Gert Visser

Oude voetbaltrainer

Column Gert Visser | Onlangs overleed de bekende Goudse voetbaltrainer Piet de Jong op 81-jarige leeftijd. Piet is ook mijn trainer geweest. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig trainde hij vier seizoenen de selectie van het Ouderkerkse Spirit. Spirit speelde in de Tweede Klasse, destijds het een na hoogste niveau in het zaterdagvoetbal. Ik was zijn keeper.

voetbal piet de jong.jpg

Piet de Jong, bij mooi weer altijd op zijn vaste stekkie op het terras bij De Zalm. (Foto Parole, Pieter van Vliet)

Bij Piet denk ik vooral aan zijn keepertrainingen. Een uurtje voordat de training van de selectie begon, stond Piet al klaar met een netje met hooguit drie oude afgetrapte ballen om de keepers te trainen. 

Deed de hoofdtrainer ook keepertrainingen? Ja, Piet de Jong deed dat er gewoon bij. Keepertrainers kenden we nog niet bij Spirit, het waren andere tijden. 

Het ging in zijn trainingen vooral om de keeper en hij vroeg dan ook welke oefeningen je zelf graag wilde. Keepers waren een beetje apart en hoewel Piet altijd wel een mening had, begreep hij dat goed. 

De voetballende keeper bestond nog niet en het keepersvak was anders. Na zijn trainingen ging je als keeper met een fijn gevoel van het veld. Zijn wreeftrap was voor een keeper een genot. 

Ook voor de wedstrijd op zaterdag pakte hij een bal en op een stukje gras naast het doel liet hij mij nog even zweven. Ik vond dat heerlijk, met een goed gevoel de wedstrijd in gaan. Piet snapte dat. ‘Lekker man’, zei hij dan.

Ook de voetbaltrainingen waren voor de selectie een genot. Zijn gevarieerde oefenstof is altijd bijgebleven en nog vaak onderwerp van gesprek.

Afgelopen zomer heb ik Piet en zijn vrouw nog ontmoet op de Markt in zijn geliefde Gouda op zijn bijna dagelijkse vaste stek bij De Zalm. Spiriticoon Jan de Vrij en ik overhandigden hem ons Jubileumboek, 75 jaar Spirit. Hij was er heel blij mee. 

We hadden het natuurlijk over die vervlogen jaren, over die mooie momenten. De emoties zaten hoog bij Piet. Vele oude verhalen deden hem goed.

En wat was hij ook trots op Jan’s zoon Stefan die hij natuurlijk volgde in zijn succesvolle internationale carrière.

Piet de Jong, een bijzondere voetbaltrainer. 

Gert Visser


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken vandaag 10:21

Zelf een bus besturen? Kom naar open dag vervoerder Arriva

Heb jij er wel eens over nagedacht om buschauffeur te worden maar is het er nooit van gekomen? Heb je altijd al eens in een bus willen rijden? Of zou je graag meer te weten willen komen over het beroep? Arriva nodigt je graag uit om te kijken of het beroep van buschauffeur, fulltime of parttime, bij jou past door een proefrit op de bus te maken.

Geschiedenis vandaag 10:08

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij

Gouda heeft er weer nieuwe Goudologen bij. Het Historisch Platform Gouda reikte zaterdag aan de kersverse Goudologen het certificaat Goudologie 1 uit. Dit na een goed gemaakt examen in - hoe kan het ook anders - het stadhuis op de Markt.

Verkeer en vervoer vandaag 09:49

Spoorstraat weer open voor alle verkeer

De Spoorstraat is zaterdagavond rond 22u00 weer opengesteld voor alle verkeer. Dat was eerder dan gepland. Dit weekend was de tweede afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege de plaatsing van een 160 ton wegend nieuw viaduct. De delen werden in delen aangevoerd en geplaatst door mobiele kranen.

Voetbal vandaag 09:38

Jodan Boys ziet het seizoen als een nachtkaars uitgaan

Jodan Boys heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen. In een wedstrijd waarin gewonnen moest worden gaven de Gouwenaars in de eerste helft niet thuis, waardoor de ploeg van Erik van Zoest tegen een 1-3 achterstand aankeek. Deze slechte vijfenveertig minuten kwam Jodan Boys in de tweede helft niet meer te boven, al wist de ploeg nog wel een keer te scoren. Door dit verlies ziet het er naar uit dat Jodan Boys in de grijze middenmoot eindigt. 

Algemeen vandaag 09:00

Like Me geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda houdt in samenwerking met theatergroep PlayBack op 18 april de theatervoorstelling en informatiemarkt Like Me bij KC De Ontdekkingsreizigers in Westergouwe. De voorstelling geeft je inzicht in de belevingswereld van je puber en hun strijd om erbij te horen.