Gemeente Gouda

Programma kranslegging bij Goudse oorlogsgraven

Vandaag, donderdag, is het 4 mei, Dodenherdenking. En dat betekent dat Gouda onder begeleiding van de oorlogsgravenconsul respect toont aan de 7 oorlogsslachtoffers binnen onze gemeente. De oorlogsgravenconsul is de vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente.

Op 4 mei worden tussen 14u30-17u00 de oorlogsgraven bezocht. Scholieren leggen bij ieder oorlogsgraf een krans onder begeleiding van de oorlogsgravenconsul Dave Heemskerk en nabestaande Ton de Korte. Iedereen die geïnteresseerd is om mee te doen is welkom.

Programma voor 4 mei 2023

14.30 uur Rooms-Katholieke Begraafplaats aan Graaf Florisweg, bijeenkomst in de kapel met wethouder Rogier Tetteroo

15.30 uur Begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk, met burgemeester Verhoeve

16.00 uur Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat, met burgemeester Verhoeve

16.30 uur Monument Toon Pille, Huis van de Stad

Deze tijden zijn een schatting. Het bezoek aan IJsselhof en de Oude Begraafplaats kan iets eerder of later zijn.

Wat doet de oorlogsgravenconsul?

De belangrijkste taak van de oorlogsgravenconsul is ervoor te zorgen dat de oorlogsgraven er netjes uitzien en de stichting informeren over alles wat te maken heeft met de oorlogsgraven in de gemeente Gouda. Bijvoorbeeld plannen om graven te ruimen of bijzettingen in het graf.

In Gouda zijn er 7 oorlogsgraven, verdeeld over 3 begraafplaatsen. Elk jaar worden er kransen bij de graven gelegd uit respect voor de slachtoffers. Samen met de beheerders van de begraafplaatsen zorgt de consul ervoor dat de rustplaatsen er rond 4 mei netjes uitzien.

Wil je meer weten over de oorlogsgravenconsul en de taken van deze functie in Gouda? Bekijk dan de pagina Oorlogsgravenconsul.

Iedere gemeente met oorlogsgraven binnen haar grenzen heeft een ‘oorlogsgravenconsul’. Dat betekent dat bijna iedere gemeente een consul heeft.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.