Sanitaire voorzieningen voor waterrecreanten in sluiswachtershuisje

In het gebouw bij de Ir. De Kock van Leeuwensluis aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde kunnen watertoeristen vanaf 30 mei gebruik maken van een nieuwe sanitaire voorziening. Dit zijn douches, toiletten en wasbakken.

Wethouder Thierry van Vugt opende het gebouw woensdag 24 mei. Waterrecreatie is met de vele waterwegen en het plassengebied een belangrijk onderdeel van het Gouds toerisme.

Sluisgebouw

Het sluisgebouw is uitgekozen vanwege de goede omstandigheden. Het was beschikbaar, er zijn omwonenden op ruime afstand, de eigenaar wilde meewerken en de voorziening kan er jaren blijven.

De sluis en het gebouw zijn een Rijksmonument in eigendom van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het Hoogheemraadschap blijft eigenaar van het gebouw. Om het gebouw geschikt te maken was binnen een verbouwing nodig. Aan de buitenkant is er bijna niets veranderd.

In het vaarseizoen is het gebouw tussen 8u00 en 19u00 geopend. Het wordt 2 keer per dag schoongemaakt. Watertoeristen kunnen via de havendienst aan een toegangskaart en –code komen. Het aantal mensen met toegang ligt aan het aantal gebruikte ligplekken. Per ligplek mogen er 2 mensen gebruik maken van de voorziening.

Blijvende voorziening

Wethouder Van Vugt is blij met de blijvende voorziening. “Gouda is een gastvrije stad. Waterrecreatie is een belangrijk onderdeel van ons toeristisch aanbod. Een goede sanitaire voorziening voor deze groep is daarom heel belangrijk.” Hij vindt het een logische keuze na een verblijf in de Kleischuur en verleden jaar tijdelijk aan het Regentesseplantsoen. “Het sluisgebouw heeft er een nieuwe functie bij, die met water te maken heeft.”  

Er komen nog een nieuwe brug die geschikt is voor mindervaliden en een voetpad naar het gebouw.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht gisteren 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed gisteren 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt gisteren 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater gisteren 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.