 miljoen Nederlanders, oftewel ruim 36 procent van alle inwoners, in aanmerking komen voor dienstverlening.

Herinvoering dienstplicht

De herinvoering van de dienstplicht heeft verschillende reacties opgeroepen in de samenleving. Voorstanders wijzen op het belang van een goed getraind en gemotiveerd leger, terwijl tegenstanders zorgen uiten over de verplichte dienstverlening en de impact daarvan op het leven van jongeren. Desondanks blijft de dienstplicht een onderwerp van discussie en beleid binnen Nederland.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.

Museum vandaag 08:00

Lievelingspop van 9-jarige Edith, vermoord in WOII, komt in Museum Gouda

De pop van de joodse Edith Roseij Beek (1934-1943) wordt onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Het Goudse meisje zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken, maar tevergeefs: als 9-jarige werd ze in Auschwitz vermoord. Haar lievelingspop liet ze achter op haar onderduikadres.

Advertorial Exposities gisteren 09:17

Expositie Anton Martineau nu te zien in Kunstuitleen Gouda

Een aantal kunstwerken van beeldend kunstenaar Anton Martineau (1926-2017) is in de maand april te bezichtigen in Kunstuitleen Gouda. Het thema ‘Dans’ loopt als een rode draad door zijn oeuvre; met name de gepassioneerde tango had zijn voorkeur.

Advertorial Muziek gisteren 08:43

Heel weekeinde vol ART & MUSIC op GOUDasfalt

Een heel weekend vol ART & MUSIC op GOUDasfalt. Elf kunstenaars en tien muzikale acts vertonen als onderdeel van Open Atelier Gouda op zaterdag 13 en zondag 14 april hun kunsten op de creatieve broedplaats aan de Gouderaksedijk.