Raad buigt zich over financieel debacle rond Europark en positie wethouder
De gemeenteraad buigt zich vanavond over het financiële debacle rond het Ecopark en de daaraan verbonden positie van wethouder Michel Klijmij-Van der Laan. De raad komt vervroegd bijeen, nog voor het reces officieel voorbij is. Aanleiding is het kritische rapport van de Groene Hart Rekenkamer over het Ecopark-project.
Vele miljoenen meer
In 2019 stelde de gemeente Gouda meer dan 3,5 miljoen euro beschikbaar voor een nieuwe gemeentelijke vuilstortplaats met daaromheen allemaal recyclebedrijven. Vijf jaar later blijkt dit ecopark eigenlijk een 'gewone' vuilstort, kost de realisatie 4,6 miljoen euro's meer en is de gemeenteraad furieus.
Nog voordat het zomerreces voorbij is komt de gemeenteraad woensdagavond bijeen om de consequenties voor verantwoordelijk wethouder Michel Klijmij-van der Laan (GroenLinks) te bespreken. De ontwikkeling van het Ecopark valt sinds 2021 onder de portefeuille van wethouder Michel Klijmij-van der Laan van GroenLinks.
Politieke doodzonde
In het onderzoeksrapport over de realisatie van het ecopark concludeert Groene Hart Rekenkamer dat de Goudse gemeenteraad te laat en onvoldoende is geïnformeerd over de risico’s. Een politieke doodzonde. Die informatievoorziening is ontzettend belangrijk in een democratisch systeem. Voor vier van de vijf coalitiepartijen de reden om het vertrouwen op te zeggen in wethouder Klijmij-van der Laan.
Door de vragen die dit oproept willen veel Goudse politieke partijen in de gemeenteraad zo snel mogelijk duidelijkheid. Oppositiepartijen SGP, Gouda Positief, Gemeentebelangen Gouda en VVD hebben daarom voor woensdagavond een spoedvergadering aangevraagd. Drie weken eerder dan de ingeplande commissievergadering over dit onderwerp op 11 september.
Vuilstort
De vuilstort moest een plek worden waar afval zou worden gebracht en hergebruikt. Vandaar de naam ecopark. Daarnaast waren er problemen met de fundering onder het Ecopark. De oorspronkelijk ondersteuning met betonnen blokken bleek niet te zorgen voor voldoende stabiliteit waardoor er, na verwijdering van de betonblokken, opnieuw een fundering met heipalen moest worden aangebracht. Kosten: 2 miljoen euro. In totaal is er bovenop de oorspronkelijke begroting van 3,6 miljoen euro door oplopende kosten een extra bedrag van 4,6 miljoen euro nodig.
Politieke gevolgen
Woensdagavond staan dus de politieke gevolgen centraal. Inhoudelijk bespreekt de raad het rapport op 11 september. Dan zal het gaan om de aanbevelingen in het rapport. Die aanbevelingen gaan met name over het rapporteren en het informeren van de raad bij dergelijke projecten. Ook wordt aanbevolen om als raad met het college in gesprek te gaan over de informatiepositie van de raad bij grote projecten.