Raymond Aarsman

Ruim 310.000 euro voor jeugdcultuur in Gouda

In 2022 komt er nog ruim 310.000 euro beschikbaar voor de jeugdcultuur in Gouda. De gemeenteraad stemde woensdag in met het inzetten van deze middelen, die Gouda ontvangt vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Wethouder Thierry van Vugt (Cultuur en Evenementen): “Deze middelen zijn  een enorme kans om jeugdcultuur in Gouda extra aan te moedigen. Dat was al een belangrijk onderdeel van onze eigen Cultuurnota “Gouda sterker met Cultuur!” Met dit geld kunnen we extra meters maken om de deelname aan cultuur voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar te stimuleren. Ook kunnen wij de broodnodige investeringen mogelijk maken bij belangrijke Goudse voorzieningen voor de jeugd. Zoals So What! en StudioGonz, en kunnen we vernieuwende projecten van bestaande culturele organisaties een impuls geven.”

Waarvoor is het geld bedoeld?

Het geld is bedoeld voor de lokale jeugdcultuur. Het college heeft deze week al een besluit genomen waar de door de raad toegekende middelen aan worden uitgegeven. Door de strakke landelijke planning vanuit het ministerie kiest de gemeente ervoor om de middelen voor 2022 in te zetten voor het versterken van een aantal bestaande culturele organisaties en/of projecten.

Het geld gaat naar zaken die bijdragen aan het aanmoedigen van cultuur deelname onder jongeren. Bijvoorbeeld projecten als “Express Yourself” met urban workshops en masterclasses gericht op het ontwikkelen van talenten en het theaterproject “Stories door, van en voor jongeren”. Maar bijvoorbeeld ook naar materialen en techniek voor beeldende kunst,  geluid- en lichttafels bij de poppodia en investeringen om het pand van So What! weer up to date te brengen.

Impuls vanuit het Rijk

Gouda krijgt voor 2022 310.000 euro vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De gemeente Gouda ontving in november 2022 het bericht over de extra gelden, met de eis om deze nog in 2022 te besteden. Gouda verwacht ook in 2023 en 2024 extra middelen van het Rijk te ontvangen voor de jeugdcultuur. De voorwaarden hiervan zijn nu nog niet bekend. Voor het maken van een plan voor die jaren heeft de gemeente  meer tijd om organisaties en jongeren te betrekken.

Geef Gouda door

Investeringen in de jeugdcultuur passen bij de ambities van de gemeente Gouda voor de komende jaren en het  bestuursakkoord Geef Gouda door. Voor een aantrekkelijke en leefbare stad zijn cultuur en kunst een onmiskenbare schakel. Van Vugt: "We blijven inzetten op toegang, een breed bereik en een uitgebreid aanbod van kunst en cultuur. We investeren extra in projecten voor het brede culturele veld gericht op innovatie,  coronaherstel, jongeren en culturele projecten."

Totaaloverzicht projecten Impuls Jongerencultuur 2022

Organisatie

Project

 Middelen

SoWhat!

Impuls programmering/marketing, vernieuwing audio-visuele zaken en gebouwgebonden investeringen

€ 100.000,-

De Goudse Schouwburg i.s.m.Gro-UP jongerenwerk

Project Express Yourself 2.0

€ 84.000,-

Jeugdtheaterhuis

Project Stories

€ 54.000,-

StudioGonz

Impuls programmering, vernieuwing rondom audio-visuele zaken 

€ 55.000,-

Cultuurhuis Garenspinnerij

Project Impuls beeldende kunst VO/MBO

€ 17.000,-

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00. 

Voetbal gisteren 19:20

Jodan Boys VR1 verdedigt koppositie tegen Ter Leede VR2

Jodan Boys VR1 speelt zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen Ter Leede VR2. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Jodan Boys VR1 drie verliespunten minder dan Be Quick VR1, Saestum VR2 en Reiger Boys VR1. De strijd om het kampioenschap ligt nog volledig open en het zullen spannende weken worden.

Advertorial Festival gisteren 19:09

Kom jij ook naar Gouds Bierfestival in Burgerhal Stadhuis?

Gouda Bierstad houdt op zondag 21 april haar tweede bierfestival in de Burgerhal van het Stadhuis. Heb jij al een kaartje? De kaarten kosten € 25,-. Hiervoor krijg je vier muntjes en een Gouda Bierstad proefglas.

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Theater gisteren 18:47

Dit is het programma van De Goudse Schouwburg

Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus.