Reizigers zijn we in deze wereld, geen bewoners

Verkiezingen zijn een prima gelegenheid om als samenleving nog eens goed na te denken over waar we mee bezig zijn en de toekomst zoals wij die voor ogen zien.

De afgelopen 4 jaar zijn er veel dingen duidelijker geworden voor ons als mensheid. We beperken ons hier echter vooral op klimaat en milieu. Meer onderzoeken, meer kennis, meer ervaringen van weerpatronen, meer waarschuwingen van de natuur, geven een helder en grimmig beeld.

Als we de mening van ‘de politici’ ernaast stellen zien we dan de verduurzaming in Nederland wordt verdrongen als acuut probleem. Het gaat over poppetjes, gedane zaken en gewone leugens, terwijl het zou moet gaan over een toekomstvisie.

Want we moeten nu handelen. En ja dat kost geld - veel geld -, moeite - veel moeite - en mogelijk inleveren van luxe van de huidige manier van leven. Investeren in plaats van schade compenseren. Beiden erg kostbaar.

Een kleine voorbeeld: Als er geen maatregelen tegenover verzakkingen op land en zeeniveau stijgingen zijn en worden genomen, dan zwem je in Gouda door de straten tussen de daken.

En ik kan dus niet zwemmen!

Politici moeten echter ook nog gekozen worden. Daar zit een probleem. Een politicus met een eenvoudige boodschap wordt gekozen. Een politicus met een heel inhoudelijk sterk verhaal en visie kan niet iedereen overtuigen. Leve de schreeuwerige oneliners onder het motto: Later dempt iemand anders wel de put als het kalf verdronken is. Dit heet ook wel: Lemmingenmentaliteit.

Nu ben ik ook een lid van de generatie die de afgelopen decennia in luxe hebben geleefd, en die vaak niet doorhebben hoe bevoorrecht we daarin waren.

Want wie zijn wij eigenlijk?

Desiderius Erasmus heeft daar een helder antwoord op: Reizigers zijn we in deze wereld, geen bewoners.

Ik ga dit jaar stemmen voor het leven en welzijn van onze nieuwe generatie reizigers. Ik wens iedereen de juiste kennis toe om een afgewogen oordeel te vormen zodat deze verkiezingen een deel van de oplossing kan worden.

Wim van Beek

Column uitgesproken in de Gewoon Groen - Radio-uitzending van Gouwestad Radio op 19-11-2023 om 12u00  door Wim van Beek.

Naluisteren van genoemde uitzending kan via de populaire podcast. Zoek op Gouwestad Duurzaam.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.