Gemeente Gouda

Proef met nieuwe aanpak om schooluitval te voorkomen

Samen met het Instituut voor Publieke Waarden begint de gemeente Gouda een actieonderzoek om leerlingen met risico op schooluitval in het voortgezet onderwijs zo vroeg mogelijk en al op school te helpen hun (mentale) problemen de baas te worden. Daarmee moet (langdurig) verzuim worden voorkomen. Bij de aanpak worden ook ouders/verzorgers en de school nadrukkelijk betrokken.

Actieonderzoek

Het gaat vooralsnog om een actieonderzoek met een beperkt aantal leerlingen van Goudse scholen waarmee vanaf vandaag (donderdag 8 februari) contacten worden gelegd. Samen met het Instituut voor Publieke Waarden trapten vandaag 5 gemeenten in Utrecht ieder hun eigen actieonderzoek af. Gemeenschappelijke deler is dat de actieonderzoeken van deze 5 (naast Gouda ook Tilburg, Zwolle, Nijmegen en Nijkerk) alle betrekking hebben op een aspect van de kind- en jeugdbescherming.

Het IPW is een instituut dat de publieke zaak onderzoekt en samen met gemeenten verbetert. Daarbij hebben zij vooral mensen in kwetsbare situaties in het vizier die de overheid het hardst nodig hebben. In Gouda richt het actieonderzoek zich op leerlingen die het risico lopen op (langdurig) verzuim of schooluitval. Door samen met deze jongeren op te trekken en hun perspectief en ervaringen centraal te stellen, hoopt de gemeente hen beter te kunnen helpen. Doel is het ontwikkelen van een aanpak die uiteindelijk voor alle jongeren beter werkt.

Individueel maatwerk

“Individueel maatwerk”, zo vat wethouder Anna van Popering-Kalkman van onder meer Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugd het Goudse actieonderzoek samen. “Het zorgaanbod in de jeugdhulp is enorm, met tal van uiteenlopende aanbieders. Maar de vraag moet eigenlijk zijn: wat hebben deze leerling en zijn of haar gezin of verzorgers nou precies nodig om hun problemen het hoofd te bieden? Door samen met de school, met de ouders/verzorgers en uiteraard met de jongeren zelf individuele oplossingen te verkennen, hopen we niet alleen verzuim en schooluitval, maar ook zwaardere, specialistische jeugdzorg en in uiterste gevallen uithuisplaatsingen te voorkomen. Het actieonderzoek met IPW moet nieuwe inzichten opleveren waarmee we uiteindelijk nog meer leerlingen en scholen eerder kunnen helpen”.

Volgens de zorgwethouder zijn nieuwe inzichten nodig, ook al omdat het met de mentale gezondheid van jongeren in Nederland slecht is gesteld. “Het aantal jongeren dat gebruikmaakt van jeugdhulp is op termijn onhoudbaar”, zegt zij. Ook het aantal risicoleerlingen (met risico op langdurig verzuim en schooluitval) is gegroeid.

Samenwerking essentieel

Die toename van het aantal risicoleerlingen komt niet onverwacht: uit landelijk onderzoek blijkt dat jongeren het sinds corona psychisch zwaarder hebben dan daarvoor. “Maar dat is geen reden om niks extra’s te doen, integendeel”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman. “De samenwerking met scholen is essentieel om de jeugdhulp te verbeteren en om jongeren te ondersteunen op een manier die echt effectief is. Dit actieonderzoek met IPW zie ik als het startpunt van een veelbelovende reis naar een betere toekomst voor de Goudse jeugd”.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid