Politici willen onderzoek naar tijdens WO2 omgekomen of vermoorde politici
PvdA, ChristenUnie en Gemeentebelangen Gouda willen laten onderzoeken hoeveel Goudse politici er tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Ze vragen de gemeente daar onderzoek naar te doen zodat hun verhalen verteld kunnen worden.
In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.
De littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet zijn 80 jaar later nog steeds zichtbaar. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië. Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken.
"De PvdA is samen met de CU en GBG van mening dat wij ook als raad aangaande onze eigen geschiedenis als Goudse raad en college hier aandacht aan moeten besteden. Het is in onze ogen daarom van belang om in dit kader te bezien welke raadsleden en/of college leden het slachtoffer zijn geworden van de Duitse bezetting en hun verhaal te vertellen", zo laat Max de Groot van de PvdA Gouda weten.
Max de Groot: "Volgens onze informatie is er mogelijkerwijs naast het Joodse raadslid Andries Samuel van Wijnbergen tenminste nog één ander raadslid omgekomen door toedoen van de Duitse bezetter, maar wellicht ook nog andere raadsleden en of collegeleden. Daarom vragen wij aan het college middels een onderzoek na te gaan of dit het geval is geweest, zodat wij deze slachtoffers weer een gezicht kunnen geven."