Gert Visser

Oude voetbaltrainer

Column Gert Visser | Onlangs overleed de bekende Goudse voetbaltrainer Piet de Jong op 81-jarige leeftijd. Piet is ook mijn trainer geweest. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig trainde hij vier seizoenen de selectie van het Ouderkerkse Spirit. Spirit speelde in de Tweede Klasse, destijds het een na hoogste niveau in het zaterdagvoetbal. Ik was zijn keeper.

voetbal piet de jong.jpg

Piet de Jong, bij mooi weer altijd op zijn vaste stekkie op het terras bij De Zalm. (Foto Parole, Pieter van Vliet)

Bij Piet denk ik vooral aan zijn keepertrainingen. Een uurtje voordat de training van de selectie begon, stond Piet al klaar met een netje met hooguit drie oude afgetrapte ballen om de keepers te trainen. 

Deed de hoofdtrainer ook keepertrainingen? Ja, Piet de Jong deed dat er gewoon bij. Keepertrainers kenden we nog niet bij Spirit, het waren andere tijden. 

Het ging in zijn trainingen vooral om de keeper en hij vroeg dan ook welke oefeningen je zelf graag wilde. Keepers waren een beetje apart en hoewel Piet altijd wel een mening had, begreep hij dat goed. 

De voetballende keeper bestond nog niet en het keepersvak was anders. Na zijn trainingen ging je als keeper met een fijn gevoel van het veld. Zijn wreeftrap was voor een keeper een genot. 

Ook voor de wedstrijd op zaterdag pakte hij een bal en op een stukje gras naast het doel liet hij mij nog even zweven. Ik vond dat heerlijk, met een goed gevoel de wedstrijd in gaan. Piet snapte dat. ‘Lekker man’, zei hij dan.

Ook de voetbaltrainingen waren voor de selectie een genot. Zijn gevarieerde oefenstof is altijd bijgebleven en nog vaak onderwerp van gesprek.

Afgelopen zomer heb ik Piet en zijn vrouw nog ontmoet op de Markt in zijn geliefde Gouda op zijn bijna dagelijkse vaste stek bij De Zalm. Spiriticoon Jan de Vrij en ik overhandigden hem ons Jubileumboek, 75 jaar Spirit. Hij was er heel blij mee. 

We hadden het natuurlijk over die vervlogen jaren, over die mooie momenten. De emoties zaten hoog bij Piet. Vele oude verhalen deden hem goed.

En wat was hij ook trots op Jan’s zoon Stefan die hij natuurlijk volgde in zijn succesvolle internationale carrière.

Piet de Jong, een bijzondere voetbaltrainer. 

Gert Visser


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:22

Derde lekkage dit lopende theaterseizoen bij De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg heeft zaterdagmorgen te maken gehad met een derde lekkage in dit lopende theaterseizoen. De lekkage in de keuken kwam boven water bij de voorverkoop van kaarten voor het nieuwe theaterseizoen. Die voorverkoop loopt voorspoedig.

Advertorial Festival vandaag 12:44

Festival Gouda Maakt Toekomst zondag op Goudasfalt

Voor het festival Gouda Maakt Toekomst moet je (een plekje in) de agenda vrij houden. Op zondag 4 juni van 12u00 tot 19u00 is GOUDasfalt DE plek waar je Toekomstmakers ontmoet en geïnspireerd raakt om er zelf één te worden!

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.