Microwoning.com

Primeur voor Gouda: we hebben de eerste microwoning van Nederland

Sinds deze zomer staat er een kleine woning in de tuin van Tessa Halm, inwoner van Gouda. Microwoning.com bouwt namelijk huizen op grond waar dat eerst niet mogelijk was. Op 22 november werd de eerste woning feestelijk geopend door wethouder Rogier Tetteroo.

Een primeur voor Gouda afgelopen dinsdag, toen wethouder Rogier Tetteroo (Ruimtelijke ordening) de sleutel van de eerste ‘Microwoning op eigen grond’ in ontvangst nam. Vol trots spreekt hij over het project: “Geweldig dat Gouda de eerste is! Hopelijk inspireert dit andere gemeenten om ook mee te werken aan microwoningen op eigen grond.” vertelt hij in zijn speech. “Natuurlijk ook grote dank aan Tessa, die het aandurfde haar grond beschikbaar te stellen voor de woningnood. En veel woonplezier gewenst voor huurder Lianne.”

Gestroomlijnd traject

Microwoning.com bouwt moderne woningen van 20 tot 40 m² op grond waar dat eerst niet mogelijk was. Het bedrijf regelt alles - van de aanvraag tot de exploitatie en bouw van de woning - in ruil voor een deel van de huuropbrengst. Tetteroo: “Bouwen op particuliere grond in de vorm van een microwoning kan een belangrijke aanvulling zijn in de aanpak van het tekort aan woonruimte. Er is behoefte aan betaalbare woonruimte voor één of twee personen. Als woonruimte van goede kwaliteit is en op de juiste plek gelegen is, voegt dat iets toe aan Gouda. Verder werkt Gouda onverminderd door aan het bouwen van meer betaalbare reguliere woningen.”

Volgende locaties

De kop is eraf en Microwoning.com gaat als een speer. Vier andere gemeenten hebben een ‘go’ gegeven voor in totaal 30 microwoningen. Die worden het komende half jaar geplaatst. Initiatiefnemer Matthijs Rolleman: “We zijn blij dat steeds meer gemeenten het belang van particulier grondgebruik erkennen.”

Het bedrijf is in gesprek met 50 gemeenten in het hele land en kijkt uit naar het volgende jaar.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kerk vandaag 08:00

Sinterklaasliedjes in de Sint Janskerk

Slagwerker Dick Le Mair en stadsorganist Gerben Budding brengen zaterdagmiddag 3 december in de Sint Janskerk een programma rond Sinterklaas. Aanvang is 16u00. Naast een improvisatie over Sinterklaasliedjes klinken er ‘onbestaanbare meesterwerken’ rond het feest van de heilige Nicolaas en composities van Le Mair.

Gemeente vandaag 08:00

Thuiswerkende ambtenaren kosten Gouda 900.000 euro

Er wordt sinds corona meer thuisgewerkt en dat blijkt flink geld te kunnen kosten. Waar de Goudse ambtenaren eerst op een vaste PC in het Huis van de Stad werkte, zijn nu laptops nodig. Zo moet de gemeente Gouda de komende jaren een bedrag van 900.000 euro investeren. Dit om laptops, dockingstations, beeldschermen, toetsenborden, muizen en andere benodigdheden aan te kunnen schaffen.

Advertorial Winkels vandaag 07:30

Wintershoppen op GoStores Gouda

De feestdagen staan voor de deur. Het is tijd om je huis weer gezellig te maken en de kerst in huis te halen. Kom wintershoppen bij GoStores Gouda en laat je inspireren. 

Sport vandaag 06:00

Voetbalwedstrijden zaterdag vervroegd vanwege Oranje

Evenals voorgaande keren dat het Nederlands Elftal op WK's en EK's in actie kwam op tijdstippen dat normaliter amateurvoetbalwedstrijden op het programma staan, worden komende zaterdag vrijwel alle voetbalduels vervroegd naar het begin van de middag. Zodoende kan iedereen thuis of in de kantine naar Nederland - Verenigde Staten kijken om 16u00 nadat eerst zelf gevoetbald is.

Advertorial Winkels vandaag 05:00

Expert Gouda: de 5 beste TV's voor het WK voetbal

Het WK-voetbal is in volle gang en onze Oranjeleeuwen zijn weer klaar voor de volgende ronde! Is jouw tv er ook klaar voor? Het Nederlands team zal je support immers hard nodig hebben. Voor iedereen die op zoek is naar de perfecte tv voor het WK, heeft Expert Gouda 5 tv's uitgelicht en samengesteld in een lijstje.

Advertorial Horeca gisteren 20:00

Volle agenda in feestmaand bij Swing Gouda

Omdat we eindelijk weer de feestdagen samen kunnen vieren, kun je deze decembermaand éxtra genieten van een volle agenda bij Swing Gouda. Van een Christmas Dinnershow tot Kaarsjesavond én van Het Grote Kerstbal tot de NYE Party! Bekijk hieronder wat er, naast de feestelijke weekenden, voor jullie bij Swing Gouda op de planning staat!  Extra info, tickets én reserveren kun je vinden op www.swinggouda.nl/events!