Microwoning.com

Primeur voor Gouda: we hebben de eerste microwoning van Nederland

Sinds deze zomer staat er een kleine woning in de tuin van Tessa Halm, inwoner van Gouda. Microwoning.com bouwt namelijk huizen op grond waar dat eerst niet mogelijk was. Op 22 november werd de eerste woning feestelijk geopend door wethouder Rogier Tetteroo.

Een primeur voor Gouda afgelopen dinsdag, toen wethouder Rogier Tetteroo (Ruimtelijke ordening) de sleutel van de eerste ‘Microwoning op eigen grond’ in ontvangst nam. Vol trots spreekt hij over het project: “Geweldig dat Gouda de eerste is! Hopelijk inspireert dit andere gemeenten om ook mee te werken aan microwoningen op eigen grond.” vertelt hij in zijn speech. “Natuurlijk ook grote dank aan Tessa, die het aandurfde haar grond beschikbaar te stellen voor de woningnood. En veel woonplezier gewenst voor huurder Lianne.”

Gestroomlijnd traject

Microwoning.com bouwt moderne woningen van 20 tot 40 m² op grond waar dat eerst niet mogelijk was. Het bedrijf regelt alles - van de aanvraag tot de exploitatie en bouw van de woning - in ruil voor een deel van de huuropbrengst. Tetteroo: “Bouwen op particuliere grond in de vorm van een microwoning kan een belangrijke aanvulling zijn in de aanpak van het tekort aan woonruimte. Er is behoefte aan betaalbare woonruimte voor één of twee personen. Als woonruimte van goede kwaliteit is en op de juiste plek gelegen is, voegt dat iets toe aan Gouda. Verder werkt Gouda onverminderd door aan het bouwen van meer betaalbare reguliere woningen.”

Volgende locaties

De kop is eraf en Microwoning.com gaat als een speer. Vier andere gemeenten hebben een ‘go’ gegeven voor in totaal 30 microwoningen. Die worden het komende half jaar geplaatst. Initiatiefnemer Matthijs Rolleman: “We zijn blij dat steeds meer gemeenten het belang van particulier grondgebruik erkennen.”

Het bedrijf is in gesprek met 50 gemeenten in het hele land en kijkt uit naar het volgende jaar.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.