Proef inzameling huishoudelijk afval met waterstof aangedreven voertuig

In november is Cyclus samen met E-Trucks Europe, binnen het H2RenT-project, een proef gestart om met een  waterstof aangedreven voertuig huishoudelijk afval in te zamelen. Cyclus zet dit voertuig drie maanden lang in ter vervanging van een bestaand voertuig dat rijdt op fossiele brandstof. Het doel van deze proef is om ervaring op te doen met een voertuig dat wordt aangedreven door waterstof. Het waterstofvoertuig wordt ingezet op routes in de gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. 

cyclus proef waterstofvoertuig wagen.jpg

Directeur Linda Boot: “De proef geeft ons de kans om te zien hoe de inzameling van huishoudelijk afval met een waterstof aangedreven voertuig in de praktijk werkt. Hoe gaat dat in een stad? En hoe gaat dat in een landelijke omgeving? Wat komt erbij kijken? Waar loop  je tegenaan? Via de proef willen we op dat soort vragen antwoorden krijgen. Door de proef doen chauffeurs rijervaring op met het voertuig en als afvalinzamelaar krijgen we inzicht in  de techniek. Ook willen we meer duidelijkheid krijgen over het kostenaspect. Met onze 
ervaringen kan de afvalbranche ook hun voordeel doen.”

Wagenpark verduurzamen

Cyclus heeft al ervaring met zero emissie-voertuigen. Dit zijn voertuigen die geen schadelijke uitlaatgassen uitstoten. Zo bevat het wagenpark een aantal elektrische voertuigen voor de reinigingswerkzaamheden, een elektrische servicebus en een elektrische personenauto die medewerkers voor hun werk kunnen gebruiken. Linda Boot: “Vanaf 2030 moet elk nieuw voertuig dat we aanschaffen emissieloos zijn. Op dit moment is de grootschalige inzet van elektrische voertuigen voor de inzameling van huishoudelijk afval technisch nog niet echt 
mogelijk. De actieradius en bedrijfszekerheid is nog onvoldoende. De markt is nog druk doende met ontwikkelen. De proef geeft ons hier inzichten in het gebruik, het onderhoud en de kosten van een op waterstof aangedreven voertuig. Dat is weer een stap in het verduurzamen van ons wagenpark.”

H2RenT, E-trucks Europe en Linde Gas Benelux

Voor de proef sluit Cyclus zich aan bij het project H2RenT, wat staat voor Waterstof ReinigingsTrucks. H2RenT ontvangt subsidies vanuit de regeling ‘Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport’ (DKTI-transport) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. H2RenT wordt gecoördineerd door WaterstofNet en de voertuigen zijn van E-Trucks Europe. De voertuigen op waterstof zijn 100% elektrisch. In plaats van elektriciteit te laden via laadpalen tankt het voertuig waterstof. De waterstof wordt omgezet in elektriciteit voor de aandrijving van het voertuig. Linde Gas produceert en verkoopt medische en industriële gassen. Via een trailer levert Linde Gas waterstof op het terrein van Cyclus.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Film vandaag 13:05

Stichting Culturele Verrassingen komt weer met een verrassing

Stichting Culturele Verrassingen van Marcel Kamphuis komt vandaag weer met een verrassing. Samen met Museumhaven Gouda gaat Kamphuis een Drijf-In Bioscoop organiseren met heel veel live-muziek. En wel op 7, 8 en 9 juni rond het IJsselhuis. 

Advertorial Filmhuis Gouda vandaag 12:01

Film ‘Anton de Kom, wij slaven van Suriname’ in Filmhuis Gouda

De film ‘Anton de Kom, wij slaven van Suriname’ is de eerste van drie dit jaar, in de langer lopende reeks films over het slavernijverleden in Filmhuis Gouda. Regisseur Frank Zichem (1945) is woensdag 24 april om 20u00, op de sterfdag van Anton de Kom, in het Filmhuis te gast om zijn documentaire over Anton de Kom toe te lichten.

ICT en technologie vandaag 11:13

We hebben een nieuwe Explore Gouda-webapp

De nieuwe Explore Gouda-webapp is gelanceerd. De webapp, ontwikkeld door Centric, is een laagdrempelige hulp voor inwoners én bezoekers om Gouda (nog) beter te leren kennen.

Advertorial Exposities vandaag 10:30

De Goudse Waarden en Coornhert gymnasium halen expo De Democratiefabriek naar Gouda

De Goudse Waarden en het Coornhert gymnasium hebben het initiatief genomen om samen de interactieve tentoonstelling ‘Democratiefabriek’ in mei naar Gouda te halen. De tentoonstelling raakt thema’s als democratie, vrijheid en dictatuur, oorlog, maar ook antisemitisme, vooroordelen en nog veel meer.

Advertorial Voor Kinderen vandaag 08:36

Feestelijke opening varkensstal en jubileumjaar kinderboerderij

Kinderboerderij De Goudse Hofsteden bestaat 50 jaar! Dit laten ze daar niet ongemerkt voorbij gaan. Ze openden het jubileumjaar afgelopen zondag met de opening van de varkensstal door  Wethouder Klijmij-van der Laan en Kinderwethouder Luc van Gastel.  In de afgelopen maanden is de varkensstal opgeknapt en opnieuw ingericht.