Reizigers zijn we in deze wereld, geen bewoners

Verkiezingen zijn een prima gelegenheid om als samenleving nog eens goed na te denken over waar we mee bezig zijn en de toekomst zoals wij die voor ogen zien.

De afgelopen 4 jaar zijn er veel dingen duidelijker geworden voor ons als mensheid. We beperken ons hier echter vooral op klimaat en milieu. Meer onderzoeken, meer kennis, meer ervaringen van weerpatronen, meer waarschuwingen van de natuur, geven een helder en grimmig beeld.

Als we de mening van ‘de politici’ ernaast stellen zien we dan de verduurzaming in Nederland wordt verdrongen als acuut probleem. Het gaat over poppetjes, gedane zaken en gewone leugens, terwijl het zou moet gaan over een toekomstvisie.

Want we moeten nu handelen. En ja dat kost geld - veel geld -, moeite - veel moeite - en mogelijk inleveren van luxe van de huidige manier van leven. Investeren in plaats van schade compenseren. Beiden erg kostbaar.

Een kleine voorbeeld: Als er geen maatregelen tegenover verzakkingen op land en zeeniveau stijgingen zijn en worden genomen, dan zwem je in Gouda door de straten tussen de daken.

En ik kan dus niet zwemmen!

Politici moeten echter ook nog gekozen worden. Daar zit een probleem. Een politicus met een eenvoudige boodschap wordt gekozen. Een politicus met een heel inhoudelijk sterk verhaal en visie kan niet iedereen overtuigen. Leve de schreeuwerige oneliners onder het motto: Later dempt iemand anders wel de put als het kalf verdronken is. Dit heet ook wel: Lemmingenmentaliteit.

Nu ben ik ook een lid van de generatie die de afgelopen decennia in luxe hebben geleefd, en die vaak niet doorhebben hoe bevoorrecht we daarin waren.

Want wie zijn wij eigenlijk?

Desiderius Erasmus heeft daar een helder antwoord op: Reizigers zijn we in deze wereld, geen bewoners.

Ik ga dit jaar stemmen voor het leven en welzijn van onze nieuwe generatie reizigers. Ik wens iedereen de juiste kennis toe om een afgewogen oordeel te vormen zodat deze verkiezingen een deel van de oplossing kan worden.

Wim van Beek

Column uitgesproken in de Gewoon Groen - Radio-uitzending van Gouwestad Radio op 19-11-2023 om 12u00  door Wim van Beek.

Naluisteren van genoemde uitzending kan via de populaire podcast. Zoek op Gouwestad Duurzaam.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.