Bibliotheek Gouda

Politici willen onderzoek naar tijdens WO2 omgekomen of vermoorde politici

PvdA, ChristenUnie en Gemeentebelangen Gouda willen laten onderzoeken hoeveel Goudse politici er tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Ze vragen de gemeente daar onderzoek naar te doen zodat hun verhalen verteld kunnen worden.

veteranen oorlog netwerk.jpg

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.

De littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet zijn 80 jaar later nog steeds zichtbaar. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië. Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken. 

herdenking 4 en 5 mei.jpg

"De PvdA is samen met de CU en GBG van mening dat wij ook als raad aangaande onze eigen geschiedenis als Goudse raad en college hier aandacht aan moeten besteden.  Het is in onze ogen daarom van belang om in dit kader te bezien welke raadsleden en/of college leden het slachtoffer zijn geworden van de Duitse bezetting en hun verhaal te vertellen", zo laat Max de Groot van de PvdA Gouda weten.

Max de Groot: "Volgens onze informatie is er mogelijkerwijs naast het Joodse raadslid Andries Samuel van Wijnbergen tenminste nog één ander raadslid omgekomen door toedoen van de Duitse bezetter, maar wellicht ook nog andere raadsleden en of collegeleden. Daarom vragen wij aan het college middels een onderzoek na te gaan of dit het geval is geweest, zodat wij deze slachtoffers weer een gezicht kunnen geven."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 19:16

Global Goals Dashboard maakt inzichtelijk hoe Gouda ervoor staat

Hoeveel mensen in Gouda leven onder of rond het sociaal minimum? Hoe is de ontwikkeling van de woningvoorraad in onze stad? Hoe staat het met de gezondheid van Gouwenaars? Hoeveel CO2-uitstoot heeft Gouda afgelopen jaren bespaard? Is de kwaliteit van onze wateren verbeterd? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te vinden op het nieuwe Global Goals Dashboard dat de gemeente Gouda deze week heeft gelanceerd.

Gemeente vandaag 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.