Theo Krins

Samen aan de slag voor een economisch levendige binnenstad! 

Op 17 januari heb ik als voorzitter van de SBG (Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda) samen met wethouder Thierry van Vugt het meerjarenprogramma Binnenstad 2022-2026 ondertekend. 

 

Foto: Astrid den Haan

 

36 concrete acties

Meer inzet op digitalisering en ondernemerschap, samenwerking tussen sectoren, minder leegstaande panden en aantrekkelijke en groene winkelstraten. Met 36 concrete acties in het Meerjarenprogramma Binnenstad 2022 -2026 zetten we ons in voor een economisch vitale en toekomstbestendige binnenstad. Hiermee wordt opvolging gegeven aan het eerdere samenwerkingsconvenant dat bij de oprichting van de SBG eind 2021 door dezelfde partijen is ondertekend.

Ondertekening Samenwerkingsconvenant

 

Economisch vitale binnenstad

Thierry van Vugt (wethouder Binnenstad) wil graag dat onze prachtige historische binnenstad een fijne plek is voor bewoners en bezoekers, jong én oud; waar veel te ontdekken en beleven is en waar ondernemers graag nieuwe winkels, restaurants, cafés of nieuwe winkelconcepten beginnen. Nu, maar ook in de toekomst. Met dit meerjarenprogramma leggen we in zijn ogen een belangrijke basis om samen te werken aan een economisch vitale binnenstad. Tussen ondernemers onderling, en met de gemeente.

 

Foto: Astrid den Haan

Levendige en toekomstbestendige binnenstad

De SBG is eind 2021 opgericht en brengt de samenwerking van verschillende branches in Gouda samen. Daarbij speelt de centrummanager Jacq. Cornelissen als eerste aanspreekpunt voor binnenstad ondernemers en spin in het web richting de gemeente, een belangrijke rol. 

We hebben eind 2021 met de start van de SBG een belangrijke, strategische stap gezet om een brede samenwerking in de binnenstad van Gouda een impuls te geven. Het meerjarenprogramma is een vervolg daarvan. Aan de hand hiervan gaan we met alle branches die in de SBG zijn vertegenwoordigd concrete stappen zetten voor een levendige en toekomstbestendige binnenstad.

Digi-scan voor ondernemers

Het stimuleren van ondernemerschap en digitalisering zijn twee van de speerpunten voor de samenwerking. Zo hebben 30 ondernemers afgelopen tijd gebruik gemaakt van een gratis digi-scan die bijvoorbeeld ingaat op hoe goed een winkel is te vinden via Google Mijn Bedrijf.

Tijdens de coronacrisis merkten Goudse mkb-ondernemers dat consumenten hun winkel online niet altijd wisten te vinden. Ook het shopingouda-initiatief (https://www.shopingouda.com/)  hielp daar onvoldoende bij. 

Daarom helpt de gemeente hen bij het digitaal vindbaar maken van hun diensten en producten in zoekmachines en op social media. Richard (eigenaar De Goudse Feestwinkel) dacht altijd dat hij het aardig op orde had met de website van zijn winkel. Uit de digi-scan leerde hij dat er nog best veel verbeterkansen voor hem lagen. Hij is daar meteen mee aan de slag gegaan!

Andere acties uit het meerjarenprogramma zijn onder meer:

-Inzetten op meer groen, bomen en planten in het winkelgebied
-Terugdringen van leegstaande panden in binnenstad en gezamenlijke acquisitie
-Aan de hand van data-analyses betere beleidskeuzes maken voor een toekomstbestendige binnenstad
-Goede fietsbereikbaarheid, stadslogistiek en parkeervoorzieningen aan randen
-Een nieuw horecaconvenant
-Stimuleren combinatiebezoek
-Meer toiletten in horeca, winkels en musea beschikbaar maken via de Hoge Nood-app
-Het versterken en verbeteren van beleving winkelgebied, onder andere met betere bewegwijzering en looproutes
-Het vervangen van de feestverlichting in de winkelstraten in de wintermaanden

 Het programma is te lezen via deze link


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.