Gemeente Gouda

Programma kranslegging bij Goudse oorlogsgraven

Vandaag, donderdag, is het 4 mei, Dodenherdenking. En dat betekent dat Gouda onder begeleiding van de oorlogsgravenconsul respect toont aan de 7 oorlogsslachtoffers binnen onze gemeente. De oorlogsgravenconsul is de vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente.

Op 4 mei worden tussen 14u30-17u00 de oorlogsgraven bezocht. Scholieren leggen bij ieder oorlogsgraf een krans onder begeleiding van de oorlogsgravenconsul Dave Heemskerk en nabestaande Ton de Korte. Iedereen die geïnteresseerd is om mee te doen is welkom.

Programma voor 4 mei 2023

14.30 uur Rooms-Katholieke Begraafplaats aan Graaf Florisweg, bijeenkomst in de kapel met wethouder Rogier Tetteroo

15.30 uur Begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk, met burgemeester Verhoeve

16.00 uur Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat, met burgemeester Verhoeve

16.30 uur Monument Toon Pille, Huis van de Stad

Deze tijden zijn een schatting. Het bezoek aan IJsselhof en de Oude Begraafplaats kan iets eerder of later zijn.

Wat doet de oorlogsgravenconsul?

De belangrijkste taak van de oorlogsgravenconsul is ervoor te zorgen dat de oorlogsgraven er netjes uitzien en de stichting informeren over alles wat te maken heeft met de oorlogsgraven in de gemeente Gouda. Bijvoorbeeld plannen om graven te ruimen of bijzettingen in het graf.

In Gouda zijn er 7 oorlogsgraven, verdeeld over 3 begraafplaatsen. Elk jaar worden er kransen bij de graven gelegd uit respect voor de slachtoffers. Samen met de beheerders van de begraafplaatsen zorgt de consul ervoor dat de rustplaatsen er rond 4 mei netjes uitzien.

Wil je meer weten over de oorlogsgravenconsul en de taken van deze functie in Gouda? Bekijk dan de pagina Oorlogsgravenconsul.

Iedere gemeente met oorlogsgraven binnen haar grenzen heeft een ‘oorlogsgravenconsul’. Dat betekent dat bijna iedere gemeente een consul heeft.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.