Theo Krins

Samen aan de slag voor een economisch levendige binnenstad! 

Op 17 januari heb ik als voorzitter van de SBG (Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda) samen met wethouder Thierry van Vugt het meerjarenprogramma Binnenstad 2022-2026 ondertekend. 

 

Foto: Astrid den Haan

 

36 concrete acties

Meer inzet op digitalisering en ondernemerschap, samenwerking tussen sectoren, minder leegstaande panden en aantrekkelijke en groene winkelstraten. Met 36 concrete acties in het Meerjarenprogramma Binnenstad 2022 -2026 zetten we ons in voor een economisch vitale en toekomstbestendige binnenstad. Hiermee wordt opvolging gegeven aan het eerdere samenwerkingsconvenant dat bij de oprichting van de SBG eind 2021 door dezelfde partijen is ondertekend.

Ondertekening Samenwerkingsconvenant

 

Economisch vitale binnenstad

Thierry van Vugt (wethouder Binnenstad) wil graag dat onze prachtige historische binnenstad een fijne plek is voor bewoners en bezoekers, jong én oud; waar veel te ontdekken en beleven is en waar ondernemers graag nieuwe winkels, restaurants, cafés of nieuwe winkelconcepten beginnen. Nu, maar ook in de toekomst. Met dit meerjarenprogramma leggen we in zijn ogen een belangrijke basis om samen te werken aan een economisch vitale binnenstad. Tussen ondernemers onderling, en met de gemeente.

 

Foto: Astrid den Haan

Levendige en toekomstbestendige binnenstad

De SBG is eind 2021 opgericht en brengt de samenwerking van verschillende branches in Gouda samen. Daarbij speelt de centrummanager Jacq. Cornelissen als eerste aanspreekpunt voor binnenstad ondernemers en spin in het web richting de gemeente, een belangrijke rol. 

We hebben eind 2021 met de start van de SBG een belangrijke, strategische stap gezet om een brede samenwerking in de binnenstad van Gouda een impuls te geven. Het meerjarenprogramma is een vervolg daarvan. Aan de hand hiervan gaan we met alle branches die in de SBG zijn vertegenwoordigd concrete stappen zetten voor een levendige en toekomstbestendige binnenstad.

Digi-scan voor ondernemers

Het stimuleren van ondernemerschap en digitalisering zijn twee van de speerpunten voor de samenwerking. Zo hebben 30 ondernemers afgelopen tijd gebruik gemaakt van een gratis digi-scan die bijvoorbeeld ingaat op hoe goed een winkel is te vinden via Google Mijn Bedrijf.

Tijdens de coronacrisis merkten Goudse mkb-ondernemers dat consumenten hun winkel online niet altijd wisten te vinden. Ook het shopingouda-initiatief (https://www.shopingouda.com/)  hielp daar onvoldoende bij. 

Daarom helpt de gemeente hen bij het digitaal vindbaar maken van hun diensten en producten in zoekmachines en op social media. Richard (eigenaar De Goudse Feestwinkel) dacht altijd dat hij het aardig op orde had met de website van zijn winkel. Uit de digi-scan leerde hij dat er nog best veel verbeterkansen voor hem lagen. Hij is daar meteen mee aan de slag gegaan!

Andere acties uit het meerjarenprogramma zijn onder meer:

-Inzetten op meer groen, bomen en planten in het winkelgebied
-Terugdringen van leegstaande panden in binnenstad en gezamenlijke acquisitie
-Aan de hand van data-analyses betere beleidskeuzes maken voor een toekomstbestendige binnenstad
-Goede fietsbereikbaarheid, stadslogistiek en parkeervoorzieningen aan randen
-Een nieuw horecaconvenant
-Stimuleren combinatiebezoek
-Meer toiletten in horeca, winkels en musea beschikbaar maken via de Hoge Nood-app
-Het versterken en verbeteren van beleving winkelgebied, onder andere met betere bewegwijzering en looproutes
-Het vervangen van de feestverlichting in de winkelstraten in de wintermaanden

 Het programma is te lezen via deze link


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.