Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet
Advertorial Koningsnacht

Organisatie Koningsnacht en Koningsdag in handen van Gouds 'Oranje' Geluk

Gouds Geluk neemt dit jaar de organisatie van Koningsnacht en Koningsdag op de Markt van Gouda op zich. Dit doet Gouds Geluk, voor de gelegenheid omgedoopt tot Oranje Geluk, met lokale horeca, de warenmarkt, gemeente Gouda, De Theaterbakkerij en voormalig organisator MASS Events. Zo maakte Ruud Bakker zaterdagmiddag al bekend in de spelershome van Jodan Boys waar Gouds Geluk het buffet bij de wedstrijd Jodan Boys-Woudenberg sponsorde en waar Gouds Geluk en De Theaterbakkerij de plannen voor 2024 presenteerden.

koningsnacht draaitafel markt mensen stadhuis.jpg

Line-up

Demi, Gino en Ruud Bakker en hun team zijn al druk bezig met de organisatie en de line-up van Koningsnacht en Koningsdag. Hoe die eruit komt te zien, wordt binnenkort bekend gemaakt. De Theaterbakkerij staat bekend om tal van events, waaronder het Goudse Geluk (Food)festival en het Under Cover Festival Gouda op GOUDAsfalt en tal van optredens, muziekuitvoeringen en feestjes in hun eigen theater aan de Gouderaksedijk.  

De Theaterbakkerij neemt de organisatie over van Thomas de Boer van MASS Events. Waarom MASS Events beide Oranje-evenementen uit handen geeft, is niet bekend.

Kunstgrepen

Wel is bekend dat de organisatie vorig jaar moeizaam verliep. Met nodige kunstgrepen werd gezekerd dat Koningsnacht in Gouda vorig jaar ook weer kon doorgaan. "Financiering van dit festival is een stevige uitdaging. We moeten snel om tafel met betrokken partijen om tot een toekomstbestendige(re) financiering te komen van dit ‘gratis’ volksfeest", zo liet wethouder Thierry van Vugt weten.

Veel gratis toegankelijke evenementen staan dit jaar onder druk, onder meer door gestegen productiekosten, inflatie en gestegen kosten voor de door de jaren heen aangescherpte veiligheidseisen. In Gouda geldt hetzelfde voor Koningsnacht.

Afhekken

Zonder aanvullende maatregelen en steun vanuit de gemeente, kon en kan het evenement geen doorgang vinden. Door het afgeven van een gemeentelijke garantstelling en het beschikbaar stellen van middelen voor het beperkt afhekken van het evenemententerrein en extra inzet van handhaving kon de organisatie Koningsnacht 2023 alsnog door laten gaan. 

Het college van Gouda moest hiervoor vorig jaar wel de nodige maatregelen en besluiten nemen. Zo is het subsidieplafond voor volksfeesten verhoogt van € 48.500,- naar € 55.700,- en het deelplafond voor Koningsnacht daardoor (eenmalig) verhoogt met € 7.200,-: van € 27.800,- naar € 35.000,-. Deze subsidie voor Koningsnacht 2023 werd verleend aan Mass Events BV.

Verder gaf de gemeente eenmalig een garantstelling af aan Mass Events BV om een mogelijk budgettekort voor de organisatie van Koningsnacht 2023 af te dekken tot een bedrag van maximaal € 55.000.

Daarnaast stelde de gemeente Gouda Mass Events in staat Koningsnacht 2023 te organiseren met een beperkte vorm van afhekken van het evenemententerrein, aan de binnenschil van de Markt. En middelen beschikbaar te stellen voor afhekken, toegangscontrole, toiletvoorzieningen, inzet extra personeel en handhaving op 26 april. Naar schatting lagen de kosten in totaal rond de € 20.000,- ex. BTW.

De benodigde aanvullende middelen ter hoogte van maximaal € 90.000,- werden eenmalig gedekt uit de Algemene Reserve.

Koningsnacht 2024 en later

Tegelijkertijd startte de gemeente Gouda samen met Mass Events en andere betrokken partijen (waaronder horeca) een verkenning op voor een alternatieve en financieel duurzame vorm van Koningsnacht in 2024 en later. Wethouder Thierry van Vugt liet deze week weten dat veel, maar niet alle horeca stappen heeft gemaakt om aansluiting te maken en te krijgen met het Goudse Oranje-feest op de Markt. 

Dat er dit jaar geen hekken om het terrein staan is mede te danken aan de participerende horeca. Tijdens de komende Koningsnacht editie kunnen bezoekers bij verschillende horecazaken drinken bestellen, als aanvulling op de barren van het evenement. Tot nu toe zeggen Restaurant Belvedère, De Zalm, Casa Chow, Brasserie Copper, Swing Gouda en Grand Café Central hun steentje bij te willen dragen aan het volksfeest. Bezoekers kunnen ook binnen en op de terrassen van de horecazaken gewoon terecht tijdens het evenement.


Meer nieuws

Werken vandaag 10:21

Zelf een bus besturen? Kom naar open dag vervoerder Arriva

Heb jij er wel eens over nagedacht om buschauffeur te worden maar is het er nooit van gekomen? Heb je altijd al eens in een bus willen rijden? Of zou je graag meer te weten willen komen over het beroep? Arriva nodigt je graag uit om te kijken of het beroep van buschauffeur, fulltime of parttime, bij jou past door een proefrit op de bus te maken.

Geschiedenis vandaag 10:08

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij. Het Historisch Platform Gouda reikte zaterdag aan de kersverse Goudologen het certificaat Goudologie 1 uit. Dit na een goed gemaakt examen in - hoe kan het ook anders - het stadhuis op de Markt.

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Spoorstraat weer open voor alle verkeer

De Spoorstraat is zaterdagavond rond 22u00 weer opengesteld voor alle verkeer. Dat was eerder dan gepland. Dit weekend was de tweede afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege de plaatsing van een 160 ton wegend nieuw viaduct. De delen werden in delen aangevoerd en geplaatst door mobiele kranen.

Voetbal vandaag 09:38

Jodan Boys ziet het seizoen als een nachtkaars uitgaan

Jodan Boys heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen. In een wedstrijd waarin gewonnen moest worden gaven de Gouwenaars in de eerste helft niet thuis, waardoor de ploeg van Erik van Zoest tegen een 1-3 achterstand aankeek. Deze slechte vijfenveertig minuten kwam Jodan Boys in de tweede helft niet meer te boven, al wist de ploeg nog wel een keer te scoren. Door dit verlies ziet het er naar uit dat Jodan Boys in de grijze middenmoot eindigt. 

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.