Oudste ereburger en eerste stadsdichter Inez Meter overleden
Inez Meter, de eerste stadsdichter en de oudste ereburger van Gouda, is begin deze week overleden. Inez Meter (97) is geboren in oktober 1925 in het huis op de Hoge Gouwe 47 nabij de Gouwekerk, de voormalige rooms-katholieke Sint-Jozefkerk. Meter was in 2003 de eerste stadsdichter van Gouda. Zij is een inspirerend voorbeeld voor de stadsdichters die haar opvolgden. Ze was kunstenares, schrijfster en dichter. Voor haar verdiensten ontving ze in 2015 het ereburgerschap uit handen van de toen zittende burgemeester van Gouda, Milo Schoenmaker.
Inez Meter is geboren op 19 oktober 1925 in het huis op de Hoge Gouwe 47 nabij de Gouwekerk, de voormalige rooms-katholieke Sint-Jozefkerk. Ze woont en werkt in Gouda. In 1975 ontving zij de aanmoedigingsprijs voor literatuur van de gemeente. Sindsdien durfde zij naar buiten te treden met haar werk, onder de titel SCHRIJFSEL EN DRUKSELS.
Van haar hand verschenen meerdere bibliofiele uitgaven met anderen. Eerste stadsdichter van Gouda In 2003 werd Inez Meter als eerste stadsdichter benoemd door de toenmalig wethouder van cultuur Jaap Warners en daarmee was Gouda de zesde stad in Nederland met een eigen stadsdichter. Een jaar lang schreef Inez vele gedichten voor de stad. Die werden uiteindelijk gebundeld in de uitgave Gespannen snaren. Tegenwoordig wordt elke twee jaar een nieuwe stadsdichter in Gouda gekozen.
Poëziecassette
Bij haar afscheid in 2004 ontving Inez Meter een cassette met poëzie van Goudse dichters die haar danken voor haar stadsdichterschap. De cassette, gemaakt door boekbinder Wilma van Ipenburg, bevat originele handgeschreven teksten en gedichten + een glasplaat waarin de namen van alle dichters van de Dichtersgroep Gheraert Leeu zijn gegraveerd.
Ze nam ondanks haar hoge leeftijd jaarlijks deel aan het plaatsen van de Stolpersteine in Gouda. Ze toonde haar betrokkenheid bij dit project door het uitspreken van haar gedicht Godlof. Ook onderhield ze contacten met Leo Vroman vanuit de culturele raad waar ze acht jaar lid van was. Vanuit die positie heeft ze Leo Vroman een week over laten komen in 1990 voor een symposium dat werd gehouden in het toenmalige Bleulandziekenhuis.
Inez Meter is ook ereburger van Gouda. Ze ontving in 2015 het ereburgerschap uit handen van de toen zittende burgemeester van Gouda, Milo Schoenmaker. Meter is ereburger gemaakt vanwege haar verdiensten voor Gouda op het gebied van cultuur. Ze was kunstenares, schrijfster en dichter. Zo richtte ze het Literair café op en was ze in 2003 stadsdichter.
Meter had een bijzondere band met de Chocoladefabriek. Ze was betrokken bij de oprichting van de drukkerswerkplaats, waar werk van jonge schrijvers werd gedrukt. Zie hieronder.
De Drukkerswerkplaats Gouda presenteerde februair 2019 de bundel Leef Tijd in de Chocoladefabriek. Deze bundel bevat een tiental gedichten uit het uitgebreide oeuvre van Inez Meter. De gedichten worden in een bijzondere bibliofiele uitgave gecombineerd met landschapsfoto’s van Wim Faaij. Tijdens het feestelijke programma ontvingen Inez Meter en Wim Faaij het eerste exemplaar van de bundel.
Inez Meter was in 2003 de eerste stadsdichter van Gouda. Zij is een inspirerend voorbeeld voor de stadsdichters die haar opvolgden. Met de dichtbundel ‘leef tijd’ bedankten de medewerkers van de Drukwerkplaats Inez Meter voor de drukpers die zij aan de Drukkerswerkplaats schonk.
In de zomer van 2018 nam de Drukwerkplaats de Hauer Record proefpers na jaren trouwe dienst over van Inez. Op de pers stond nog haar laatste zetsel met de tekst ‘al is de geboortedatum bekend’. Het idee ontstond om deze tekst samen met nog enkele gedichten van Inez te drukken.
Grafisch ontwerper Peterpaul Kloosterman vond in de landschappelijke fotografie van Wim Faaij beelden die naadloos pasten bij de woorden van Inez en verwerkte woord en beeld tot een bijzondere bundel. De zetters en drukkers van de Drukkerswerkplaats hebben deze met liefde en vakmanschap geproduceerd.