De Goudse Schouwburg, Sandra Zijlstra
Advertorial Theater

Samenwerking steden en theaters om jongeren door kunst en cultuur te verbinden en versterken

De drie wethouders Cultuur van gemeente Dordrecht, Gouda en Leiden én de drie theaterdirecteuren van de Theaterdelta Zuid-Holland hebben vrijdag hun handtekening gezet onder een driejarig convenant, dat de samenwerking tussen de drie gemeentes onderling én hun schouwburgen bevestigt. Een samenwerking om jongeren meer door kunst en cultuur te verbinden en te versterken. Provincie Zuid-Holland ondersteunt dit project. 

Theaterdelta Zuid-Holland

Kunstmin Dordrecht, De Goudse Schouwburg en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal zijn een 
samenwerking gestart onder de naam Theaterdelta Zuid-Holland. Hierbij willen deze schouwburgen 
een verdere stap zetten in hun ambitie naar eigentijdse podia, met als belangrijk doel om jongeren 
meer te verbinden aan theaters en hen door kunst en cultuur te versterken. 

Jongeren

Met het Theaterdelta Jongerenplan willen de theaters jongeren, de bezoekers van de toekomst, nadrukkelijker aan zich binden en de leefbaarheid voor jongeren binnen de drie steden door middel van kunst en cultuur vergroten. De drie gemeentes Dordrecht, Gouda en Leiden ondersteunen deze ambitie vanuit de Specifieke Uitkering Impuls Jongerencultuur (een rijkssubsidie). 

De drie wethouders van Dordrecht, Gouda en Leiden én de drie directeuren van de schouwburgen van de  Theaterdelta Zuid-Holland tekenden het convenant om de samenwerking te bevestigen. Het convenant ziet toe op vier doelen: 

1. Meer en nieuw publiek bereiken voor de theaters: met focus op jongeren; 
2. De verbinding en worteling van jongeren met de drie steden verstevigen;
3. Versterken van kennis bij de aangesloten theaters over het bereiken van jongeren;
4. Gezamenlijk de positie van stad en van theater in het landelijke culturele bestel bevestigen.

Eigentijdse verhalen

Wethouder Thierry van Vugt van Gemeente Gouda (onder meer Cultuur en Onderwijs) is trots op de  samenwerking en de toekomstplannen van de Theaterdelta: “Jongeren herkennen zich vaak niet in het huidige aanbod van gevestigde gezelschappen en producenten. Met deze samenwerking in de Theaterdelta willen we dan ook vooral jongeren bereiken met eigentijdse verhalen die bovendien lokaal zijn verankerd."

"Ik ben er trots op dat twee grote mbo-instellingen, waaronder mbo Rijnland, dit actief ondersteunen. Dat zal bijvoorbeeld leiden tot een educatietraject, waarbij jongeren vanuit verschillende disciplines samen met de  
theaters iets gaan maken. Dan denken we niet alleen aan uitvoerende kunsten en creatieve ontplooiing, maar bijvoorbeeld ook aan techniek en horeca. Waar mogelijk worden ook leer/werktrajecten en stages ingezet. Dat versterkt ook het perspectief van deze jongeren op werk. Kunst en cultuur zijn niet alleen boeiend en leerzaam, deze sector biedt ook leuke banen”.

Vliegwiel

Tineke Maas (directeur-bestuurder van De Goudse Schouwburg en Cinema Gouda) voegt toe: "De samenwerking binnen de Theaterdelta versterkt onze positie in onze steden en in de regio buiten de grote steden in Zuid-Holland. Het stelt ons in staat van elkaar te leren op alle facetten van onze bedrijfsvoering en fungeert als vliegwiel voor nieuwe ontwikkelingen. Door samen te werken als podia met onze gemeentes, met gezelschappen, maatschappelijke organisatie en onderwijsinstellingen kunnen we meer nieuw en jong publiek bereiken en betrekken bij cultuur. We zijn dan ook heel blij met de steun en inzet van onze gemeentes en de provincie Zuid-Holland."

Op de foto: De ondertekening van het convenant vond plaats bij de Mallegatsluis en IJsselhuis Musemhaven, verwijzend naar het water dat de drie steden kenmerkt en naar de naam Theaterdelta. 


Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.