Brasserie Copper

Scholieren voortgezet onderwijs werken 11 uur per week

Twee derde van de scholieren van 15 jaar en ouder in het voortgezet onderwijs had een bijbaan in het derde kwartaal van 2023. Zij werkten gemiddeld bijna 11 uur in de week, vaak als vakkenvuller, in de bediening of als keukenhulp. De helft van de scholieren met een bijbaan werkte naar eigen zeggen meestal of altijd ’s avonds. Dat meldt het CBS op basis van de Enquête beroepsbevolking (EBB) in de Jeugdmonitor.

Seizoenpatroon

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (ho) werkten met 81 procent en 76 procent vaker dan scholieren in het voortgezet onderwijs. Ook werkten zij met respectievelijk 23 uur en 19 uur per week meer uren.

Het gemiddeld aantal uren dat scholieren en studenten in een normale of gemiddelde werkweek werkten, bleef nagenoeg gelijk de afgelopen paar jaren. Wel is vooral voor scholieren in het voortgezet onderwijs, en in mindere mate voor studenten in het hoger onderwijs, een duidelijk seizoenpatroon te herkennen. In het derde kwartaal valt de zomervakantie, waarin scholieren de meeste uren werken. In het eerste en vierde kwartaal werkten scholieren over het algemeen minder uren.

Praktijkervaring

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) doen tijdens hun opleiding praktijkervaring op, daarom is bij hen het aantal gewerkte uren gelijkmatiger over de kwartalen verdeeld. In de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) zijn studenten zelfs het hele jaar vooral aan het werk en gaan ze meestal een dag in de week naar school. Bbl-studenten werkten gemiddeld 30 uur per week in het derde kwartaal van 2023. Studenten die de beroepsopleidende leerweg (bol) volgden, waar het accent van de opleiding op theorie ligt, werkten gemiddeld 17 uur per week.

Vakkenvuller bovenaan in de top 3 beroepen

Scholieren in het voortgezet onderwijs werkten in het derde kwartaal van 2023 het vaakst als vakkenvuller. Bij de studenten in het mbo stond verkoopmedewerker in de detailhandel op één. Studenten in het hoger onderwijs werkten het vaakst als verkoopmedewerker in de detailhandel. Bijna de helft van de werkende scholieren in het voortgezet onderwijs had een beroep uit de top 3, bij de mbo’ers en ho’ers was dit iets minder dan een kwart. Dit betekent dat andere niet-top-3-beroepen bij hen naar verhouding vaker voorkwamen.

Scholieren voortgezet onderwijs werken vaker ’s avonds en in het weekend

Het grootste deel van de scholieren in het voortgezet onderwijs met een bijbaan werkte in 2022 buiten de normale werktijden. Meestal of altijd werkte 50 procent ’s avonds, 44 procent op zaterdag en 25 procent op zondag. Naar verhouding werkten weinig jongeren ’s nachts. Jongeren in het mbo en ho werkten volgens eigen opgave minder vaak voornamelijk ’s avonds. Zij werkten wel wat vaker ’s nachts.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 13:58

Primeur voor Gouda: Melbourne Coffee in stationshal gaat 4 maart open

In de stationshal van Station Gouda, aan de centrumzijde, komt de Australische koffiezaak Melbourne Coffee. Hiervoor is circa 177 m² verhuurd aan Melbourne Coffee. Gouda heeft hiermee een primeur. De Australische koffieketen opent in Gouda haar eerste vestiging in Nederland. En wel op maandag 4 maart. Basis Bedrijfshuisvestiging deed hiervoor de bemiddeling.  

Voetbal vandaag 13:23

DONK loopt tegen eerste seizoensnederlaag op

Een bij vlagen goed spelend DONK is tegen een verdedigend ingesteld Alphia door persoonlijke fouten tegen de eerste thuisnederlaag aangelopen: 1-2. Door dit resultaat zakken de Gouwenaars nu naar plek twee, drie punten achter VUC en gelijk met HVV.

Advertorial Feest vandaag 12:49

Organisatie Koningsnacht en Koningsdag in handen van De Theaterbakkerij

De Theaterbakkerij neemt dit jaar de organisatie van Koningsnacht en Koningsdag op de Markt van Gouda op zich. Zo maakte Ruud Bakker zaterdagmiddag bekend in de spelershome van Jodan Boys waar De Theaterbakkerij het buffet bij de wedstrijd Jodan Boys-Woudenberg sponsorde en waar De Theaterbakkerij de plannen voor 2024 presenteerde.

Advertorial Oekraïne vandaag 12:41

Zelensky Hier: voorstelling over leven van Zelensky in De Goudse Schouwburg

Op dinsdag 5 maart komt Zelensky Hier naar De Goudse Schouwburg. Een vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon van De Theatertroep i.s.m. De Spelersfederatie, Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen over het leven van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky.

Algemeen vandaag 12:32

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie.